Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Goranović preuzeo predsjedavanje Bordom Foruma slovenskih kultura

Ministar Goranović preuzeo predsjedavanje Bordom Foruma slovenskih kultura
Datum objave: 03.06.2016 15:05 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


U Ministarstvu kulture je danas počela 14. sjednica Borda Foruma slovenskih kultura, koja će, uz prateći program, trajati do 4. juna.

Na današnjoj sjednici, ministar Goranović je preuzeo predsjedavanje Bordom Foruma slovenskih kultura.

Ministar Goranović je u svom obraćanju kazao: “Izražavam zadovoljstvo i posebnu zahvalnost da danas preuzmem predsjedavanje sjednicom Borda Foruma slovenskih kultura, kojom ističemo značaj svih pomenutih zajedničkih ciljeva naših bratskih naroda. Kao ministar kulture Crne Gore, osjećam odgovornost da ovakvim aktivnostima pristupim sa naročitom ozbiljnošću i posvećenošću, duboko vjerujući da u njima stoji potencijal kako zajedničkog, tako i pojedinačnog kulturnog razvoja.”.

 “Važno je pomenuti da se sastanak Borda Foruma slovenskih kultura danas održava u zemlji koja u ovim danima slavi Desetogodišnjicu obnove svoje nezavisnosti i Hiljadu godina državnosti. Ti jubileji su pružili priliku da još snažnije istaknemo vrijednosti koje baštini Crna Gora, a među kojima su kultura i međukulturni dijalog, kao osnovni potencijali razvoja našeg društva”, rekao je ministar Goranović.

Prisutnima se obratio i Zlatko Hasanbegović, ministar kulture Republike Hrvatske, koji je naveo da je “očigledno da projekti Foruma mijenjaju percepciju o slavenskim zemljama te podupiru političke napore usmjerene prema stvaranju partnerstva i integracija u slavenskom svijetu. Članstvo u Forumu i sudjelovanje u partnerskim projektima pruža mogućnost snažnijeg promidžbenog djelovanja, mogućnost uspostavljanja novih kulturnih veza i mogućnost povećanja vlastite vidljivosti.”

Pored redovnih aktivnosti, na sjednici je predstavljen i Nacrt strateškog plana Foruma slovenskih kultura za period 2017-2021. godine.

Sjednici Foruma slovenskih kultura prisustvovali su ministri kulture i drugi predstavnici zemalja članica ove medjunarodne organizacije.

Forum slovenskih kultura je međunarodna organizacija osnovana 2004. godine, s ciljem očuvanja i razvoja kulturnih vrijednosti, tradicija i kulturnih sadržaja na prostoru zemalja u kojima se govori slovenskim jezicima. Danas Forum okuplja trinaest država članica i promoviše njihovu međusobnu saradnju u oblasti kulture, obrazovanja i nauke, podstiče, stvara prilike za kulturnu razmjenu, organizuje susrete i definiše zajedničke projekte.