Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Пројекти

14.06.2018.

Одржан уводни састанак ИПА пројекта ХАМЛЕТ “Промоција занатске производње, културе и еко туризма”

Одржан уводни састанак ИПА пројекта ХАМЛЕТ “Промоција занатске производње, културе и еко туризма” Представници Министарства културе присуствовали су на уводном састанку ИПА пројекта ХАМЛЕТ- “Промоција занатске производње, културе и еко туризма” (“Хигхлигхтинг Артисанал Мануфацтуринг, цуЛтуре анд Ецо Тоурисм”), одржаном у Тирани 12. и 13. јуна 2018. године. На састанку су презентоване пројектне активности које ће бити реализоване у предстојећем двогодишњем периоду и истакнут значај успоставаљања сарадње на пољу валоризације и промоције руралних цјелина. Наглашено је да подручија која баштине богату историју и традицију, а која су мапирана у државама учесницима пројекта, могу допринијети унапријеђењу одрживог туристичког развоја и подстицању предузетништва, базираног на развоју креативних индустрија и промоцији традиционалних заната.

03.04.2017.

У Центру за културу Бар одржана радионица “Интерпретација културно – историјског насљеђа”

У Центру за културу Бар одржана радионица “Интерпретација културно – историјског насљеђа”

Представници Министрства културе, Културног центра Бар, Општине Бар и Туристичке организације Бар учествовали су на радионици “Интерпретација културно – историјског насљеђа”, организованој са циљем валоризације Утврђења Бесац у Вирпазару, на којем је у току 2016. године реализована ИИ фаза рестаураторских радова, а у оквиру ИПА пројекта “Одрживо управљање туризмом у оквиру Јадранског насљеђа – ХЕРА”.

01.03.2017.

Филм “Прелудијум за снајпер” Данила Маруновића приказан у Италији

Филм “Прелудијум за снајпер” Данила Маруновића приказан у Италији

Документарни филм “Прелудијум за снајпер”, аутора Данила Маруновића, о нашем истакнутом умјетнику Димитрију Поповићу, настао у оквиру ИПА пројекта АрТВисион, у којем је учествовало Министарство културе, приказан је на италијанском фестивалу Балкан Флоренце Еxпресс.

30.11.2016.

У Министарству културе завршена конференција пројекта “Одрживо управљање туризмом у оквиру јадранског насљеђа – ХЕРА”

У Министарству културе завршена конференција пројекта “Одрживо управљање туризмом у оквиру јадранског насљеђа – ХЕРА”

У Министарству културе завршена финална конференција пројекта “Одрживо управљање туризмом у оквиру јадранског насљеђа – ХЕРА”, који је реализован кроз ИПА Јадрански програма прекограничне сарадње.

14.11.2016.

ЕУ Цоллецтиве Плаyс: Такмичење у писању драмског текста “Маттео Латино”

Пројекат ЕУ Цоллецтиве Плаyс! чији је суоснивач Програм Европске уније Цреативе Еуропе организује такмичење у писању драмског текста “Маттео Латино”, за писце млађе 30 година.

20.10.2016.

Успостављен мониторинг над локалитетима подводне културне баштине

Министарство културе је успоставило сарадњу са Заједничким оперативним тимом, који чине представници Управе поморске сигурности, Морнарице Војске Црне Горе и Сектора Граничне полиције – Сектор југ, на вршењу мониторинга над локалитетима подводне културне баштине.

05.10.2016.

У Бијелом Пољу одржана радионица „Различитост као изазов“

У Бијелом Пољу одржана радионица „Различитост као изазов“

Министарство културе је 4. и 5. октобра у Бијелом Пољу организовало радионицу за младе под називом „Различитост као изазов: одбацивање или укључивање“, као дио међународног програма за дијалог Фондације „Ана Линд“. Радионица је одржана у Кући Риста Ратковића, уз учешће ученика Гимназије „Милоје Добрашиновић“, Средње стручне школе и Средње електро-економске школе, а у сарадњи са ЈУ Ратковићеве вечери поезије.

01.09.2016.

Почињу радови на санацији куће Пекића

Почињу радови на санацији куће Пекића

Министарство културе Црне Горе финансијски је подржало израду конзерваторског пројекта и прву фазу санације куће Пекића. Кућа Пекића, која се налази на територији општине Шавник, потенцијално је културно добро, а у процесу израде је и детаљан елаборат о процјени њене културне вриједности.

08.06.2016.

У Никшићу одржана радионица „Култура и представе о другоме“

У Никшићу одржана радионица „Култура и представе о другоме“

У оквиру Програма подршке развоју културе у Никшићу, Министарство културе је 7. и 8. јуна у овом граду организовало дводневну радионицу „Култура и представе о другоме“. Као дио програма сарадње Министарства културе са Међународном фондацијом “Ана Линд”, ова радионица је одржана како би се млади људи упознали са вриједностима интеркултуралности и подстакли на дијалог као начин комуникације између различитих група и култура.

17.05.2016.

НАЈАВА: Четврти састанак Одбора за заштитни знак и Трећи састанак координатора ИПА пројекта ХЕРА “Одрживо управљање туризмом у оквиру Јадранског насљеђа”

У Подгорици ће се 18. и 19. маја 2016. године одржати Четврти састанак Одбора за заштитни знак и Трећи састанак координатора ИПА пројекта ХЕРА “Одрживо управљање туризмом у оквиру Јадранског насљеђа”. Уводно излагање ће имати мр Александар Дајковић, генерални директор Директората за културну баштину Министарства културе, а састанку ће присуствовати чланови Одбора за ХЕРА заштитни знак, као и координатори пројекта из свих земаља партнера.