Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Савјетодавна мисија УНЕСЦО-ИЦОМОС за добро свјетске баштине “Природно и културно историјско подручје Котора” боравила у Котору

Савјетодавна мисија УНЕСЦО-ИЦОМОС за добро свјетске баштине “Природно и културно историјско подручје Котора” боравила у Котору
Датум објаве: 01.04.2013 16:07 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Савјетодавна мисија УНЕСЦО-ИЦОМОС за добро свјетске баштине “Природно и културно историјско подручје Котора”, боравила је у Котору од 25. до 30. марта 2013. године, у складу са Одлуком Комитета за свјетску баштину са 36. сједнице у Санкт Петербургу 2012. године.

Савјетодавну мисију, у саставу ИЦОМОС експерата Тодор Крестев и Жак Русе, организовала је Национална комисија за УНЕСЦО у сарадњи са Општином Котор. Њен циљ је био да, на основу прикупљених информација које су презентовали национални експерти, а које се односе на законодавни оквир и систем управе, цјелокупни развојни план саобраћаја, просторно–планску документацију, тенденције у развоју туризма и друге важне теме, обави процјену адекватности интегрисане транспортне стратегије и помогне у изналажењу адекватног рјешења које неће нарушити Изузетну универзалну вриједност подручја.

На почетку рада, присутнима су се обратиле градоначелница Котора, Марија Маја Ћатовић и генерална секретарка Националне комисије за УНЕСЦО, Марија Ражнатовић, која је руководила радом националног тима са ИЦОМОС експертима. Градоначелница Котора изразила је задовољство због боравка међународне савјетодавне мисије у Котору, уз увјерење да ће се заједничким радом доћи до прихватљивог рјешења унапређења саобраћаја на овом подручју, које неће нарушити Изузетну универзалну вриједност добра.

Експерти су изразили захвалност на уважавању њихових приједлога у погледу тема састанака током савјетодавне мисије и на учешћу великог броја националних стручњака у заједничком раду. Како су на самом почетку и навели, основно питање је како одржати равнотежу између очувања Изузетне универзалне вриједности са једне стране и туристичког и економског развоја са друге. Посебну пажњу су посветили неопходности што скоријег формирања управљачког и координационог тијела за заштићено подручје, која је претходно дефинисана одлуком Комитета за свјетску баштину, као и обезбјеђивању законског и планског оквира за његово функционисање.

Четвородневни програм је обухватио обилазак терена и рад са тимом националних експерата именованих од стране надлежних министарстава, Општине Котор, Националне комисије за УНЕСЦО, и невладиног сектора. Учешће у раду су, такође, узели представници обрађивача Просторног плана посебне намјене за обално подручје Црне Горе.

Сви чланови националног тима изразили су своје мишљење у односу на генерално стање саобраћаја у земљи и на планове за његов даљи развој, са посебним акцентом на пројекат заобилазнице и његов утицај на Изузетну универзалну вриједност подручја.

У току рада Мисије, наглашена је неопходност израде Студије о културном пејзажу Боке которске, која би омогућила да ово подручје добије статус културног пејзажа на националном нивоу, као и утврђивања јасно дефинисаног режима заштите који би се односио не само на појединачне локалитете, већ на укупни пејзаж Црне Горе. Такође је истакнута потреба за постојањем интегрисане планске документације за три општине бафер зоне, и њеним усклађивањем са просторним плановима вишег нивоа и Менаџмент планом подручја свјетске баштине Котора, у складу са Одлуком 36. сједнице Комитета.

По узору на сличне, успјешно реализоване примјере управљања подручјима Свјетске баштине, једна од препорука УНЕСЦО-ИЦОМОС експерата је била и формирање радне групе, сачињене од националних и међународних стручних лица, која би се састајала у редовним интервалима, у циљу разматрања и доношења релевантних одлука из области саобраћаја и урбанизације, и то првенствено са аспекта утицаја на културну баштину овог подручја.

На основу презентованих информација и увида са терена, експерти Крестев и Русе имали су прилику да сагледају тренутне приједлоге унапређења саобраћаја на овом подручју, с посебним акцентом на пројекат изградње заобилазнице. Своја мишљења и сугестије за очување и развој овог добра Свјетске баштине, експерти ће објединити у консултативном извјештају, који ће, сходно УНЕСЦО процедури, чинити интегрални дио ИЦОМОС Извјештаја о стању очуваности добра и бити разматран на наредној сједници Комитета свјетске баштине, на љето 2013. Сходно томе, на самом крају рада, од чланова националног стручног тима затражени су евентуални коментари, додатни приједлози и информације које би биле релевантне за овај извјештај.

На крају састанка, градоначелница Котора се захвалила ИЦОМОС експертима и представницима националног тима, уз увјерење да ће овај напоран рад довести до конкретних резултата који ће омогућити унапређење саобраћајне стратегије уз поштовање принципа заштите. Такође, поздравила је и иницијативу формирања међународне радне групе, као управљачког и координационог тијела за Природно и културно – историјско подручје Котора.