Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

U Zagrebu počinju “Dani crnogorske kulture”

Datum objave: 20.09.2017 14:01 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


U okviru manifestacije „Dani crnogorske kulture“, sjutra 21. septembra u Crnogorskom domu u Zagrebu, u 19 sati če biti otvorena izložba posvećena baštini Crne Gore i predstavljena dva časopisa posvećena očuvanju baštine, "Starine Crne Gore" i "Komuna".

Na promociji će govoriti dr Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, mr Amer Ramusović, direktor časopisa Komuna, mr Željko Rutović, direktor Direktorata za medije Ministarstva kulture, Vesna Prlja, Uprava za zaštitu kulturnih dobara i Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

"Starine" su sadržajno donosile esenciju naučne i stručne misli o našem kulturnom nasljeđu, njegovom istraživanju, izučavanju i zaštiti. Demografski položaj, migracije stanovništva, raznorodni istorijski usudi i kulturološki uticaji, doprinjeli su činjeničnom oslanjanju na hiljadugodišnju državotvornu prošlost. Upravo kulturno nasljeđe svejdoči i govori o kontintinuiranom trajanju naše države, a njena reprezentativna kulturna dobra o civilizacijskom doprinosu čovječanstvu", ističe direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara dr Anastazija Miranović, koja je glavna i odgovorna urednica časopisa.

Članovi redakcije su prof.dr Aleksandar Čilikov, prof.dr Sonja Tomović-Šundić, prof. dr Živko Andrijašević i doktorand Maja Ćetković.

Sedmi broj časopisa "Starine Crne Gore" - godišnjaka Uprave za zaštitu kulturnih dobara u posvećen je našim nematerijalnim kulturnim dobrima, a tekstove su priredile Tanja Vujović, Maja Ćetković i Anastazija Miranović.

Trenutno je u pripremi novi, osmi, broj časopisa, koji će biti posvećen novim valorizovanim kulturnim dobrima Crne Gore, a biće objavljen do kraja godine.

Časopis „Komuna“ kao glasilo od opšte društvene važnosti koji se tematski značajno bavi svim aspektima našeg naslijeđa počeo je da izlazi 2011.godine. Časopis podstiče i afirmiše prvenstveno vrijednosti našeg nasljeđa, incirajući njegovu obnovu i zaštitu u svim crnogorskim opštinama.

Manifestaciju organizuje Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske.