Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Goranović govorio na promociji monografije „Dukljanski knez Sveti Vladimir 970-1016“ u Nikšiću

Ministar Goranović govorio na promociji monografije „Dukljanski knez Sveti Vladimir 970-1016“ u Nikšiću
Datum objave: 05.10.2016 09:48 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Pavle Goranović, ministar kulture, govorio je sinoć na prezentaciji monografije „Dukljanski knez Sveti Vladimir 970-1016“, koja je bila organizovana u galeriji „Nikola I“ u Nikšiću.

Monografija „Dukljanski knez Sveti Vladimir“ objavljena je uz podršku Ministarstva kulture, u saradnji Narodnog muzeja Crne Gore sa Fondacijom „Sveti Petar Cetinjski“.
 
Ministar Goranović je na promociji kazao da će ovom monografijom nove generacije dobiti cjelovit pregled značajnog dijela našeg državnog identiteta.
 
“Ova monografija je bogata dragocjenim hagiografskim i književnim prilozima, kao i likovnim prikazima sveca i državnika, kneza Vladimira, pa time čini jedno kompletno djelo, važno kako za nas danas, tako i za one kojima u nasljedstvo ostavljamo obavezu čuvanja od zaborava našeg nematerijalnog nasljeđa i svjedočanstava o izvorima postojanja” kazao je ministar Goranović.
 
“Knez Vladimir Dukljanski simbol je najvećih civilizacijskih vrijednosti vjerske i etničke tolerantnosti i sloge, čiji kult već vjekovima baštine pripadnici različitih religija. Vjerujem da je u ovome najveća moć i duhovno bogatstvo Crne Gore”, kazao je minister Goranović, dodavši takođe da Vladimir Dukljanski svojim djelom i uzornim životnim tokom predstavlja značajnu istorijsku smjernicu u razvoju i očuvanju crnogorskog identiteta.
 
Na prezentaciji je govorio i akademik Sreten Perović, kao i direktor Fondacije ''Sveti Petar Cetinjski'', Dragoljub Drago Rašović.
 
Prije promocije monografije otvorena je izložba „Kult Svetog Vladimira Dukljanskog 1016-2016“.