Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Проф. Бранислав Мићуновић, министар културе, говорио на ВИИИ УНЕСЦО министарској конференцији у Софији

Проф. Бранислав Мићуновић, министар културе, говорио на ВИИИ УНЕСЦО министарској конференцији у Софији
Датум објаве: 25.10.2012 13:42 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


 

Министар културе Брансилав Мићуновић предводио је црногорску делегацију на ВИИИ УНЕСЦО министарској конференцији посвећеној културној баштини Југоисточне Европе, која се одржала у Софији, од 24-25. октобра. Тема овогодишњег сусрета министара под окриљем УНЕСЦО иницијативе »Култура: мост развоја« била је Нематеријална културна баштина и одрживи развој. 
Конференција је била конципирана као сусрет током кога су представљени резултати досадашњих активности реализованих у области нематеријалне културне баштине, јачању регионалне сарадње, унапређењу кадрова и размјени знања и позитивних пракси у области нематеријалне културне баштине. Поред сарадње у области нематеријалне баштине, представници земаља региона разматрали су и могућност координације бројних министарских иницијатива међународног карактера.

Регионална иницијатива »Култура: мост развоја« оквир је сарадње УНЕСЦО канцеларије у Венецији, заснована на заједничкој тежњи регионалног, стратешког приступа у очувању и промоцији културне баштине региона Југоисточне Европе. Овај оквир сарадње отпочео је министарском конференцијом у Мостару 2004. године, која је резултирала оснивањем посебног „Повјереничног фонда за културну баштину у Југоисточној Европи“ са циљем да подржи конкретне активности из области културне баштине земаља Региона. Повјеренички фонд је основан 2005. године под управом канцеларије УНЕСЦО у Венецији - одсјек за културу, уз финасијску подршку Владе Републике Италије. Од 2005. године, Повјеренички фонд је омогућио успјешну имплементацију бројних активности у свим партнерским земљама које су учествовале на Мостарској министарској конференцији, укључујући и Црну Гору. Подршком Повјереничког фонда, Министарске конференције о културној баштини у Југоисточној Европи су се институционализовале у годишње конференције (Венеција 2005, Охрид 2006, Задар 2007, Будимпешта 2008, Цетиње 2010 и Београд 2011), које представљају један од главних оквира сарадње у циљу промоције културне баштине Југоисточне Европе, као заједничког средства за дијалог и одрживи развој.

Генерална директорка УНЕСЦО, Ирина Бокова, отворила је конференцију истакавши да је значај ове иницијативе многструк. Јачање регионалне сарадње у оквиру програма "Култура: мост развоја" представља вишегодишњи приоритет културе политике која је резултирала бројним пројектима у свим земљама Југоисточне Европе. Она је подсјетила на улогу регионалних УНЕСКО центара који постоје у Региону, са посебним освртом на УНЕСЦО Регионални центар за нематеријалну културну баштину у Софији, истичући његове потенцијале када је ријеч о јачању сарадње и унапређењу људских ресурса у области нематеријалне културне баштине.

Током свог излагања, подржавши Декларацију из Софије и подсјетивши да је идеја о координацији министарских платформи сарадње потекла са конфернеција са Цетиња одржаним 2010. године, министар Мићуновић истакао је значај регионалних иницијатива попут УНЕСЦО иницијативе »Култура: мост развоја«, рекавши да: „једино снажан, уједињен наступ Региона може омогућити квалитетне пројекте које доносе добробит свим грађанима наших држава“. Он је током конфернеције презентовао активности које је Министарство културе Црне Горе реализовало у области заштите и промоције нематеријалне културне баштине изражавајући увјерење да ће: „Репрезентативна листа УНЕСЦО бројати све више уписа из нашег Региона, не зато што је то крајњи домет заштите нематеријалне баштине и што представља престиж сам по себи, већ зато што ћемо као Регион, до краја спознати да једино нематеријална културна баштина представља живу културу, слави човјека као јединку и као дио групе, који миленијумима обликује спољашњи свијет, креирајући истовремено бројне изразе као емотивне доживљаје на тај свијет, без које сва материјална добра која тако предано штитимо и која уживају различите статусе, не би имала смисла ни суштинске вриједности”.
Министар Мићуновић истакао је да заштита нематеријалне културне баштине за црногорску културну политику представља један од приоритетних сегмената. "Будући да смо Конвенцију о очувању нематеријалне културне потврдили 2009. године, те да нам је 2010. година донијела сет закона из области културне баштине у којима је први пут и нематеријална културна баштина нашла свој простор, да се нематеријална баштина нашла и у Националном програму развоја културе 2011-2015. године, период прилагођавања законским и институционалним реформама, искористили смо за осмишљавање стратегије заштите и очувања нематеријалне културне баштине и доедукацију постојећих кадрова. Препознајући област нематеријалног као специфичан сегмент баштине, настојали смо да сходно њеној природи препознамо и укључимо што већи број стручњака који се баве заштитом нематеријалне културне баштине, стављајући фокус на локалне заједнице и њихове иницијативе" истакао је министар Мићуновић. Он је такође подсјетио да попис нематеријалне културне баштине представља континуиран процес који зависи од иницијативе локалних заједница, али смо иницирали његов почетак и ангажовали све рапсоложиве стручњаке како би промовисали овај сегмент баштине и подстакли гарађане да се укључе у што већем броју. Радне групе које је формирало Министарство културе се у овом тренутку налазе на терену и прикупљају податке након чега ће се приступити изради елабората о процјени културних вриједности и уписа у Књигу нематеријалних културних добара, дијела укупног Регистра.

Декларација из Софије подсјећа на значај културе за одрживи економски развој и за развој уопште, њену улога у постизању Миленијумских развојних циљева и важност укључења материјалне и нематеријалне културе у развојне политике и стратегије, на важност регионалне сарадње у оквиру УНЕСЦО иницијативе „Култура: мост развоја“, те на унапређење улоге регионалних центара уз подршку УНЕСЦО, а посебно Регионалног центра за очување нематеријалне баштине Југоисточне Европе у Софији, као платформе за јачање кадровских капацитета и образовања у области нематеријалне културне баштине, као мјеста размјене добрих праксих и позитивних искустава.

Подршком Декларацији министри културе Југостиочне Европе пружили су подршка развоју активности усмјерених на рехабилитацију, промоцију и управљање баштином која има статус УНЕСЦО мјеста свјетске баштине, у славу јубилеја 40 година од усвајања Конвенције о свјетској баштини, у циљу промовисања значаја културне разноликости Региона, оснажили сарадњу у очувању нематеријалне културне баштине, посебно у контексту улоге локалних заједница и њиховог одрживог економског развоја и даља подршка новим мултинационалним номинацијама, као и развоју заједничких истраживачких пројеката и подсјетили на значај координације међу постојећим платформама за сарадњу на министарском нивоу и креирање нове, јединствене платформе како би земље Региона оствариле потпунију и једноставнију сарадњу, уз учешће УНЕСЦО, Савјета Европе и Европске комисије. Таква потреба координације међу иницијативама дефинисана је током црногорског предсједавања иницијативама Савјет министара културе Југоисточне Европе и "Култура: мост развоја", када је Министарство културе организовало заједнички састанак двије иницијативе на Цетињу, 2010. године.

Говор министра Мићуновића можете преузети овдје .

Министарство културе