Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Горановић говорио на промоцији монографије „Дукљански кнез Свети Владимир 970-1016“ у Никшићу

Министар Горановић говорио на промоцији монографије „Дукљански кнез Свети Владимир 970-1016“ у Никшићу
Датум објаве: 05.10.2016 09:48 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Павле Горановић, министар културе, говорио је синоћ на презентацији монографије „Дукљански кнез Свети Владимир 970-1016“, која је била организована у галерији „Никола И“ у Никшићу.

Монографија „Дукљански кнез Свети Владимир“ објављена је уз подршку Министарства културе, у сарадњи Народног музеја Црне Горе са Фондацијом „Свети Петар Цетињски“.
 
Министар Горановић је на промоцији казао да ће овом монографијом нове генерације добити цјеловит преглед значајног дијела нашег државног идентитета.
 
“Ова монографија је богата драгоцјеним хагиографским и књижевним прилозима, као и ликовним приказима свеца и државника, кнеза Владимира, па тиме чини једно комплетно дјело, важно како за нас данас, тако и за оне којима у насљедство остављамо обавезу чувања од заборава нашег нематеријалног насљеђа и свједочанстава о изворима постојања” казао је министар Горановић.
 
“Кнез Владимир Дукљански симбол је највећих цивилизацијских вриједности вјерске и етничке толерантности и слоге, чији култ већ вјековима баштине припадници различитих религија. Вјерујем да је у овоме највећа моћ и духовно богатство Црне Горе”, казао је министер Горановић, додавши такође да Владимир Дукљански својим дјелом и узорним животним током представља значајну историјску смјерницу у развоју и очувању црногорског идентитета.
 
На презентацији је говорио и академик Сретен Перовић, као и директор Фондације ''Свети Петар Цетињски'', Драгољуб Драго Рашовић.
 
Прије промоције монографије отворена је изложба „Култ Светог Владимира Дукљанског 1016-2016“.