Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Одржан уводни састанак ИПА пројекта ХАМЛЕТ “Промоција занатске производње, културе и еко туризма”

Одржан уводни састанак ИПА пројекта ХАМЛЕТ “Промоција занатске производње, културе и еко туризма”
Датум објаве: 14.06.2018 14:43 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУПредставници Министарства културе присуствовали су на уводном састанку ИПА пројекта ХАМЛЕТ- “Промоција занатске производње, културе и еко туризма” (“Хигхлигхтинг Артисанал Мануфацтуринг, цуЛтуре анд Ецо Тоурисм”), одржаном у Тирани 12. и 13. јуна 2018. године.

На састанку су презентоване пројектне активности које ће бити реализоване у предстојећем двогодишњем периоду и истакнут значај успоставаљања сарадње на пољу валоризације и промоције руралних цјелина. Наглашено је да подручија која баштине богату историју и традицију, а која су мапирана у државама учесницима пројекта, могу допринијети унапријеђењу одрживог туристичког развоја и подстицању предузетништва, базираног на развоју креативних индустрија и промоцији традиционалних заната. 

Пројекат ХАМЛЕТ, реализује се у оквиру Првог позива Интеррег ИПА прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора, а базиран је на промоцији мање познатих туристичких дестинација које баштине руралну архитектуру и културну посебност. Изабрани локалитети у Црној Гори који ће бити обухваћени пројектом су простор Скадарског језера и Бихорска област, а главне активности пројекта, који се реализује до априла 2020. године, односе се на промоцију материјалне и нематеријалне културне баштине, посебно традиционалних заната, са циљем туристичке валоризације. Министарство културе на овом пројекту учествује као пројектни партнер, а Заједница општина Црне Горе као придружени партнер. Главни партнер на пројекту је Министарство културе Албаније, а остали партнери су Истраживачки институт УРИ из Албаније, ЦНА Бари (Занатска комора) и Пуглиа Промозионе (Регионална агенција за туризам), док је Регија Пуља придружени партнер. Одобрени буџет пројекта износи 975,800.00 €, од чега је предвиђени буџет Министарства културе 203,260.00 €.

МКУ