Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Планирана реализација преко 35 програма у оквиру обиљежавања Дана и Ноћи музеја 2019. године

Планирана реализација преко 35 програма у оквиру обиљежавања Дана и Ноћи музеја 2019. године
Датум објаве: 16.05.2019 16:58 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Међународна манифестација Дан и ноћ музеја биће обиљежена у 13 општина у Црној Гори, 16., 17. и 18. маја. У оквиру манифестације, публика ће имати прилику да учествује у бесплатним програмима који се организују у Бару, Бијелом Пољу, Будви, Цетињу, Улцињу, Херцег Новом, Колашину, Котору, Никшићу, Тивту, Пљевљима, Подгорици и Рожајама. Овогодишња тема манифестације “Музеји као културни хабови: будућност традиције”, има за циљ да скрене пажњу на улогу музеја у савременом друштву, истичући интеракцију са посјетиоцима која доприноси стварању нових културних традиција и унапријеђењу међукултуралног дијалога.

Публика у Црној Гори имаће прилику да у касним вечерњим сатима посјети сталне поставке музеја у Бару, Цетињу, Будви, Подгорици, Херцег Новом и Рожајама. У Бијелом Пољу ће бити презентована изложба "Ликовно стваралаштво ученика основних школа" и промоција библиографије радова Петра Рудића, аутора др Јова Медојевића. Публика у Будви имаће прилику да бесплатно посјети сталне поставке и привремене изложбе Музеја града Будве, Модерне галерије, Спомен дома „Стефан Митров Љубиша“, Спомен дома „Режевићи“ и Спомен дома „Црвена комуна“, а планирано је и отварање изложбе „Ордење и ознаке црногорске војске“, као и изложби слика Кристине Пирковић и Јоване Вујановић.

Народни музеј на Цетињу 17. маја организује дјечију радионицу “Абецеда музеја”, док је за 18. мај планиран цјелодневни програм од 10 до 20 сати, у оквиру којег ће бити приказане изложбе „Зачарани свијет Маријане и Бранимира Гушића“ и “Амбијентални украси на црногорском двору”, као и предавање „Хасенина логорашка кошуља“ и радионица „Поздрав из музеја“ намијењена ученицима основних школа. Центар за културу у Улцињу организје изложбу “Кнежевски гробови Црне Горе” и презентацију на тему “Музеји као културни центри - будућност традиције“, док ће у Колашину бити приказана изложба “Жене сликарке” из збирке Завичајног музеја. Музеј и галерије Тиват организују пет програма у оквиру комплекса Бућа – Лековићи, док у Подгорици ЈУ Музеји и галерије организују два страчна предавања и изложбу “Штафета младости 1945 – 1988”.

Центар савремене умјетности на Крушевцу биће отворен за посјетиоце, а Природњачки музеј планира отварање изложбе „Кад природа прича“. Публика у Пљевљима имаће прилику да види изложбу "Σyнеxеиа – цонтинуум –трајање", посвећену археолошким истраживањима у Рисну. ЈУ Музеј и галерије Никшић и Музеј из Рожаја организују предавања и ликовне радионице посвећене најмлађима. Поморски музеј Црне Горе отвара изложбу “Донације Поморском музеју Црне Горе у периоду 2007-2017. године”, а Музеј из Пераста четири програма.

Министар културе Александар Богдановић отвориће изложбу Природњачког музеја „Кад природа прича“, чије је одржавање планирано за суботу 18. мај са почетком у 17 сати и изложбу Народног музеја и Музеја и галерија из Никшића „Зачарани свијет Маријане и Бранимира Гушића“, која се организује у Галерији “Миодраг Дадо Ђурић” на Цетињу у 19 сати.

Обиљежавање Дана и ноћи музеја 2019. године, подржале су националне и општинске јавне установе: Народни музеј Црне Горе, Природњачки музеј Црне Горе, Поморски музеј Црне Горе, Центар савремене умјетности Црне Горе, Центар за културу Бар, Музеј Бијело Поље, Музеј и галерије Будве, Центар за културу Колашин, Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић Херцег Нови, Музеји и галерије Подгорице, Музеји Котор, Музеји и галерије Никшић, Музеји и галерије Тиват, Завичајни музеј „Ганића кула“ Рожаје, Завичајни музеј Пљевља и Центар за културу Улцињ.

Програм обиљежавања манифестације можете преузети овдје

О Дану и Ноћи музеја

Међународни дан музеја 18. мај обиљежава се од 1977. године под покровитељством Међународног музејског савјета (ИЦОМ), а са циљем афирмације музеја и истицања њихове улоге у промовисању културне различитости и интеркултуралног дијалога.

Ноћ музеја је манифестација која се од 2005. године, на иницијативу Француске музејске дирекције, организује под покровитељством Савјета Европе и ИЦОМ, у суботу најближу 18. мају, када је Међународни дан музеја. На позив Министарства културе и комуникација Републике Француске, Министарство културе Црне Горе се од 2007. године придружује овој међународној манифестацији, дајући подршку музејима у Црној Гори да презентују, валоризују и приближе широј јавности покретну културну баштину.