Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

МКУМинистар културе Александар Богдановић, биографија


Рођен је 1977. године на Цетињу. Средњу школу похађао је у Калифорнији, Сједињене Америчке Државе, а дипломирао је на Факултету за менаџмент у Београду 2000. године, као најбољи студент у генерацији. Током студија био је добитник бројних академских награда и стипендија.

Радну каријеру почео је у Министарству привреде Црне Горе, гдје је радио од 2000. до 2005. године, као савјетник министра и портпарол Министарства. У децембру 2005. године именован је за савјетника Предсједника Црне Горе за област економских односа, а 2009. године ступио је на дужност посланика, тада најмладјег у Скупштини Црне Горе. Био је члан Одбора за безбједност и одбрану, Одбора за економију, финансије и буџет и Одбора за међународне односе и европске интеграције. Функцију градоначелника Пријестонице Цетиње обављао је од децембра 2010. године до децембра 2017. године.

За министра културе у Влади Црне Горе именован је 28. децембра 2017. године

Током досадашњег ангажмана, био је и члан Сталне групе високог нивоа (ПХЛГ) и представник Црне Горе у оквиру Атинског процеса. Од 2011. до 2014. био је предсједник Скупштине Заједнице општина Црне Горе. Био је Предсједник Управног Одбора Заједнице општина Црне Горе и предсједник Одбора директора компаније Монтепут.

Из области који се односи на међународне економске односе, мултилатилатералне економске и политичке односе, Процес стабилизације и асоцијације и европске интеграције, завршио је низ обука и семинара у земљи и иностранству. Специјализацију је обавио на Институту за европску политику у Берлину 2003. године, а на позив Државног секретара Сједињених Америчких Држава, 2004. године учествовао је у програму обуке портпарола у Вашингтону. Такодје, аутор је и коаутор на неколико научно-истраживачких пројеката и стручних радова из области финансија и економских односа. Од 2007. до 2011. године, изводио је наставу на Факултету за државне и европске студије у Подгорици, на предметима Економија јавног сектора и Јавне финансије ЕУ. Био је гостујући предавач на Универзитету у Београду, Дипломатској академији и Универзитету у Софији.

Добитник је значајних награда и признања, међу којима и престижна награда за избор Најградоначелника региона 2014. године, на церемонији за избор најменаџера и најкомпанија региона југоисточне и средње Европе. Предсједник Италије Ђорђо Наполитано одликовао га је Орденом витеза италијанске звијезде 2014. године, као најзначајније признање које се уручује страним држављанима за нарочите заслуге у промоцији италијанске културе.

У мају 2017. године, проглашен је за почасног грађанина Мајами Бича на Флориди, САД.

Говори енглески и шпански језик.