Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Горановић отворио XИ Никшић Гуитар Фест

Министар Горановић отворио XИ Никшић Гуитар Фест
Датум објаве: 05.10.2016 09:55 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Павле Горановић, министар културе, отворио је синоћ XИ издање међународног Никшић Гуитар Феста,  у Никшићком позоришту.

Никшић Гуитар Фест организован је уз подрску Министарства културе, у сарадњи са Музичким центром Црне Горе.

Приликом отварања, министар Горановић је рекао да је Фестивал интернационализовао овај простор, умрежавајући домаће са умјетницима бројних свјетских земаља које су имале своје представнике на Никшић Гуитар Фестивалу.

“Промишљеном политиком вођења овакве врсте културног догађаја, те пажљивом селекцијом програма, Гуитар Фест у Никшићу је, слободно могу рећи, полако градио себе у својеврстан бренд овог града, препознат као озбиљан пројекат, попут регионалних, па и европских такмичарских фестивала гитаре”, истакао је министар Горановић.

Он је истакао да је Никшић Гуитар Фестивал успио да одржи и унаприједи свој статус на фестивалској мапи Црне Горе, па и знатно шире. “Томе су сигуран свиједок године трајања, реноме умјетника и извођача који су због овог фестивала долазили и даље долазе у Никшић, а ту је свакако и његова публика”, додао је Министар.

Фестивал је отворен концертом Црногорског симфонијског оркестра и гитаристе Марка Топчија из Украјине, а организатори су припремили квалитетан репертоар и за наредне дане овогодишњег издања, када ће наступити врхунски гитаристи и музичари.

Побједник раније организованог конкурса и такмичарског дијела овог фестивала је Украјинац Марко Топчи, који је на отварању, као солиста извео концерт за гитару и оркестар W501 Хеитора Вила-Лобоса. Црногорски симфонијски оркестар је у другом дијелу вечери интерпретирао Симфонију број 2 у е-молу, опус 17 Петра Иљича Чајковског.

У наредним данима XИ Никшић Гуитар Фестивала наступиће Влатко Стефановски и Теодосиј Спасов, Дуо „Мућкалица“ који чине Зоран Анић и Ненад Љубеновић, Амир-Џон Хадад (Ел Амир) и Хозе Салинас.

Никшић Гуитар Фест трајаће до 14. октобра.