Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

U Bijelom Polju održana radionica „Različitost kao izazov“

U Bijelom Polju održana radionica „Različitost kao izazov“
Datum objave: 05.10.2016 14:12 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo kulture je 4. i 5. oktobra u Bijelom Polju organizovalo radionicu za mlade pod nazivom „Različitost kao izazov: odbacivanje ili uključivanje“, kao dio međunarodnog programa za dijalog Fondacije „Ana Lind“.

Radionica je održana u Kući Rista Ratkovića, uz učešće učenika Gimnazije „Miloje Dobrašinović“, Srednje stručne škole i Srednje elektro-ekonomske škole, a u saradnji sa JU Ratkovićeve večeri poezije.

Pitanja koja su bila u fokusu radionice, kojom su moderirali Nataša Nelević, teatrološkinja, i filmski reditelj Dušan Kasalica su se odnosila na prihvatanje različitosti u savremenim društvima, kao ključnog izazova ne samo suživota, već i razvoja zajednica i moderne civilizacije. Bilo je riječi i o postojanju brojnih religijskih, ideoloških, psiholoških, kulturoloških, ekonomskih i drugih činiolaca koji podstiču neprihvatanje različitosti i produbljuju konflikte. 

U prvom dijelu radionice učenici su imali priliku da usvoje nova znanja o značaju tolerancije u savremenom društvu i neophodnosti aktivnog djelovanja i zalaganja za multikulturalizam u svojoj sredini. Nakon toga program je organizovan kroz projekcije selektovanih primjera iz različitih audio vizuelnih sadržaja, diskusiju i njihovo kritičko sagledavanje u kontekstu tema radionice.

Radionica je dio projekta „Ono što nas spaja“ u okviru kojeg su ove godine slični programi neformalnog obrazovanja u oblasti promocije međukulturnog dijaloga održani u Baru, Tivtu i Nikšiću.

 Ministarstvo kulture Ministarstvo kulture