Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић отворио Дане европске баштине

Министар Богдановић отворио Дане европске баштине
Датум објаве: 21.09.2018 12:34 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницуИзложбом „140 година од одржавања Берлинског конгреса 1878. и првог стицања независности Црне Горе“ и научном конференцијом „Културна баштина Црне Горе“, које су организоване на Универзитету Црне Горе званично су отворени Дани европске баштине 2018. године.

МКУ                                                                                          МКУ                                                       
Отварајући Дане европске баштине министар културе Александар Богдановић је истакао: “Тема овогодишње манифестације “Умјетност дијељења” упућује управо на укључивање свих сегмената друштва у принципе заштите и очувања културних добара, те преношење знања и искустава која би допринијела да се насљеђе учини доступним и интересантним свим генерацијама. У том циљу, овогодишњим концептом “Дана европске баштине” у Црној Гори фокусиране су аутентичне вриједности нашег материјалног и нематеријалног насљеђа, као и особенсоти црногорског природног амбијента.”

МКУ                                                                                           МКУ

“Програм Дана европске баштине започињемо подсјећањем на годину која има посебно мјесто у европској али и црногорској историји. То што је Црна Гора прије 140 година на Берлинском конгресу остварила своје вишевјековне тежње и званично постала 27. суверена држава, представљало је једно од кључних упоришта за њено савремено културно и идентитетско уобличење. Управо захваљујући томе мјесто Црне Горе на културној мапи Европе има своје историјско утемељење, што и ова манифестација убједљиво потврђује. Зато нас радује што она ове године почиње још једним освртом на значај Берлинског конгреса, чему посебну димензију даје представљање текста “Берлинског уговора”, акта о ратификацији земаља учесница конгреса и фотографија које се односе на мјесто одржавање конгреса и представника великих сила. Ова ће нас документа поново подсјетити на значај наше државотворне традиције и на почетке нашег озваничененог државног суверенитета,” додао је Министар.

МКУ

Министар Богдановић је посебно истакао: “да се “Дани европске баштине” реализују у оквиру Европске године културне баштине, јубилеја који славимо у сарадњи са државама чланицама Европске Уније, а са циљем подизања свијести о значају заједничких историјских искустава народа Европе, чиме се подстиче и осјећање припадности заједничком европском простору. Слоган Европске године културне баштине, упућује на мјесто спајања прошлости и будућности, подсјећајући да заједничка историја и култура коју дијелимо представља важан елемент даљем успостављању сарадње на свим нивоима.

Директор Историјског института Црне Горе др Радослав Распоповић је, представљајући изложену поставку навео: „Панели за изложбу посвећену 140 година од првог стицања независности Црне Горе, заправо показују материјале из новог, другог, издања публикације „Берлински уговор 1878.“. Прво издање које је овдје пред нама, штампано је прије 10 година на основу докумената из Архива спољних послова Руске империје. Друго издање припремљено је превасходно на основу докумената из Политичког архива Службе министарства спољих послова у Берлину. Комбинујући раније и нове изворе, друго издање садржаће и сав материјал који је данас на изложбеним панелима пред вама. Оно ће бити обогаћено са још неким документима једне и друге провинијенције, а дио њих, као и на овој изложби, биће по први пут представљен црногорској јавности.“

О значају укључивања Црне Горе у обиљежавање Дана европске баштине говорила је и проф.др Ирена Оровић, проректорица Универзитета Црне Горе, која јеизразила посебно задовољство што управо на Универзитету Црне Горе почиње реализација овогодишњег програма.

У оквиру Дана европске баштине, од 21. до 30. септембра 2018. године, у једанаест општина ће бити организовано четрдесет програма.

Програм Дана европске баштине 2018. године можете преузети са сајта Министарства културе.

Покрените
Обраћање министра културе Александра Богдановића