Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Direktorat za kulturnu baštinu

20.04.2018.

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Biblioteka za slijepe i Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ uključuju se u obilježavanje 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u saradnji s Narodnom bibliotekom „Radosav Ljumović“ iz Podgorice organizuje cjelodnevni program u okviru kojeg će biti održan mini sajam cetinjskih izdavača: Nacionalne biblioteke, Otvorenog kulturnog foruma i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

18.04.2018.

Obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Danas je u Ministarstvu kulture obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, pod sloganom “Baština za sve generacije”. Otvarajući događaj ministar kulture Aleksandar Bogdanović, je rekao: “Posebno ističem da se današnji događaj realizuje u okviru Evropske godine kulturne baštine, u toku koje će biti realizovane brojne aktivnosti u saradnji sa državama članicama Evropske Unije, a sa ciljem podizanja svijesti o značaju istorije i kulturnih vrijednosti naroda Evrope.

17.04.2018.

Ministar Bogdanović i ambasador Italije Zelioli obišli Duklju

Ministar Bogdanović i ambasador Italije Zelioli obišli Duklju

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i Nj. E. Luka Zelioli, novoimenovani ambasador Republike Italije obišli su danas arheološki lokalitet Duklja na kojem su u toku istraživanja koja istraživači iz Crne Gore sprovode u saradnji sa Nacionalnim istraživačkim savjetom Italije CNR. Ambasador Celioli je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom koja je ostvarena između crnogorskih i italijanskih institucija u ovoj oblasti i istakao uvjerenje da će aktivnosti koje su u toku na ovom, kako je ocijenio izuzetno značajnom lokalitetu, nastaviti kako bismo zajedno doprinijeli njegovoj valorizaciji i turističkoj popularizaciji.

04.04.2018.

Generalni direktor Dajković na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope

Generalni direktor Dajković na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope

Danas je u Sarajevu održan sastanak Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope –unapređenje kulture za održivi razvoj, na kome je učestvovala crnogorska delegacija, koju je predvodio generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, Aleksandar Dajković. Bosna i Hercegovina, kao predsjedavajuća država, definisala je saradnju u oblasti muzejske djelatnost kao prioritet svog predsjedavanja.Sastanku, kojim je predsjedavao ministar civilnih poslova, Adil Osmanović, prisustvovali su predstavnici UNESCO, Savjeta Evrope i Evropske komisije. Aleksandar Dajković je u svom obraćanju istakao značaj regionalne saradnje i uspješnost zajedničkih projekata, a istakao je i ulogu saradnje sa pomenutim međunarodnim organizacijama. Dajković je takođe istakao spremnost Crne Gore da u kontinuitetu podržava jačanje regionalne saradnje, što potvrđuje i spremnost Vlade Crne Gore da pomogne saniranje klizišta na Tjentištu, spomen obilježju koje je simbol zajedničke borbe država bivše Jugoslavije za slobodu i uzivišene ideale.

02.04.2018.

Poziv za uključivanje u obilježavanje Dana i Noći muzeja 2018

Ministarstvo kulture poziva sve nacionalne i lokalne institucije iz oblasti kulture da se 18. i 19. maja 2018. godine uključe u obilježavanje međunarodnih manifestacija Dan i Noć muzeja, koje se realizuju u okviru Evropske godine kulturne baštine.

29.03.2018.

Bokeljska mornarica će biti kandidovana na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva

Bokeljska mornarica će biti kandidovana na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva

Vlada Crne Gore je usvojila na današnjoj sjednici Nominacioni dosije za upis Bokeljske mornarice na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Priprema Nominacionog dosijea za upis Bokeljske mornarice na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine počela je u martu prošle godine, kada je formirana Radna grupa. Cijeneći da je učešće lokale zajednice od posebnog značaja za definisanje mjera, ali i samo formulisanje Nominacionog dosijea, u njegovu pripremu je bila uključena i lokalna zajednica.

22.03.2018.

Lista kandidata koji su položili stručni ispit

Stručni ispit za sticanje stručnih zvanja za vršenje poslova bibliotečke djelatnosti, koji je organizovan 22. i 23. februara 2018. godine položili su sljedeći kandidati:

22.03.2018.

Lista kandidata koji su položili stručni ispit

Stručni ispit za stručna zvanja za vršenje poslova konzervatorske, muzejske, i arhivske djelatnosti, koji je organizovan 20. i 21. februara 2018. godine položili su sljedeći kandidati:

21.03.2018.

Foto konkurs „Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe“

Foto konkurs „Naša kulturna baština  – evropsko nasljeđe“

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU Info centar raspisali su konkurs za najbolju fotografiju na temu kulturne baštine. Konkurs, pod nazivom „Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe“ organizuje se povodom obilježavanja 9. maja Dana Evrope, a u kontekstu 2018. Evropske godine kulturne baštine.

14.03.2018.

Ministar Bogdanović sa članovima Državne komisije za praćenje revizije u Narodnom muzeju: Od Državne komisije se očekuju značajni rezultati

Ministar Bogdanović sa članovima Državne komisije za praćenje revizije u Narodnom muzeju: Od Državne komisije se očekuju značajni rezultati

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa članovima Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore. Predsjednik Komisije dr Aleksandar Čilikov upoznao je ministra Bogdanovića sa temama o kojima je razgovarano i zaključcima sa prve sjednice Komisije održane 9. februara na Cetinju. Kako je istakao predsjednik Komisije Čilikov, utvrđena je metodologija na osnovu koje će Komisija vršiti monitoring nad revizionim postupkom u Narodnom muzeju i dogovoreni naredni koraci u postupku.