Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Најаве

10.10.2017.

Бијенале црногорског театра 2017.

Бијенале црногорског театра 2017. Бијенале црногорског театра 2017, у извршној продукцији Црногорског народног позоришта одржаће се од 12. до 18. октобра. На националном позоришном фестивалу биће изведено шест представа у такмичарској селекцији.

05.10.2017.

Изложба Поморског музеја Црне Горе “Петнаест десетљећа Бокељске морнарице на фотографијама” на Крку

Изложба Поморског музеја Црне Горе “Петнаест десетљећа Бокељске морнарице на фотографијама” на Крку

Изложба Поморског музеја Црне Горе “Петнаест десетљећа Бокељске морнарице на фотографијама” биће централни дио програма “Шторија о галији Цристо Рессусситато: прослава 446. годишњице Лепантске битке” на Крку.

02.10.2017.

Културни водич - Цетиње

Културни водич - Цетиње

Туристичка организација Пријестонице Цетиње покренула је културни водич у форми мјесечног репертоара, који ће објединити програме и пројекте националних и локалних установа културе и образовања, као и умјетничких организација цивилног и приватног сектора које дјелују на Цетињу.

29.09.2017.

Календар културе: 90 година од рођења редитеља Мила Ђукановића

Календар културе: 90 година од рођења редитеља Мила Ђукановића

Поводом 90 година од рођења редитеља Мила Ђукановића, Црногорска кинотека у сарадњи с Народном библиотеком ‘’Радосав Љумовић’’, организује сјутра, 30. септембра пројекцију филмова ''Мушкарци јуче, данас и...'' из 1963. и ''Не дирај у срећу'' из 1961. године. Ретроспектива Ђукановићевих филмова биће одржана у Косој сали библиотеке у Подгорици у 19 сати, односно 21 сат, у оквиру Календара обиљежавања културних догађаја у 2017. години.

20.09.2017.

У Загребу почињу “Дани црногорске културе”

У оквиру манифестације „Дани црногорске културе“, сјутра 21. септембра у Црногорском дому у Загребу, у 19 сати че бити отворена изложба посвећена баштини Црне Горе и представљена два часописа посвећена очувању баштине, "Старине Црне Горе" и "Комуна".

14.09.2017.

У Никшићу представљање пројекта “Антифашистичка мапа Никшића”

У Никшићу представљање пројекта “Антифашистичка мапа Никшића”

У недјељу, 17.09.2017. у 19 часова, у галеријском протору никшичке установе културе “Музеји и галерије”, Факултет ликовних умјетности Универзитета Црне Горе представиће публици пројекат “Антифашистичка мапа Никшића”. Биће представљени сегменти пројекта: Антифашистичка мапа Никшића на црногорском и енглеском језику и изложба “Између отпора и сјећања”. Покровитељ пројекта је Министарство културе.

13.09.2017.

„Агро Дизајн – црногорска култура хране“ креће са Цетиња

„Агро Дизајн – црногорска култура хране“ креће са Цетиња

Министарство културе и Министарство пољопривреде и руралног развоја започињу реализацију заједничког пројекта „Агро Дизајн – црногорска култура хране“. Споразум о заједничкој реализацији пројекта „Агро Дизајн – црногорска култура хране“ потписаће у петак, 15. септембра, на Цетињу, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и министар културе проф. мр Јанко Љумовић...

12.09.2017.

Сјутра потписивање Споразума о утврђивању износа за рјешавање стамбених потреба запослених у култури

Сјутра, 13. септембра 2017. године у 10 сати проф.мр Јанко Љумовић, министар културе и Жељко Калезић, предсједник СИниката културе Црне Горе поптписаће Споразум о утврђивању износа за рјешавање стамбених потреба запослених у култури. Споразум ће бити потписан у Министарству културе.

10.09.2017.

Представљање платформе ОРОУНДО

Сјутра, 11.09.2017. године у 12.00 сати, у Министарству културе ће бити организовано представљање платорме Цултурал плацес бy Ороундо, иновативне платформа која путем мобилних телефона преноси мултимедијални садржај и ствара интеракцију између туриста или посјетилаца културних добара.

06.09.2017.

Сјутра почиње Међународни научни симпозијум Цетињски филолошки дани

Сјутра почиње Међународни научни симпозијум Цетињски филолошки дани

Међународни научни симпозијум Цетињски филолошки дани почеће сјутра у 9.30 сати у хотелу Гранд на Цетињу. На дводневном научном скупу релевантни филозофи и културолози из Црне Горе размијениће искуства са компетентним стручњацима и интелектуалцима из региона, Европе и свијета. Излагања су подијељена у три сесије: 1.Научно дјело Војислава П. Никчевића (поводом десет година од смрти); 2. Црногорски језик у јужнословенском контексту; 3. Црногорска књижевност и култура у јужнословенском контексту.