Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Додирни Дурмитор – буди дио свјетске баштине

Датум објаве: 13.09.2012 09:37 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Први Фестивал „Додирни Дурмитор – буди дио свјетске баштине“, одржава се под окриљем Националне Комисије за УНЕСЦО и УНЕСЦО канцеларије у Венецији у сарадњи са бројним партнерима од 14. до 16. септембра у Националном парку Дурмитор. Адреналински спортови, пјешачке туре, акција чишћења кањона Таре, едукативне радионице, изложбе и концерти, који чине богат програм фестивала, усмјерене су на промовисање одрживог развоја на подручју свјетске баштине НП Дурмитор.

Повод фестивала је прослава 40-годишњице од усвајања Конвенције о заштити свјетске природне и културне баштине “Свјестка баштина и одрживи развој: улога локалних заједница”. Циљ прославе Конвенције јесте да прикаже вриједност очувања баштине кроз унапређење друштвених и економских услова локалних заједница везаних за подручје свјетске баштине, повећа видљивост Конвенције и активности које се односе на очување свјетске баштине кроз допринос одр��ивом развоју, афирмише улогу истраживања, обуке и јачања кадровских капацитета у циљу боље заштите свјетске баштине, те оснажи улогу приватног сектора као подршке очувању и одрживом развоју подручја свјетске баштине. У том смислу у оквиру прославе 40-годишњице од усвајања Конвенције о свјетској баштини у Котору је одржана Регионална конференција, а на Дурмитору се одржава фестивалски дио прославе.

Имплементација модела који ће омогућити усклађивање развојних потреба и природних богатстава кроз унапређење животног стандарда локалног становништва и друштва у цијелини, уз поштовање најстрожијих мјера заштите за Национални парк „Дурмитор“, један је од главних циљева одрживог развоја и туризма. Евидентно је да се овако дефинисани модел може примијенити само координираном акцијом свих субјеката везаних за дурмиторско подручје, тако да организатори фестивала очекују од свих, а посебно од локалних заједница, пуно ангажовање и подршку ка испуњењу овог пројекта у наредном периоду, чиме се на директан начин доприноси наставку традиције развоја локалних заједница уз очување природних и културних вриједности.

Због начињене штете усљед пожара у јулу и неопходне санације НП Дурмитор, у току трајања фестивала ће бити представљен и Пројекат који ће се реализовати под покровитељством Националне Комисије за УНЕСЦО, УНЕСЦО и Националних паркова Црне Горе: Утврђивање стања и картирање опожарених подручја у НП Дурмитор. Пројекат ће садржавати Приједлог санационог плана за отклањање посљедица пожара, као и Приједлог мјера за припремљеност на ризик од пожара. Пројекат има за циљ да скрене пажњу на шумске пожаре који су најекстремнији вид девастације шума и да упозна локално становништво и младу популацију о значају укључивања у спријечавању оваквих појава, организовањем едукативних радионица.

Дурмитор и ријека Тара препознати су по својим изузетним вриједностима на основу којих уживају међународно признање. Басен ријеке Таре је под УНЕСЦО заштитом у оквиру програма "Човјек и биосфера" (МАБ) од 1977. године, а Национални парк Дурмитор од 1980. године на УНЕСЦО Листи свјетске баштине, као природно добро изузетне универзалне вриједности.
Природни, културни, научни и историјски значај Дурмитора, који чини неодвојиви дио не само црногорског, већ и свјетског насљеђа, као и чињеница да је простор Националног парка Дурмитор подручје свјетске баштине, додатно обавезују на посебно строго и обазриво планирање будућих активности и мјера у циљу очувања универзалне природне вриједности овог подручја.

Партнери фестивала су: Министарство одрживог развоја и туризма, Национални парк Дурмитор, Програм Уједињених нација (УНДП) у Црној Гори, УН Канцеларија за координацију УН Система у Црној Гори, НТО, НВО Греен Хоме, НВО ЦОСВ, као и локални партнери Општина и ЛТО Мојковац, Општина Пљевља и ЛТО Жабљак, Шавник и Плужине.

Детаљније на www.додирнидурмитор.ме

Први дан:

14:30-15:15х
Едукативна шетња за дјецу “Ходај природом”, од Центра за посјетиоце до Црног језера

15:15-16:30х
Едукативна радионица за дјецу и разгледање изложбе учесника конкурса: “Мој портрет културне баштине” – Црно језеро

17:00-18:00х
Отварање- дјечији дио програма

18:00–18:30х
На тему: пожари

18:00-20:00х
Вече отварања фестивала, Жабљак, НП Дурмитор, простор испред центра за посјетиоце

20:00х
Филмови, видео записи

Други дан:

08:00–16:00х
Планинарење на Боботов кук (2522мнм)

08:30–18:00х
Пхототреккинг, Црвена Греда (Јаблан језеро, Змиње језеро и Црно језеро)

09:00-15:00х
Кањонинг, кањон Невидио
09:00х, 12:00х, 15:00х,17:00х Рафтинг Таром, НП Дурмитор

12:00-16:00х
Крстарење Пивским језером, Плужине

16:00-19:00х
Авантуристички парк, Црно језеро, Теам буилдинг даy

16:00-19:00х
Дурмиторски вишебој, испред НП Дурмитор, Жабљак

20:00- 23:00х
Концерт Пива Јазз, Драгољуб Ђуричић

23:00х
Афтерпартy


Трећи дан:

08:00х
Планинарење до кањона Невидио

08:30–18:00х
Пхототреккинг, Ледена Пећина

09:00-12:00х
Авантуристички парк, Црно језеро, Теам буилдинг даy

10:00 –13:00х
Школа кајакарења на Црном језеру

10:00-17:00х
Рафтинг и акција чишћења кањона Таре, НП Дурмитор

10:00- 17:00х
Кајакинг и акција чишћења кањона Таре, НП Дурмитор

10:00–19:00х
ЛЕАВЕ НО ТРАЦЕ, Тара кањон

12:00х
Ревијални параглајдинг, Забојско језеро-Добриловина, НП Дурмитор
Дужина лета најкраћа 15 мин.

12:00х
Ревијални и промотивни параглајдинг, Свевиђе-Добриловина, НП Дурмитор

17:00–19:00х
Радни ручак, сплавиште код Ђурђевића Таре