Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Međunarodna saradnja

26.12.2017.

UNESCO Fond za kulturnu raznolikost odobrio projekat Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj iz Podgorice

UNESCO Fond za kulturnu raznolikost odobrio projekat Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj iz Podgorice Projekat „Razvoj kulturnih i kreativnih industrija kao dio održivog ekonomskog sektora u Crnoj Gori“ NVO Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj iz Podgorice, prvorangirani je na ovogodišnjem konkursu za finansiranje iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD) UNESCO. Za realizaciju projekta su odobrena sredstva u iznosu od 86.090 dolara.

18.12.2017.

Orhan Pamuk posjetio Ministarstvo kulture

Orhan Pamuk posjetio Ministarstvo kulture

Orhan Pamuk, turski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost tokom svog boravka u Crnoj Gori posjetio je Ministarstvo kulture i razgovarao sa Dragicom Milić, generalnom direktoricom Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo. Generalna direktorica Milić je izrazila zadovoljstvo što smo u prilici da ugostimo jednog od najvećih pisaca današnjice. Navela je kako Crna Gora i Turska baštine dobre odnose, posebno u oblasti kulture, a da ovakvi događaji predstavljaju posebnu sponu između naša dva naroda.

13.12.2017.

Održan MEDIA dan u Podgorici

Održan MEDIA dan u Podgorici

MEDIA dan u organizaciji Deska za Kreativnu Evropu Ministarstva kulture i Filmskog centra Crne Gore, održan je u EU Info centru u Podgorici. Ilija Subotić, predstavnik Ministarstva kulture, podsjetio je da Crna Gora u EU programu Kreativna Evropa - potprogram MEDIA učestvuje od 2015. godine, čime je za domaći kinematografski sektor otvorena mogućnost

21.11.2017.

Otvorena izložba “Istorijski jelovnici bivše kraljevske kuće Savoja”

Otvorena izložba “Istorijski jelovnici bivše kraljevske kuće Savoja”

Izložba “Istorijski jelovnici bivše kraljevske kuće Savoja” otvorena je u Ministarstvu kulture na Cetinju. Izložba predstavlja izbor dnevnih jelovnika sa Dvora kralja Vitorija Emanuela III i njegove supruge, kraljice Jelene, jelovnike zvaničnih ručkova i banketa, kao i jelovnike sa zvaničnih posjeta kraljevskog para inostranstvu. Na otvaranju izložbe su govorili: Dragica Milić, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture, Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje i Vinćenco Del Monako, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori.

20.11.2017.

Počela međunarodna konferencija “Politike državnog i kulturnog identiteta u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa”

Počela međunarodna konferencija “Politike državnog i kulturnog identiteta u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa”

Dvodnevna međunarodna konferencija “Politike državnog i kulturnog identiteta u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa” počela je danas u hotelu Hilton u Podgorici. Na otvaranju konferencije su govorili: Dragica Milić, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture, Zoran Janković, državni sekretar za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova i Norbert Beckmann-Dierkes, direktor predstavništva Konrad Adenauer Stiftung.

13.11.2017.

Crna Gora poslata član mreže SEE Cinema Network

Crna Gora poslata član mreže SEE Cinema Network

Na Generalnoj skupštini mreže kinematografija Jugoistočne Evrope – SEE CINEMA NETWORK, održane tokom Međunarodnog filmskog festivala u Solunu, Crna Gora postala je njen novi član. Crnu Goru je predstavljao Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore. Čekić je na skupštini predstavio značaj učlanjenja Crne Gore u ovu mrežu, trenutno stanje u crnogorskoj kinematografiji, kao i viziju razvoja naše kinematografije.

10.11.2017.

Potpisan Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Arapske Republike Egipat o saradnji u oblasti kulture

Potpisan Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Arapske Republike Egipat o saradnji u oblasti kulture

Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Arapske Republike Egipat o saradnji u oblasti kulture potpisan je danas na Cetinju. Sporazum su potpisali Nj.E. ambasador A.R. Egipat Abderahman Salaheldin Abderahman i generalna direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Dragica Milić.

28.09.2017.

Info dan programa Kreativna Evropa održan u Ministarstvu kulture

Info dan programa Kreativna Evropa održan u Ministarstvu kulture

Ministarstvo kulture i Desk za Kreativnu Evropu organizovali su danas na Cetinju Info dan posvećen konkursu za Evropske projekte saradnje. Na Info danu, u kojem su učestvovale Jelena Žarić, savjetnica za međunarodnu saradnju i evropske integracije i Milena Ražnatović, koordinatorka potprograma Kultura, predstavljeni su osnovne propozicije konkursa i uslovi učešća za crnogorske korisnike. Osim toga, dat je detaljan osvrt na dio konkursa koji se odnosi na projekte namijenjene obilježavanju 2018. kao Evropske godine kulturne baštine i posebne kriterijume za prijavljivanje.

15.09.2017.

Saradnja sa Makedonijom sadržajna i dinamična

Saradnja sa Makedonijom sadržajna i dinamična

Prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture sastao se na Cetinju sa Vladimirom Lazovskim, zamjenikom ministra kulture Republike Makedonije. Sagovornici su ocijenili da je dosadašnja razmjena institucija kulture dvije zemlje na viskomo nivou i posebno pohvalili saradnju u oblasti pozorišne umjetnosti koja je sadržajna i dinamična. Istakli su važnost i ulogu dva ministarstva u daljem produbljivanjiu i širenju saradnje i na druge oblasti kulture.

13.09.2017.

Na javnom pozivu za izbor kandidata za Oskara nije bilo prijavljenih filmova

Na javnom pozivu Ministarstva kulture i Filmskog centra Crne Gore za izbor nacionalnog kandidata za 90. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji Najbolji strani film nije bilo prijavljenih filmova.