Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

НАЈАВА: Црна Гора домаћин четвртог регионалног састанка посвећеног Стећцима

Датум објаве: 17.07.2012 16:42 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министарство културе Црне Горе је домаћин Четвртог регионалног састанка посвећеног пројекту Номинација стећака – средњевјековних надгробних споменика за упис на Листу свјетске културне баштине УНЕСЦО на којем заједно раде министарства културе Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије.

Дводневни састанак почиње сјутра у 9.30 сати у Министарству културе, а уводно излагаје имаће Лидија Љесар, помоћник министра за културну баштину. У фокусу ће бити рад на заједничком тексту Номинационог досијеа, процедурама израде и предаје Номинационог досијеа, а размотриће се и заједнички модел управљања, очувања и мјера заштите номинованих некропола.

Стећци, средњовјековни надгробни споменици, представљају значајан дио културне и историјске баштине 4 земље. Изузетна вриједност стећака као културних добара и као посебних видова средњовјековне умјетности сахрањивања,дефинисана је кроз три културна и историјска коријена: западно-европски, византијски и јужнословенски. На територији ове 4 земље налази се између 60.000 и 70.000 идентификованих стећака, од чега око 3.500 у Црној Гори.

Писмо о намјерама о заједничкој номинацији је потписано у Сарајеву од стране министара културе Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије. УНЕСЦО канцеларија у Венецији пружа помоћ у припреми Менаџмент планова за различите локалитете које појединачно предлажу земље у оквиру цјелокупне номинације Стећци.