Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Najave

10.10.2017.

Bijenale crnogorskog teatra 2017.

Bijenale crnogorskog teatra 2017. Bijenale crnogorskog teatra 2017, u izvršnoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta održaće se od 12. do 18. oktobra. Na nacionalnom pozorišnom festivalu biće izvedeno šest predstava u takmičarskoj selekciji.

05.10.2017.

Izložba Pomorskog muzeja Crne Gore “Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama” na Krku

Izložba Pomorskog muzeja Crne Gore “Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama” na Krku

Izložba Pomorskog muzeja Crne Gore “Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama” biće centralni dio programa “Štorija o galiji Cristo Ressussitato: proslava 446. godišnjice Lepantske bitke” na Krku.

02.10.2017.

Kulturni vodič - Cetinje

Kulturni vodič - Cetinje

Turistička organizacija Prijestonice Cetinje pokrenula je kulturni vodič u formi mjesečnog repertoara, koji će objediniti programe i projekte nacionalnih i lokalnih ustanova kulture i obrazovanja, kao i umjetničkih organizacija civilnog i privatnog sektora koje djeluju na Cetinju.

29.09.2017.

Kalendar kulture: 90 godina od rođenja reditelja Mila Đukanovića

Kalendar kulture: 90 godina od rođenja reditelja Mila Đukanovića

Povodom 90 godina od rođenja reditelja Mila Đukanovića, Crnogorska kinoteka u saradnji s Narodnom bibliotekom ‘’Radosav Ljumović’’, organizuje sjutra, 30. septembra projekciju filmova ''Muškarci juče, danas i...'' iz 1963. i ''Ne diraj u sreću'' iz 1961. godine. Retrospektiva Đukanovićevih filmova biće održana u Kosoj sali biblioteke u Podgorici u 19 sati, odnosno 21 sat, u okviru Kalendara obilježavanja kulturnih događaja u 2017. godini.

20.09.2017.

U Zagrebu počinju “Dani crnogorske kulture”

U okviru manifestacije „Dani crnogorske kulture“, sjutra 21. septembra u Crnogorskom domu u Zagrebu, u 19 sati če biti otvorena izložba posvećena baštini Crne Gore i predstavljena dva časopisa posvećena očuvanju baštine, "Starine Crne Gore" i "Komuna".

14.09.2017.

U Nikšiću predstavljanje projekta “Antifašistička mapa Nikšića”

U Nikšiću predstavljanje projekta “Antifašistička mapa Nikšića”

U nedjelju, 17.09.2017. u 19 časova, u galerijskom protoru nikšičke ustanove kulture “Muzeji i galerije”, Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore predstaviće publici projekat “Antifašistička mapa Nikšića”. Biće predstavljeni segmenti projekta: Antifašistička mapa Nikšića na crnogorskom i engleskom jeziku i izložba “Između otpora i sjećanja”. Pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture.

13.09.2017.

„Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane“ kreće sa Cetinja

„Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane“ kreće sa Cetinja

Ministarstvo kulture i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja započinju realizaciju zajedničkog projekta „Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane“. Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta „Agro Dizajn – crnogorska kultura hrane“ potpisaće u petak, 15. septembra, na Cetinju, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i ministar kulture prof. mr Janko Ljumović...

12.09.2017.

Sjutra potpisivanje Sporazuma o utvrđivanju iznosa za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u kulturi

Sjutra, 13. septembra 2017. godine u 10 sati prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture i Željko Kalezić, predsjednik SInikata kulture Crne Gore poptpisaće Sporazum o utvrđivanju iznosa za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u kulturi. Sporazum će biti potpisan u Ministarstvu kulture.

10.09.2017.

Predstavljanje platforme OROUNDO

Sjutra, 11.09.2017. godine u 12.00 sati, u Ministarstvu kulture će biti organizovano predstavljanje platorme Cultural places by Oroundo, inovativne platforma koja putem mobilnih telefona prenosi multimedijalni sadržaj i stvara interakciju između turista ili posjetilaca kulturnih dobara.

06.09.2017.

Sjutra počinje Međunarodni naučni simpozijum Cetinjski filološki dani

Sjutra počinje Međunarodni naučni simpozijum Cetinjski filološki dani

Međunarodni naučni simpozijum Cetinjski filološki dani počeće sjutra u 9.30 sati u hotelu Grand na Cetinju. Na dvodnevnom naučnom skupu relevantni filozofi i kulturolozi iz Crne Gore razmijeniće iskustva sa kompetentnim stručnjacima i intelektualcima iz regiona, Evrope i svijeta. Izlaganja su podijeljena u tri sesije: 1.Naučno djelo Vojislava P. Nikčevića (povodom deset godina od smrti); 2. Crnogorski jezik u južnoslovenskom kontekstu; 3. Crnogorska književnost i kultura u južnoslovenskom kontekstu.