Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Bijenale crnogorskog teatra 2017.

Bijenale crnogorskog teatra 2017.
Datum objave: 10.10.2017 13:50 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Bijenale crnogorskog teatra 2017, u izvršnoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta održaće se od 12. do 18. oktobra. Na nacionalnom pozorišnom festivalu biće izvedeno šest predstava u takmičarskoj selekciji.

Po izboru pozorišnog reditelja Slobodana Milatovića, selektora ovogodišnjeg Bijenala crnogorskog teatra, u takmičarskom programu biće izvedene predstave: “Dokle pogled seže”, u režiji Arpada Šilinga (Kraljevsko pozorište Zetski dom), “Samoubica”, Nikolaja Erdmana, u režiji Veljka Mićunovića (CNP), “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, Kena Kejsija, u režiji Diega de Breje (Kraljevsko pozorište Zetski dom), “Leptir” Aleksandra Radunovića, u režiji Andraša Urbana (Kraljevsko pozorište Zetski dom), “Šćeri moja” Maje Todorović, u režiji Ane Vukotić (CNP), i “Čuvari tvog poštenja”, autorski projekat Borisa Liješevića (Gradsko pozorište Podgorica).

Predstava “Bura” Viljema Šekspira, u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Crnogorskog narodnog pozorište, koja je ušla u selekciju, iz objektivnih razloga neće biti izvedena.

Bijenale je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati žiri koji čine pozorišni reditelj Dino Mustafić iz Bosne i Hercegovine, teatrolog i pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević iz Novog Sada, i crnogorski dramski pisac i profesor Stevan Koprivica. Za predstave koje će biti izvedene u takmičarskom program biće dodijeljene nagrade za nabolju predstavu, najbolju režiju, nagrada za domaći dramski tekst, nagrada za glavnu mušku ulogu, nagrada za žensku glavnu ulogu, nagrada za epizodnu ulogu i nagrada za autora saradnika.

U okviru pratećeg programa Bijenala crnogorskog teatra, nakon svake odigrane predstave biće organizovan okrugli sto medija i kritike čiji je moderator dramaturškinja Marija Čolpa. U petak 13. oktobra u Press sali Crnogorskog narodnog pozorište u 18 sati biće organizovana promocija najnovijeg izdanja CNP-a „Pozorište u crnogorskoj periodici 1954 - 1973“, autorke Ljiljane Milunović. Promocija časopisa “Pozorište” u izdanju Nikšićkog pozorišta biće u ponedjeljak 16. oktobra u Press sali CNP-a u 18 sati.

Posljednjeg dana festivala, nakon dodjele nagrada, na Velikoj sceni nastupiće studenti FDU Cetinje, sa performansom „Koraci”, koji čine odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokret.

Bijenale crnogorskog teatra je nacionalni pozorišni festival čiji je cilj afirmacija, valorizacija i razvoj ukupnog crnogorskog pozorišnog sistema. Bijenale crnogorskog teatra, takođe, ima za cilj unaprjeđenje i promociju svih pozitivnih vrijednosti crnogorske savremene kulture koje svoj iskaz imaju u pozorišnoj umjetnosti i univerzalnih društvenih vrijednosti. Osnovan je 2007. godine kao Festival crnogorskog teatra, od 2010. godine odvija se bijenalno.

Pokrovitelj Bijenala crnogorskog teatra je Ministarstvo kulture.

Program možete preuzeti ovdje.