Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Најаве

20.06.2017.

Свјетски дан музике, наступ ДЈ Срећка Тадића

Свјетски дан музике, наступ ДЈ Срећка Тадића Испред Министарства културе на Цетињу, у сриједу 21. јуна, у 15 сати, наступом ДЈ Срећка Тадића биће обиљежен Свјетски дан музике. Припремљени ДЈ сет Срећка Тадића биће из домена партy хоусе музике. Европском повељом о празнику музике, на предлог некадашњег министра културе Француске Жака Ланга, 1997. године установљен је Свјетски дан музике. Жак Ланг је предложио да се најдужи дан у години, 21. јун, широм Француске прославља музиком, концертима аматера и професионалца, појединаца и удружења, дјеце и одраслих, рокера, шансоњера, џезера, класичара.

15.06.2017.

Представљање анализе извјештавања медија о насиљу над дјецом

Представљање анализе извјештавања медија о насиљу над дјецом

У оквиру кампање Владе Црне Горе и УНИЦЕФ-а Зауставимо насиље, у петак, 16. јуна, у 10 сати, у Еко згради УН-а у Подгорици, проф.мр Јанко Љумовић, министар културе и Бенџамин Перкс, шеф представништва УНИЦЕФ-а, заједно са проф. Лидијом Вујачић са Филозофског факултета Универзитета Црне Горе, говориће о етичком извјештавању о правима дјетета и препорукама за црногорске медије. Проф. Лидија Вујачић ће представити анализу извјештавања црногорских медија о насиљу над дјецом, која је израђена као дио кампање Зауствимо насиље.

07.06.2017.

Предавање британског активисте Дејвида Бакленда у Министарству културе

Предавање британског активисте Дејвида Бакленда у Министарству културе

Сјутра, 8. јуна од 9 до 10:30 часова у Министарству културе ће бити организовано предавање британског активисте Дејвида Бакленда под називом „Клима је култура – оптимизам за нашу будућност“.

05.06.2017.

Отварање изложбе мађарског умјетника Вазарелија

Отварање изложбе мађарског умјетника Вазарелија

Изложба радова прослављеног мађарског умјетника Виктора Вазарелија, биће отворена у Министарству кутуре, у уторак, 6. јуна, у 18 сати. На отварању изложбе ће говорити Драгица Милић, генерална директорка Директората за културно-умјетничко стваралаштво у Министарству културе, Золтан Часар, отправник послова у Амбасади Мађарске и Чаба Фелеђхази, НАТО контакт дипломата, ИИ секретар у Амбасади Мађарске.

05.06.2017.

Предавање "Чудо Апоxиомена"

Предавање "Чудо Апоxиомена"

Министарство културе, сјутра, 6.јуна, у 11 сати, у Црногорској галерији умјетности “Миодраг Дадо Ђурић”, организује предавање Миљенка Домјана, предсједника Хрватског вијећа за културна добра и Бруна Диклића, шефа Одјељења за градитељску баштину, крајолик и просторно планске мјере заштите Министарства културе Републике Хрватске, о проналаску, рестаурацији и конзервацији бронзане грчке скуплтуре Апоxиомен.

02.06.2017.

Културна историја: 80 година од рођења академика Нова Вуковића

3.јуна 2017.године обиљежава се 80 година од рођења академика Нова Вуковића. Тим поводом, Национална библиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“ организоваће програм обиљежавања овог јубилеја, у понедјељак, 5. јуна, у 19 сати.

02.06.2017.

Најава: Регионална конференција “Почети изнова - промјена театарског система”

Најава: Регионална конференција “Почети изнова - промјена театарског система”

Факултет драмских умјетности Универзитета Црне Горе организује регионалну конференцију “Почети изнова - промјена театарског система”, која ће се одржати у Министарству културе на Цетињу у понедељак, 5. јуна 2017. године, са почетком у 10 сати. Покровитељ конференције је Министарство културе. Повод за конференцију је недавно објављења књига Драгана Клаића, “Почети изнова - промјена театарског система” у издању издавачке куће Цлио, Факултета драмских умјетности на Цетињу и Универзитета уметности у Београду, која говори о савременим изазовима транформације институционалног система позоришта и угрожености његове досадашње јавне мисије.

26.05.2017.

Вечерас отварање ретроспективне изложбе Слободана Пура Ђурића

Вечерас отварање ретроспективне изложбе Слободана Пура Ђурића

Изложба “Антикварница сјећања”, настала поводом 60 година сликарског рада истакнутог умјетника Слободана Пура Ђурића биће отворена данас, 26. маја 2017. године, у 19 сати, у Црногорској галерији умјетности „Миодраг Дадо Ђурић".

12.05.2017.

Најава: Отварање изложбе “Мозаик црногорског културног идентитета”

Најава: Отварање изложбе “Мозаик црногорског културног идентитета”

У понедјељак, 15.маја, у 19 сати, у Министарству културе на Цетињу, биће отворена изложба “Мозаик црногорског културног идентитета”. Изложбу, коју организује Управа за заштиту културних добара, у сусрет Дану независности Црне Горе, отвориће др Анастазија Мирановић, директорица Управе.

11.05.2017.

Сјутра отварање црногорског павиљона на Венецијанском бијеналу умјетности

Сјутра, 12. маја 2017. године, у 17 сати, у простору Палаззо Малипиеро у Венецији биће отворен црногорски павиљон на 57. Венецијанском бијеналу умјетности. Црну Гору ће ове године представљати умјетници млађе генерације Ивана Радовановић и Адин Растодер пројектом Човјек Хуман Уомо.