Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Projekti

14.06.2018.

Održan uvodni sastanak IPA projekta HAMLET “Promocija zanatske proizvodnje, kulture i eko turizma”

Održan uvodni sastanak IPA projekta HAMLET “Promocija zanatske proizvodnje, kulture i eko turizma” Predstavnici Ministarstva kulture prisustvovali su na uvodnom sastanku IPA projekta HAMLET- “Promocija zanatske proizvodnje, kulture i eko turizma” (“Highlighting Artisanal Manufacturing, cuLture and Eco Tourism”), održanom u Tirani 12. i 13. juna 2018. godine. Na sastanku su prezentovane projektne aktivnosti koje će biti realizovane u predstojećem dvogodišnjem periodu i istaknut značaj uspostavaljanja saradnje na polju valorizacije i promocije ruralnih cjelina. Naglašeno je da područija koja baštine bogatu istoriju i tradiciju, a koja su mapirana u državama učesnicima projekta, mogu doprinijeti unaprijeđenju održivog turističkog razvoja i podsticanju preduzetništva, baziranog na razvoju kreativnih industrija i promociji tradicionalnih zanata.

03.04.2017.

U Centru za kulturu Bar održana radionica “Interpretacija kulturno – istorijskog nasljeđa”

U Centru za kulturu Bar održana radionica “Interpretacija kulturno – istorijskog nasljeđa”

Predstavnici Ministrstva kulture, Kulturnog centra Bar, Opštine Bar i Turističke organizacije Bar učestvovali su na radionici “Interpretacija kulturno – istorijskog nasljeđa”, organizovanoj sa ciljem valorizacije Utvrđenja Besac u Virpazaru, na kojem je u toku 2016. godine realizovana II faza restauratorskih radova, a u okviru IPA projekta “Održivo upravljanje turizmom u okviru Jadranskog nasljeđa – HERA”.

01.03.2017.

Film “Preludijum za snajper” Danila Marunovića prikazan u Italiji

Film “Preludijum za snajper” Danila Marunovića prikazan u Italiji

Dokumentarni film “Preludijum za snajper”, autora Danila Marunovića, o našem istaknutom umjetniku Dimitriju Popoviću, nastao u okviru IPA projekta ArTVision, u kojem je učestvovalo Ministarstvo kulture, prikazan je na italijanskom festivalu Balkan Florence Express.

30.11.2016.

U Ministarstvu kulture završena konferencija projekta “Održivo upravljanje turizmom u okviru jadranskog nasljeđa – HERA”

U Ministarstvu kulture završena konferencija projekta “Održivo upravljanje turizmom u okviru jadranskog nasljeđa – HERA”

U Ministarstvu kulture završena finalna konferencija projekta “Održivo upravljanje turizmom u okviru jadranskog nasljeđa – HERA”, koji je realizovan kroz IPA Jadranski programa prekogranične saradnje.

14.11.2016.

EU Collective Plays: Takmičenje u pisanju dramskog teksta “Matteo Latino”

Projekat EU Collective Plays! čiji je suosnivač Program Evropske unije Creative Europe organizuje takmičenje u pisanju dramskog teksta “Matteo Latino”, za pisce mlađe 30 godina.

20.10.2016.

Uspostavljen monitoring nad lokalitetima podvodne kulturne baštine

Ministarstvo kulture je uspostavilo saradnju sa Zajedničkim operativnim timom, koji čine predstavnici Uprave pomorske sigurnosti, Mornarice Vojske Crne Gore i Sektora Granične policije – Sektor jug, na vršenju monitoringa nad lokalitetima podvodne kulturne baštine.

05.10.2016.

U Bijelom Polju održana radionica „Različitost kao izazov“

U Bijelom Polju održana radionica „Različitost kao izazov“

Ministarstvo kulture je 4. i 5. oktobra u Bijelom Polju organizovalo radionicu za mlade pod nazivom „Različitost kao izazov: odbacivanje ili uključivanje“, kao dio međunarodnog programa za dijalog Fondacije „Ana Lind“. Radionica je održana u Kući Rista Ratkovića, uz učešće učenika Gimnazije „Miloje Dobrašinović“, Srednje stručne škole i Srednje elektro-ekonomske škole, a u saradnji sa JU Ratkovićeve večeri poezije.

01.09.2016.

Počinju radovi na sanaciji kuće Pekića

Počinju radovi na sanaciji kuće Pekića

Ministarstvo kulture Crne Gore finansijski je podržalo izradu konzervatorskog projekta i prvu fazu sanacije kuće Pekića. Kuća Pekića, koja se nalazi na teritoriji opštine Šavnik, potencijalno je kulturno dobro, a u procesu izrade je i detaljan elaborat o procjeni njene kulturne vrijednosti.

08.06.2016.

U Nikšiću održana radionica „Kultura i predstave o drugome“

U Nikšiću održana radionica „Kultura i predstave o drugome“

U okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, Ministarstvo kulture je 7. i 8. juna u ovom gradu organizovalo dvodnevnu radionicu „Kultura i predstave o drugome“. Kao dio programa saradnje Ministarstva kulture sa Međunarodnom fondacijom “Ana Lind”, ova radionica je održana kako bi se mladi ljudi upoznali sa vrijednostima interkulturalnosti i podstakli na dijalog kao način komunikacije između različitih grupa i kultura.

17.05.2016.

NAJAVA: Četvrti sastanak Odbora za zaštitni znak i Treći sastanak koordinatora IPA projekta HERA “Održivo upravljanje turizmom u okviru Jadranskog nasljeđa”

U Podgorici će se 18. i 19. maja 2016. godine održati Četvrti sastanak Odbora za zaštitni znak i Treći sastanak koordinatora IPA projekta HERA “Održivo upravljanje turizmom u okviru Jadranskog nasljeđa”. Uvodno izlaganje će imati mr Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture, a sastanku će prisustvovati članovi Odbora za HERA zaštitni znak, kao i koordinatori projekta iz svih zemalja partnera.