Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Директорат за културну баштину

05.10.2018.

Култура важна веза између Црне Горе и Турске

Култура важна веза између Црне Горе и Турске Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас на Цетињу са Мехметом Кесимоглуом, градоначелником турског града Киркарелија. Састанку су присуствовали и Иван Јововић, помоћник директора Управе за дијаспору и Бедри Гул, представник заједнице Црногораца у Турској. На састанку је било ријечи о сарадњи и размјени у области културе, посебно имајући у виду чињеницу да велики дио становништва турског града Киркларели води поријекло из Црне Горе.

10.08.2018.

Етно камп Колашин

Етно камп Колашин

У оквиру програма обљежавања Европске године културне баштине у Колашину је од 1. до 7. августа 2018. одржан четврти по реду Етно камп, базиран на истраживању и промовисању елемената нематеријалне културне баштине.

28.07.2018.

Изложбом "Боја лица" отворена галерија Поморског музеја

Изложбом "Боја лица" отворена галерија Поморског музеја

Министар културе Александар Богдановић отворио је вечерас у Котору изложбу „Боја лица“ Тијане Гордић и Адина Растодер, којом је свечано отворена галерија Поморског музеја Црне Горе. На отварању је говорио и директор Поморског музеја Андро Радуловић. Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: “Отварањем галеријског простора у Поморском музеју, овај особени и тако значајан топос културе Котора и Црне Горе, добија не само један нови садржај већ и нове могућности за откривање оних не увијек видљивих веза између традиције и рецентног умјетничког стваралаштва. Како живимо у епохи у којој се поново живо преиспитују односи савремености и традиције, свако њихово сучељавање у конкретном простору и концепту, представља инспиративно полазиште како теорији тако и самим поетикама умјетинчких стваралаца.

26.07.2018.

Саопштење Министарства културе поводом оштећења гробова династије Петровић, у Цетињском манастиру

Управа за заштиту културних добара поднијела је пријаву Управи за инспекцијске послове, против НН лица, у вези са штетом на гробовима династије Петровић, који се налазе у Цетињском манастиру. Према Закону о застити културних добара дрзалац културног добра дужан је да културно добро чува, правилно користи, редовно одржава и да благовремено спроводи друге прописане или утврдјене мјере заштите, као и да најкасније у року од осам дана, пријави Управи за заститу културних добара пријави сваку правну и физичку промјену на културном добру.

25.07.2018.

Одржана прес конференција Државне комисије за надзор над поступком ревизије музејског материјала и музејске документације ЈУ Народни музеј

Одржана прес конференција Државне комисије за надзор над поступком ревизије музејског материјала и музејске документације ЈУ Народни музеј

Државна комисија за надзор над поступком ревизије музејског материјала и музејске документације ЈУ Народни музеј Црне Горе одржала је данас прес конференцију, на којој је представила први Извјештај о раду Комисије, која је формирана 1. фебруара 2018. године. На конференцији су говорили предсједник Државне комисије Александар Чиликов, чланови Предраг Малбаша, Сенад Црновршанин и Силвана Радоњић и директорица Народног музеја Црне Горе Анастазија Мирановић.

25.07.2018.

Сјутра отварање изложбе „ΣYНÉXЕИА – ЦОНТИНУУМ – ТРАЈАЊЕ“

Сјутра отварање изложбе „ΣYНÉXЕИА – ЦОНТИНУУМ – ТРАЈАЊЕ“

Изложба „ΣYНÉXЕИА – ЦОНТИНУУМ – ТРАЈАЊЕ“, посвећена археолошким истраживањима у Рисну биће отворена сјутра, 26. јула у 20 сати, Министарству културе. Изложбу ће отворити министар културе Александар Богдановић.

19.07.2018.

Резултати стручног испита за звања за вршење послова библиотечке дјелатности

Полагање стручног испита за стручна звања за вршење послова библиотечке дјелатности, организовано је 21. и 22. јуна 2018. године. Листа кандидата који су положили стручни испит:

03.07.2018.

Обавјештење за релиценцирање

Министарство културе Црне Горе, обавјештава сва правна и физичка лица, која на дан ступања на снагу, Закона о измјенама и допунама Закона о заштити културних добара, имају истраживачку и/или конзерваторску лиценцу, да су сходно члану 147б овог Закона дужна да, Министарству културе доставе захтјев за релиценцирање у року од годину дана, од дана ступања на снагу овог закона, те да правним и физичким лицима која у наведеном року не доставе захтјев за релиценцирање, престаје да важи лиценца.

30.06.2018.

УНЕСЦО Комитет усвојио одлуке које се односе на Природно и културно-историјско подручје Котора и Стећке-средњовјековна гробља

УНЕСЦО Комитет усвојио одлуке које се односе на Природно и културно-историјско подручје Котора и Стећке-средњовјековна гробља

На састанку Комитета за свјетску баштину који се одржава у Бахреину усвојене су одлуке које се односе на Природно и културно-историјско подручје Котора и Стећке-средњовјековна гробља Црна Гора има 4 уписана добра на УНЕСЦО листи свјетске баштине: Природно и културно-историјско Подручје Котора, Национални парк Дурмитор, Стећке – средњовјековна гробља (3 локалитета у оквиру мултинационалне номинације: Грчко гробље и Баре Жугића на Жабљаку, као и Грчко гробље у Плужинама) и Венецијанска утврђења од XВИ до XВИИ вијека (Которска тврђава у оквиру мултинационалне номинације).

29.06.2018.

Потписан Споразум о сарадњи Министарства културе, Централне банке и Народног музеја

Потписан Споразум о сарадњи Министарства културе, Централне банке и Народног музеја

Министар културе Александар Богдановић, гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић и директорица Народног музеја црне Горе Анастазија Мирановић потписали су данас на Цетињу Споразум о сарадњи, којим се успоставља дугорочна професионална сарадња, обогаћује цјеловитост понуде Народног музеја и доприноси туристичкој промоцији Музеја новца. Како је предвиђено потписаним Споразумом, Музеј новца Централне банке од сада ће бити саставни дио туристичке понуде Народног музеја Црне Горе. Такође, предвиђена је заједничка организација различитих активности културног и едукативног карактера, у циљу јачања улоге институција на подизању друштвене свијести о значају културног насљеђа и умјетничког стваралаштва.