Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Павле Горановић за портал Аналитика: Боље ћемо контролисати манифестације које финансијски подржавамо

Павле Горановић за портал Аналитика: Боље ћемо контролисати манифестације које финансијски подржавамо
Датум објаве: 20.10.2015 10:40 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе Павле Горановић у интервјуу за Портал Аналитика потцртава да је важније од тога ко ће бити на челу Филмског центра, то да ћемо у наредних пар мјесеци коначно имати установу која ће имати задатак да се бави развојем кинематографије.

Он је сигуран да ће скори почетак рада те институције бити важан моменат у црногорској култури, тим прије што "кинематографију видимо као важну полугу међународне афирмације наше кутуре и област која заслужује и значајнију друштвену подршку".

Горановић сматра да је оправдано покретање бројних фестивала у Црној Гори, али да "њихови морају бити свјесни чињенице да Министарство културе нема капацитете који би подршку обезбиједили свима".
- Због тога морамо успоставити бољи мониторинг над свим активностима које се подржавају од стране

Министарства културе, како би се издвојиле оне манифестације које ту подршку заиста и заслужују. Наш став је да још једном броју манифестација и фестивала треба додијелити статус од посебног значаја за културу. Међутим, за реализацију таквих активности, неопходни су и одговарајући финансијски и други предуслови. Наша жеља је да општине и други партнери препознају значај културе, да ову област не посматрамо као потрошача, већ као прилику за афирмисање Црне Горе и свих њених посебности - наводи он.

Министар културе такође очекује значајну подршку локалних управа који су иначе оснивачи фестивала од посебног значај за културу Црне Горе, а којима држава даје сталну и незанемарљиву подршку. Он рјешење види и у повезивању фестивала и њиховим заједничким активностима, "јер то је обавеза и одговорност према онима који су кључни финансијери, а то су махом Министарство културе и општине". Његов план је да, са тимом из Министарства културе, до краја године заврши обилазак свих општина.

- То је једна веома захтјевна и дугорочна активност у оквиру које ће се министарство трудити да, у будућој комуникацији са представницима локалне управе, буде од помоћи на превазилажењу проблема, тим прије што у Црној Гори постоје 42 општинске установе културе и што стање у црногорској култури умногоме зависи од њиховог статуса.
Горановић на крају подсјећа да је у разговору са челним људима организације ФИАТ-а договорено да ће министарство наставити да суфинансира ту манифестацију у складу са могућностима.

- Али, више од тога, да нам је заједничка мисија да ФИАТ постане фестивал од државног значаја. Када је у питању његово претварање у институцију културе веома је важна улога Главног града, како би се створио институционални оквир, дефинисали сигурни извори финансирања и обезбиједила инфраструктура, а подршка Министарства културе сигурно неће изостати.

АНАЛИТИКА: Ко ће се наћи на челу будућег Филмског центра и да ли имамо одговарајући кадар за његово формирање?

ГОРАНОВИЋ: Министарство културе приводи крају формално-павну процедуру, која ће омогућити почетак функционисања Филмског центра, а која поред именовања органа управљања и руковођења подразумијева и доношење бројних аката, обезбјеђивање финансијских, просторних и техничких услова за рад.

Увјерен сам да имамо капацитета и кадрова у овој области који ће својим знањем и искуством одговорити свим изазовима и обавезама будућег Филмског центра.

Важније од тога ко ће бити на челу ове институције је да ћемо у наредних пар мјесеци имати установу која ће, по угледу на регион и Европу, имати задатак да се бави развојем кинематографије. Сигуран сам да ће скори почетак рада Филмског центра бити важан моменат у црногорској култури. А посебно стога што кинематографију видимо као важну полугу међународне афирмације наше кутуре и област која заслужује и значајнију друштвену подршку.

АНАЛИТИКА: Да ли подржавате идеју оснивања и организовања све већег броја различитих фестивала у чијем су фокусу култура и умјетност? Да ли све такве манифестације с правом претендују на новац из државог буџета?

ГОРАНОВИЋ: У Црној Гори постоји велики број манифестација и фестивала и он се из године у годину повећава. Свакако да подржавам нове иницијативе у култури, уколико су оне засноване на принципима квалитета и одрживости и ако доносе нешто ново и другачије од оног што већ постоји. Министарство културе на годишњем конкурсу суфнансира велики број фестивала, према дефинисаним критеријумима, по којима подршку добијају најквалитетнији програми и пројекти. Сходно томе, њихови оснивачи морају бити свјесни чињенице да Министарство културе нема капацитете који би подршку обезбиједили свима, већ се она додјељује у складу са њиховим квалитетом, програмским садржајима и позицији на националном, али и међународом нивоу. Због тога морамо успоставити бољи мониторинг над свим активностима које се подржавају од стране Министарства културе, како би се издвојиле оне манифестације које ту подршку заиста и заслужују.

АНАЛИТИКА: На који начин ће бити подржани фестивали попут Град театра Будва, који претендује да се нађе међу манифестацијама које су од посебног значаја за културу Црне Горе?

ГОРАНОВИЋ: Наш став је да још једном броју манифестација и фестивала треба додијелити статус од посебног значаја за културу, јер у контексту спровођења утврђене културне политике то представља допринос развоју културе. Међутим, за реализацију таквих активности, неопходни су и одговарајући финансијски и други предуслови.
Наша жеља је да и општине, али и други партнери препознају значај културе, да заједно радимо на изградњи свијести да ову област не посматрамо као потрошача, већ као могућност, развојну шансу, прилику за афирмисање Црне Горе и свих њених посебности.

АНАЛИТИКА: До када ће бити формиране недостајуће институције за манифестације од посебног значаја за културу Црне Горе - за Интернационални ТВ фестивал Бар, КоторАрт и Монтенегро Филм Фестивал?

ГОРАНОВИЋ: Данас постоје четири фестивала од посебног значаја за културу Црне Горе, програмски јасно и квалитетно профилисана, препознатљива у региону и шире, који доприносе бољем позиционирању наше државе као културне дестинације. У претходном периоду много се радило на унапријеђењу њиховог програмског концепта. Међутим, остварени програмски ефекти, изискују и адекватно институционално утемељење, на сличан начин како је то урађено оснивањем ЈУ "Ратковићеве вечери поезије". У овом случају веома је важна улога локалних управа, које су и оснивачи фестивала и којима је, као и нама, битно јачање манифестација које доприносе унапријеђењу културног живота локалних заједница. Са њима ћемо радити на проналажењу адекватног модела који ће обезбиједити још квалитетнију фестивалску продукцију, њихов континуирани рад, дугорочно планирање и повезивање у европске токове сарадње.
Углавном, Министарство културе има свијест да унаприједи рад ових, али и других значајних фестивала, и исто очекује од оснивача бројних манифестација којима држава даје сталну и незанемарљиву подршку. Зато ћу инсистирати и на бољем повезивању фестивала, међусобној сарадњи и заједничким активностима, јер то је обавеза и одговорност према онима који су кључни финансијери, а то су махом Министарство културе и општине.

АНАЛИТИКА: Да ли Министарство културе има могућности да "примора" општине на сарадњу када је у питању финансијска и друга подршка културним институцијама?

ГОРАНОВИЋ: Мој план је да са тимом из Министарства културе до краја године обиђемо све општине. Тако смо у
протеклих неколико мјесеци интензивирали сарадњу са општинама и разговоре о свим аспектима унапријеђења културе на локалном нивоу. Увјерен сам да смо заједно успјели да дефинишемо проблеме на које наилазимо, како у институционалној организацији и финансирању програмских садржаја, тако и у међуинституционалној сарадњи и размјени програма. У сваком случају, то је једна веома захтјевна и дугорочна активност у оквиру које ће се министарство трудити да, у будућој комуникацији са представницима локалне управе, буде од помоћи на превазилажењу ових проблема, тим прије што у Црној Гори постоје 42 општинске установе културе и што стање у црногорској култури умногоме зависи од њиховог статуса.
Такође, спремни смо да се с посебним уважавањем односимо према иницијативама које долазе из општина.

АНАЛИТИКА: На који начин ћете, онда, даље подржати Фестивал интернационалног алтернативног театра - ФИАТ и његово претварање у установу културе и да ли можда постоји неки други план за тај фестивал?

ГОРАНОВИЋ: Моје мишљење је да ФИАТ заслужује пуну подршку државе. Ријетки су догађаји попут ФИАТ-а, који од свог обнављања има подршку Министарства културе, посредством годишњег конкурса за суфинансирање.

У честим разговорима са људима који воде ФИАТ истицао сам да ће Министарство културе у наредном периоду суфинансирати фестивал, у складу са својим могућностима. Али, више од тога, да нам је заједничка мисија да ФИАТ постане фестивал од државног значаја. Када је у питању његово претварање у институцију културе веома је важна улога Главног града, како би се створио институционални оквир, дефинисали сигурни извори финансирања и обезбиједила инфраструктура, а подршка Министарства културе сигурно неће изостати. ФИАТ је препознатљивост урбане културе Подгорице и Црне Горе и својим концептом заврјеђује престижни статус, системске темеље који ће у будућем периоду бити неупитни.