Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Бијелом Пољу одржана радионица „Различитост као изазов“

У Бијелом Пољу одржана радионица „Различитост као изазов“
Датум објаве: 05.10.2016 14:12 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министарство културе је 4. и 5. октобра у Бијелом Пољу организовало радионицу за младе под називом „Различитост као изазов: одбацивање или укључивање“, као дио међународног програма за дијалог Фондације „Ана Линд“.

Радионица је одржана у Кући Риста Ратковића, уз учешће ученика Гимназије „Милоје Добрашиновић“, Средње стручне школе и Средње електро-економске школе, а у сарадњи са ЈУ Ратковићеве вечери поезије.

Питања која су била у фокусу радионице, којом су модерирали Наташа Нелевић, театролошкиња, и филмски редитељ Душан Касалица су се односила на прихватање различитости у савременим друштвима, као кључног изазова не само суживота, већ и развоја заједница и модерне цивилизације. Било је ријечи и о постојању бројних религијских, идеолошких, психолошких, културолошких, економских и других чиниолаца који подстичу неприхватање различитости и продубљују конфликте. 

У првом дијелу радионице ученици су имали прилику да усвоје нова знања о значају толеранције у савременом друштву и неопходности активног дјеловања и залагања за мултикултурализам у својој средини. Након тога програм је организован кроз пројекције селектованих примјера из различитих аудио визуелних садржаја, дискусију и њихово критичко сагледавање у контексту тема радионице.

Радионица је дио пројекта „Оно што нас спаја“ у оквиру којег су ове године слични програми неформалног образовања у области промоције међукултурног дијалога одржани у Бару, Тивту и Никшићу.

 Министарство културе Министарство културе