Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Etno kamp Kolašin

Etno kamp Kolašin
Datum objave: 10.08.2018 13:53 | Autor: mku

Ispis Štampaj stranicu


U okviru programa oblježavanja Evropske godine kulturne baštine u Kolašinu je od 1. do 7. avgusta 2018. održan četvrti po redu Etno kamp, baziran na istraživanju i promovisanju elemenata nematerijalne kulturne baštine.

 
Učesnici Etno kampu bili su studenti iz zemalja regiona i članovi kulturno – umjetničkih društva. Kamp je počeo pjevačkom radionicom kojom je rukovodila dr Zlata Marjanović, nakon čega je realizovano arhiviranje muzičko-folklorne građe prethodno urađenih terenskih istraživanja u Kolašinu i okolini. Upriličeno je i predavanje dr Vesne Karin, docenta na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koje se odnosilo na zapisivanje pokreta – kinetografiju. Održana je i plesna radionica tri umetnička rukovodioca, spec. Davora Sedlarevića (KUD „Mijat Mašković“, Kolašin), spec. Igora Popova (ADZNM „Gusle“, Kikinda) i prof. Predraga Šušića (FA „Nikola Đurković“, Kotor), a rezultati radionice predstavljeni su u okviru javnog časa „Oj-ha u Kolašinu“, održanog 4. avgusta 2018. godine, u 18 časova, na Trgu borca. 

U okviru kampa održano je predavanje i radionica dr Vladimira Janevskog, profesora na Univerzitetu „Goce Delčev“ u Štipu, na kojem je predstavljena tradicionalna muzka Makedonije. Rukovodiocima radionica i studentima omogućen je odlazak na katune i planinu Lolu, gdje je predstavljen način pripreme tradicionalna jela iz Crne Gore.

Ministarstvo kulture ja nacionalni koordinator programa obilježavanja Evropske godine kulturne baštine u Crnoj Gori.