Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Otvorena izložba „Dijalogom do saradnje“: Učesnici međunarodne likovne kolonije predstavili svoje radove

Otvorena izložba „Dijalogom do saradnje“: Učesnici međunarodne likovne kolonije predstavili svoje radove
Datum objave: 08.05.2019 14:56 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUU okviru predsjedavanja Crne Gore Jadransko - jonskom inicijativom, u Budvi je danas otvorena izložba „Dijalogom do saradnje“. 

Izložbu su otvorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministar vanjskih poslova dr Srđan Darmanović

Na izložbi su predstavljeni radovi devet učesnika sedmodnevne međunarodne likovne kolonije koja je održana na Cetinju, a cjelokupan događaj organizovali su Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih poslova, uz partnerstvo sa Sekretarijatom Jadransko – jonske inicijative. 

Ministar Darmanović je na otvaranju naveo da je Crna Gora država sa dugom tradicijom, u kojoj se susrijeću različite kulture i vjerski uticaji a koji funkcionišu u harmoniji multikonfesionalnog i multi-etničkog okruženja.

"Naše zemlje, zemlje Jadransko-jonske inicijative, su ovom kolonijom još jednom spojene kroz umjetnost, a upravo su te veze neraskidivi svjedok vremena koji je otisnut danas ovdje na vašim platnima. Vašim radovima, na najsuptilniji način, predstavljena je moć i značaj dijaloga. Samo u komunikaciji s drugim moguće je afirmisati ono specifično i individualno, a različito, ono što pripada svakoj egzistenciji." - dodao je ministar Darmanović. 

Ministar Bogdanović je u svom obracanju istakao kako se burna istorija Balkana i Mediterana, kojom je čovjek tih prostora u bitnoj mjeri determinisan, odrazila na snažna umjetnička dostignuća koja su u temeljima evropske kulture. 

"Inovativni pogled umjetnika naše epohe skoro da obavezuje na odbacivanje takozvane umjetničke „pravovjernosti“ tj. zahtijeva svjesno i hrabro odstupanje od utabanih i poželjnih prethodnih staza u cilju traženja novih načina izražaja i kreiranja novih mapa smisla. U tom smislu radovi nastali na ovoj koloniji ohrabruju svojom originalnošću i svježinom u svojoj zapitanosti – kako i kojim putevima do humanije i svjesnije budućnosti ovog regiona? Na tom značajnom doprinosu zahvalimo ovim autorima i još jednom naglasimo našu podršku i strateško opredjeljenje ka promovisanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje u cilju daljeg pospješivanja razvoja i rasta ove regije što je strateški cilj Jadransko - jonske inicijative." – naveo je ministar Bogdanović. 

Na međunarodnoj likovnoj koloniji na Cetinju učestvovali su umjetnici iz Albanije (Ardit Borići), Bosne i Hercegovine (Nelisa Baždar), Italije (Antonio Mazoti), Grčke (Spiridon Gelekas), Srbije (Gala Čaki), Slovenije (Lučka Šparovec), SjeverneMakedonije (Ivana Mojsovska), Hrvatske (Dominik Vuković) i Crne Gore (Milica Lakićević). Oni su, primjenom tehnike ulje na platnu, kreirali po jedan rad na temu “Dijalogom do saradnje u Jadransko - jonskom regionu”.


Video: Youtube