Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Najave

20.06.2017.

Svjetski dan muzike, nastup DJ Srećka Tadića

Svjetski dan muzike, nastup DJ Srećka Tadića Ispred Ministarstva kulture na Cetinju, u srijedu 21. juna, u 15 sati, nastupom DJ Srećka Tadića biće obilježen Svjetski dan muzike. Pripremljeni DJ set Srećka Tadića biće iz domena party house muzike. Evropskom poveljom o prazniku muzike, na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa, 1997. godine ustanovljen je Svjetski dan muzike. Žak Lang je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, širom Francuske proslavlja muzikom, koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, djece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara.

15.06.2017.

Predstavljanje analize izvještavanja medija o nasilju nad djecom

Predstavljanje analize izvještavanja medija o nasilju nad djecom

U okviru kampanje Vlade Crne Gore i UNICEF-a Zaustavimo nasilje, u petak, 16. juna, u 10 sati, u Eko zgradi UN-a u Podgorici, prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture i Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a, zajedno sa prof. Lidijom Vujačić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, govoriće o etičkom izvještavanju o pravima djeteta i preporukama za crnogorske medije. Prof. Lidija Vujačić će predstaviti analizu izvještavanja crnogorskih medija o nasilju nad djecom, koja je izrađena kao dio kampanje Zaustvimo nasilje.

07.06.2017.

Predavanje britanskog aktiviste Dejvida Baklenda u Ministarstvu kulture

Predavanje britanskog aktiviste Dejvida Baklenda u Ministarstvu kulture

Sjutra, 8. juna od 9 do 10:30 časova u Ministarstvu kulture će biti organizovano predavanje britanskog aktiviste Dejvida Baklenda pod nazivom „Klima je kultura – optimizam za našu budućnost“.

05.06.2017.

Otvaranje izložbe mađarskog umjetnika Vazarelija

Otvaranje izložbe mađarskog umjetnika Vazarelija

Izložba radova proslavljenog mađarskog umjetnika Viktora Vazarelija, biće otvorena u Ministarstvu kuture, u utorak, 6. juna, u 18 sati. Na otvaranju izložbe će govoriti Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture, Zoltan Časar, otpravnik poslova u Ambasadi Mađarske i Čaba Feleđhazi, NATO kontakt diplomata, II sekretar u Ambasadi Mađarske.

05.06.2017.

Predavanje "Čudo Apoxiomena"

Predavanje "Čudo Apoxiomena"

Ministarstvo kulture, sjutra, 6.juna, u 11 sati, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, organizuje predavanje Miljenka Domjana, predsjednika Hrvatskog vijeća za kulturna dobra i Bruna Diklića, šefa Odjeljenja za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite Ministarstva kulture Republike Hrvatske, o pronalasku, restauraciji i konzervaciji bronzane grčke skuplture Apoxiomen.

02.06.2017.

Kulturna istorija: 80 godina od rođenja akademika Nova Vukovića

3.juna 2017.godine obilježava se 80 godina od rođenja akademika Nova Vukovića. Tim povodom, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ organizovaće program obilježavanja ovog jubileja, u ponedjeljak, 5. juna, u 19 sati.

02.06.2017.

Najava: Regionalna konferencija “Početi iznova - promjena teatarskog sistema”

Najava: Regionalna konferencija “Početi iznova - promjena teatarskog sistema”

Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore organizuje regionalnu konferenciju “Početi iznova - promjena teatarskog sistema”, koja će se održati u Ministarstvu kulture na Cetinju u ponedeljak, 5. juna 2017. godine, sa početkom u 10 sati. Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo kulture. Povod za konferenciju je nedavno objavljenja knjiga Dragana Klaića, “Početi iznova - promjena teatarskog sistema” u izdanju izdavačke kuće Clio, Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i Univerziteta umetnosti u Beogradu, koja govori o savremenim izazovima tranformacije institucionalnog sistema pozorišta i ugroženosti njegove dosadašnje javne misije.

26.05.2017.

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe Slobodana Pura Đurića

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe Slobodana Pura Đurića

Izložba “Antikvarnica sjećanja”, nastala povodom 60 godina slikarskog rada istaknutog umjetnika Slobodana Pura Đurića biće otvorena danas, 26. maja 2017. godine, u 19 sati, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić".

12.05.2017.

Najava: Otvaranje izložbe “Mozaik crnogorskog kulturnog identiteta”

Najava: Otvaranje izložbe “Mozaik crnogorskog kulturnog identiteta”

U ponedjeljak, 15.maja, u 19 sati, u Ministarstvu kulture na Cetinju, biće otvorena izložba “Mozaik crnogorskog kulturnog identiteta”. Izložbu, koju organizuje Uprava za zaštitu kulturnih dobara, u susret Danu nezavisnosti Crne Gore, otvoriće dr Anastazija Miranović, direktorica Uprave.

11.05.2017.

Sjutra otvaranje crnogorskog paviljona na Venecijanskom bijenalu umjetnosti

Sjutra, 12. maja 2017. godine, u 17 sati, u prostoru Palazzo Malipiero u Veneciji biće otvoren crnogorski paviljon na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti. Crnu Goru će ove godine predstavljati umjetnici mlađe generacije Ivana Radovanović i Adin Rastoder projektom Čovjek Human Uomo.