Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Цетињска Гимназија на ИИ УНЕСЦО Форуму младих Југоисточне Европе о свјетској баштини

Цетињска Гимназија на ИИ УНЕСЦО Форуму младих Југоисточне Европе о свјетској баштини
Датум објаве: 16.04.2013 09:33 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


На Другом форуму младих Југоисточне Европе о Свјетској баштини УНЕСЦО-а за мир и одрживи развој, који је одржан у Зајечару, од 06. до 11. априла 2013. године, Црну Гору су, уз подршку Националне комисије за УНЕСЦО и Министарства културе Црне Горе, представљале ученице цетињске гимназије Душанка Белада и Маријана Марковић, као и професор енглеског језика Мирослав Перишић. 

Организатор скупа било је Удружење за УН Србије, у сарадњи са Националном комисијом за УНЕСЦО Републике Србије, а у координацији са Центром за Свјетску баштину УНЕСЦО-а у Паризу и Канцеларијом УНЕСЦО-а у Венецији. На форум су позвани представници 14 земаља: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Хрватска, Кипар,  Македонија, Мађарска, Молдавија, Румунија, Србија, Словенија и Турска.

Учесници Форума су имали прилику да посјете локалитет под УНЕСЦО заштитом – Гамзиград, Фелиx Ромулиана, царску палату римског императора Галериуса из ИИИ вијека, као и локалитет са тентативне листе Републике Србије, под називом Неготинске пивнице. У оквиру радног програма Форума, организоване су пленарне сједнице током којих су презентовани појединачни национални пројекти, предавања о потреби заштите културних добара, радионице на којима су се учесници упознали са техникама израде мозаика и сликања, док је за професоре организована посебна обука везана за примјену сета наставних средстава под називом ,,Свјетска баштина у рукама младих“.

У оквиру пленарне сједнице, Душанка Белада и Маријана Марковић су представили Црну Гору кроз пројекат „Бококоторски залив, град Котор са околином, Црна Гора“, кратки филм који су за ову прилику ученице припремиле у сарадњи са професором Перишићем. Пошто је вечерњи дио програма био резервисан за презентације земаља учесница кроз пјесму, игру, и дистрибуцију публикација и локалних производа, ученице цетињске гимназије су се представиле у бокешкој, односно црногорској народној ношњи, а Душанка Белада је изводила изворне црногорске пјесме на гитари. Уз то, приказана је и скраћена верзија њиховог другог пројекта, под насловом „Црна Гора и њен симбол – Цетиње“.

Основни циљеви Омладинског форума УНЕСЦО-а су: унапређење интеркултуралног дијалога и сарадње у региону, увођење и примјена образовања о Свјетској баштини у школске програме, оспособљавање ученика и наставника за развијање и покретање интеркултуралних пројеката у региону ЈИЕ, као и укључивање родитеља ученика у образовање о улози баштине у одрживом развоју.

Кратки филм „Бококоторски залив, град Котор са околином, Црна Гора

Кратки филм „Црна Гора и њен симбол – Цетиње“