Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministarstvo kulture i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja započinju zajednički projekat

„Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane“ kreće sa Cetinja

„Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane“ kreće sa Cetinja
Datum objave: 13.09.2017 12:11 | Autor: mku

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo kulture i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja započinju realizaciju zajedničkog projekta „Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane“.

Projekat ima za cilj da poveže sektore kulture i poljoprivrede i da uz inovativan pristup i saradnju sa umjetničkom i stručnom zajednicom, kao i subjektima iz poljoprivrede, promoviše i brendira vrijdnosti Crne Gore kao specifične ekološke i kulinarske destinacije. Kao rezultat projekta očekuje se jačanje potencijala u proizvodnji tradicionalnih proizvoda, organske proizvodnje, ali i bolja valorizacija poljoprivrednih, turističkih i kulturnih potencijala Crne Gore. 
  
Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta „Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane“ potpisaće u petak, 15. septembra, na Cetinju, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i ministar kulture prof. mr Janko Ljumović.

Nakon potpisivanja sporazuma, koje će se obaviti u prostorijama Ministarstva kulture, na Cetinju, sa početkom u 11,00 sati, biće održana prezentacija projekta. Istovremeno biće realizovana i prva radionica namijenjena grafičkim dizajnerima, likovnim umjetnicima, predstavnicima kreativnih industrija i predstavnicima sektora poljoprivrede.

U okviru promocije projekta biće predstavljena mapa radionica u Crnoj Gori. Nakon Cetinja radionice će biti organizovane u drugim gradovima koji će okupiti sektor proizvođača tradicionalnih proizvoda u opštinama i regionima: Pljevlja i Žabljak; Bijelo Polje; Rožaje, Berane i Petnjica; Plav, Andrijevica i Gusinje; Kolašin i Mojkovac; Nikšić i Plužine; Podgorica; Tivat, Herceg Novi i Kotor; Bar i Virpazar; Ulcinj.

Osim organizovanja početnih radionica i predavanja, projekat podrazumijeva fazu istraživanja i sistematizacije podataka, zatim produkciju odabranih uzoraka agro dizajna, produkciju publikacije koja sistematizuje crnogorsku kuhinju, pregled manifestacija i festivala posvećenih poljoprivrednim proizvodima, kao i realizaciju više modela promocije rezultata projekta. 

Projekat “Agrodizajn – crnogorska kultura hrane” je dio ovogodišnjeg programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020, koji predstavlja platformu za različite aktivnosti u funkciji afirmacije identiteta Crne Gore.

Ministarstvo kulture
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja