Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Direktorat za kulturnu baštinu

05.10.2018.

Kultura važna veza između Crne Gore i Turske

Kultura važna veza između Crne Gore i Turske Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas na Cetinju sa Mehmetom Kesimogluom, gradonačelnikom turskog grada Kirkarelija. Sastanku su prisustvovali i Ivan Jovović, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu i Bedri Gul, predstavnik zajednice Crnogoraca u Turskoj. Na sastanku je bilo riječi o saradnji i razmjeni u oblasti kulture, posebno imajući u vidu činjenicu da veliki dio stanovništva turskog grada Kirklareli vodi porijeklo iz Crne Gore.

10.08.2018.

Etno kamp Kolašin

Etno kamp Kolašin

U okviru programa oblježavanja Evropske godine kulturne baštine u Kolašinu je od 1. do 7. avgusta 2018. održan četvrti po redu Etno kamp, baziran na istraživanju i promovisanju elemenata nematerijalne kulturne baštine.

28.07.2018.

Izložbom "Boja lica" otvorena galerija Pomorskog muzeja

Izložbom "Boja lica" otvorena galerija Pomorskog muzeja

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je večeras u Kotoru izložbu „Boja lica“ Tijane Gordić i Adina Rastoder, kojom je svečano otvorena galerija Pomorskog muzeja Crne Gore. Na otvaranju je govorio i direktor Pomorskog muzeja Andro Radulović. Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: “Otvaranjem galerijskog prostora u Pomorskom muzeju, ovaj osobeni i tako značajan topos kulture Kotora i Crne Gore, dobija ne samo jedan novi sadržaj već i nove mogućnosti za otkrivanje onih ne uvijek vidljivih veza između tradicije i recentnog umjetničkog stvaralaštva. Kako živimo u epohi u kojoj se ponovo živo preispituju odnosi savremenosti i tradicije, svako njihovo sučeljavanje u konkretnom prostoru i konceptu, predstavlja inspirativno polazište kako teoriji tako i samim poetikama umjetinčkih stvaralaca.

26.07.2018.

Saopštenje Ministarstva kulture povodom oštećenja grobova dinastije Petrović, u Cetinjskom manastiru

Uprava za zaštitu kulturnih dobara podnijela je prijavu Upravi za inspekcijske poslove, protiv NN lica, u vezi sa štetom na grobovima dinastije Petrović, koji se nalaze u Cetinjskom manastiru. Prema Zakonu o zastiti kulturnih dobara drzalac kulturnog dobra dužan je da kulturno dobro čuva, pravilno koristi, redovno održava i da blagovremeno sprovodi druge propisane ili utvrdjene mjere zaštite, kao i da najkasnije u roku od osam dana, prijavi Upravi za zastitu kulturnih dobara prijavi svaku pravnu i fizičku promjenu na kulturnom dobru.

25.07.2018.

Održana pres konferencija Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije JU Narodni muzej

Održana pres konferencija Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije JU Narodni muzej

Državna komisija za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije JU Narodni muzej Crne Gore održala je danas pres konferenciju, na kojoj je predstavila prvi Izvještaj o radu Komisije, koja je formirana 1. februara 2018. godine. Na konferenciji su govorili predsjednik Državne komisije Aleksandar Čilikov, članovi Predrag Malbaša, Senad Crnovršanin i Silvana Radonjić i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović.

25.07.2018.

Sjutra otvaranje izložbe „ΣYNÉXEIA – CONTINUUM – TRAJANJE“

Sjutra otvaranje izložbe „ΣYNÉXEIA – CONTINUUM – TRAJANJE“

Izložba „ΣYNÉXEIA – CONTINUUM – TRAJANJE“, posvećena arheološkim istraživanjima u Risnu biće otvorena sjutra, 26. jula u 20 sati, Ministarstvu kulture. Izložbu će otvoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

19.07.2018.

Rezultati stručnog ispita za zvanja za vršenje poslova bibliotečke djelatnosti

Polaganje stručnog ispita za stručna zvanja za vršenje poslova bibliotečke djelatnosti, organizovano je 21. i 22. juna 2018. godine. Lista kandidata koji su položili stručni ispit:

03.07.2018.

Obavještenje za relicenciranje

Ministarstvo kulture Crne Gore, obavještava sva pravna i fizička lica, koja na dan stupanja na snagu, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, imaju istraživačku i/ili konzervatorsku licencu, da su shodno članu 147b ovog Zakona dužna da, Ministarstvu kulture dostave zahtjev za relicenciranje u roku od godinu dana, od dana stupanja na snagu ovog zakona, te da pravnim i fizičkim licima koja u navedenom roku ne dostave zahtjev za relicenciranje, prestaje da važi licenca.

30.06.2018.

UNESCO Komitet usvojio odluke koje se odnose na Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Stećke-srednjovjekovna groblja

UNESCO Komitet usvojio odluke koje se odnose na Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Stećke-srednjovjekovna groblja

Na sastanku Komiteta za svjetsku baštinu koji se održava u Bahreinu usvojene su odluke koje se odnose na Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Stećke-srednjovjekovna groblja Crna Gora ima 4 upisana dobra na UNESCO listi svjetske baštine: Prirodno i kulturno-istorijsko Područje Kotora, Nacionalni park Durmitor, Stećke – srednjovjekovna groblja (3 lokaliteta u okviru multinacionalne nominacije: Grčko groblje i Bare Žugića na Žabljaku, kao i Grčko groblje u Plužinama) i Venecijanska utvrđenja od XVI do XVII vijeka (Kotorska tvrđava u okviru multinacionalne nominacije).

29.06.2018.

Potpisan Sporazum o saradnji Ministarstva kulture, Centralne banke i Narodnog muzeja

Potpisan Sporazum o saradnji Ministarstva kulture, Centralne banke i Narodnog muzeja

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i direktorica Narodnog muzeja crne Gore Anastazija Miranović potpisali su danas na Cetinju Sporazum o saradnji, kojim se uspostavlja dugoročna profesionalna saradnja, obogaćuje cjelovitost ponude Narodnog muzeja i doprinosi turističkoj promociji Muzeja novca. Kako je predviđeno potpisanim Sporazumom, Muzej novca Centralne banke od sada će biti sastavni dio turističke ponude Narodnog muzeja Crne Gore. Takođe, predviđena je zajednička organizacija različitih aktivnosti kulturnog i edukativnog karaktera, u cilju jačanja uloge institucija na podizanju društvene svijesti o značaju kulturnog nasljeđa i umjetničkog stvaralaštva.