Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Planirana realizacija preko 35 programa u okviru obilježavanja Dana i Noći muzeja 2019. godine

Planirana realizacija preko 35 programa u okviru obilježavanja Dana i Noći muzeja 2019. godine
Datum objave: 16.05.2019 16:58 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Međunarodna manifestacija Dan i noć muzeja biće obilježena u 13 opština u Crnoj Gori, 16., 17. i 18. maja. U okviru manifestacije, publika će imati priliku da učestvuje u besplatnim programima koji se organizuju u Baru, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Ulcinju, Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Nikšiću, Tivtu, Pljevljima, Podgorici i Rožajama. Ovogodišnja tema manifestacije “Muzeji kao kulturni habovi: budućnost tradicije”, ima za cilj da skrene pažnju na ulogu muzeja u savremenom društvu, ističući interakciju sa posjetiocima koja doprinosi stvaranju novih kulturnih tradicija i unaprijeđenju međukulturalnog dijaloga.

Publika u Crnoj Gori imaće priliku da u kasnim večernjim satima posjeti stalne postavke muzeja u Baru, Cetinju, Budvi, Podgorici, Herceg Novom i Rožajama. U Bijelom Polju će biti prezentovana izložba "Likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola" i promocija bibliografije radova Petra Rudića, autora dr Jova Medojevića. Publika u Budvi imaće priliku da besplatno posjeti stalne postavke i privremene izložbe Muzeja grada Budve, Moderne galerije, Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“, Spomen doma „Reževići“ i Spomen doma „Crvena komuna“, a planirano je i otvaranje izložbe „Ordenje i oznake crnogorske vojske“, kao i izložbi slika Kristine Pirković i Jovane Vujanović.

Narodni muzej na Cetinju 17. maja organizuje dječiju radionicu “Abeceda muzeja”, dok je za 18. maj planiran cjelodnevni program od 10 do 20 sati, u okviru kojeg će biti prikazane izložbe „Začarani svijet Marijane i Branimira Gušića“ i “Ambijentalni ukrasi na crnogorskom dvoru”, kao i predavanje „Hasenina logoraška košulja“ i radionica „Pozdrav iz muzeja“ namijenjena učenicima osnovnih škola. Centar za kulturu u Ulcinju organizje izložbu “Kneževski grobovi Crne Gore” i prezentaciju na temu “Muzeji kao kulturni centri - budućnost tradicije“, dok će u Kolašinu biti prikazana izložba “Žene slikarke” iz zbirke Zavičajnog muzeja. Muzej i galerije Tivat organizuju pet programa u okviru kompleksa Buća – Lekovići, dok u Podgorici JU Muzeji i galerije organizuju dva stračna predavanja i izložbu “Štafeta mladosti 1945 – 1988”.

Centar savremene umjetnosti na Kruševcu biće otvoren za posjetioce, a Prirodnjački muzej planira otvaranje izložbe „Kad priroda priča“. Publika u Pljevljima imaće priliku da vidi izložbu "Σynexeia – continuum –trajanje", posvećenu arheološkim istraživanjima u Risnu. JU Muzej i galerije Nikšić i Muzej iz Rožaja organizuju predavanja i likovne radionice posvećene najmlađima. Pomorski muzej Crne Gore otvara izložbu “Donacije Pomorskom muzeju Crne Gore u periodu 2007-2017. godine”, a Muzej iz Perasta četiri programa.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvoriće izložbu Prirodnjačkog muzeja „Kad priroda priča“, čije je održavanje planirano za subotu 18. maj sa početkom u 17 sati i izložbu Narodnog muzeja i Muzeja i galerija iz Nikšića „Začarani svijet Marijane i Branimira Gušića“, koja se organizuje u Galeriji “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju u 19 sati.

Obilježavanje Dana i noći muzeja 2019. godine, podržale su nacionalne i opštinske javne ustanove: Narodni muzej Crne Gore, Prirodnjački muzej Crne Gore, Pomorski muzej Crne Gore, Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Centar za kulturu Bar, Muzej Bijelo Polje, Muzej i galerije Budve, Centar za kulturu Kolašin, Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković Herceg Novi, Muzeji i galerije Podgorice, Muzeji Kotor, Muzeji i galerije Nikšić, Muzeji i galerije Tivat, Zavičajni muzej „Ganića kula“ Rožaje, Zavičajni muzej Pljevlja i Centar za kulturu Ulcinj.

Program obilježavanja manifestacije možete preuzeti ovdje

O Danu i Noći muzeja

Međunarodni dan muzeja 18. maj obilježava se od 1977. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog muzejskog savjeta (ICOM), a sa ciljem afirmacije muzeja i isticanja njihove uloge u promovisanju kulturne različitosti i interkulturalnog dijaloga.

Noć muzeja je manifestacija koja se od 2005. godine, na inicijativu Francuske muzejske direkcije, organizuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i ICOM, u subotu najbližu 18. maju, kada je Međunarodni dan muzeja. Na poziv Ministarstva kulture i komunikacija Republike Francuske, Ministarstvo kulture Crne Gore se od 2007. godine pridružuje ovoj međunarodnoj manifestaciji, dajući podršku muzejima u Crnoj Gori da prezentuju, valorizuju i približe široj javnosti pokretnu kulturnu baštinu.