Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Директорат за културно и умјетничко стваралаштво

05.04.2017.

Отворен XВИ А темпо

Отворен XВИ А темпо Концертом Црногорског симфонијског оркестра отворен је XВИ међународни музички фестивал А темпо. Под диригентском палицом маестра Гиргорија Краска изведена су дјела Оркестарска свита број 3 у Г-дуру П.И. Чајковског и Жар-птица И. Стравинског. Фестивал је отворила секретарка за културу Главног града Нела Савковић-Вукчевић.

04.04.2017.

Отварање XВИ међународног музичког фестивала А темпо

Отварање XВИ међународног музичког фестивала А темпо

У уторак, 4. априла 2017. године, у 20 сати, у Црногорском народном позоришту, биће отворен XВИ међународни музички фестивал А темпо. Фестивал ће бити отворен концертом Црногорског симфонијског оркестра,

30.03.2017.

Сјутра уручење државне награде Мирослављево јеванђеље

Сјутра уручење државне награде Мирослављево јеванђеље

Државна награда Мирослављево јеванђеље за 2016. годину биће уручена књижевнику Зувдији Хоџићу сјутра, 31. марта 2017. године у 18 сати, у Бијелом Пољу – Кућа Риста Ратковића.

23.03.2017.

Стефан Бошковић учествује на Сајму књига у Лајпцигу

Стефан Бошковић учествује на Сајму књига у Лајпцигу

Стефан Бошковић, писац и драматург учествоваће на Сајму књига у Лајпцигу, који се одржава од 23. до 26. марта, на позив међународне књижевне мреже ТРАДУКИ. Стефан Бошковић ће учествовати у два сајамска програма „Добре дјевојке, неваљали момци? - млади гласови с истока“ и „Отац шуме, о очевима и синовима“.

17.03.2017.

Познати редитељ Бела Тар гост Бока арт филм фестивала

Познати редитељ Бела Тар гост Бока арт филм фестивала

Бока арт филм фестивал – БАФФ у суботу, 18. марта 2017. године, у 20 сати, организује предавање редитеља Беле Тара, које ће се одржати у КИЦ – у “ Будо Томовић” – ДОДЕСТ.

17.03.2017.

Министарство културе донијело одлуку о програмима и пројектима које ће суфинансирати у 2017.години

Министарство културе донијело  одлуку о програмима и пројектима које ће суфинансирати у 2017.години

На јавни конкурс објављен 25. новембра 2016.године, пристигло је укупно 457 пријава у 10 конкурсних области (ликовна умјетност, музичка и музичко-сценска дјелатност, књижевност, књижевно превођење и часописи за културу и умјетност, позоришна и филмска продукција, културно-умјетничке манифестације и фестивали, заједничко црногорско учешће на међународним сајмовима књига и филмским фестивалима и развој културе на сјеверу).

03.03.2017.

Репертоар Програма подршке развоју културе у Никшићу

Репертоар Програма подршке развоју културе у Никшићу

У оквиру Програма подршке развоју културе у Никшићу у марту ће бити организовано више од двадесет програма, међу којима су: позоришне представе, филмови и концерти, те промоције докумената, стрипова, илустрација и вечери поезије. Мартовски репертоар су на пресу најавили Радош Шућур, потпредсједник Општине Никшић, Вјера Вуковић, директорице ШОСМО “Дара Чокорило“ Никшић и начелница Архивског одсјека Никшић Виолета Кривокапић.

01.03.2017.

Филм “Прелудијум за снајпер” Данила Маруновића приказан у Италији

Филм “Прелудијум за снајпер” Данила Маруновића приказан у Италији

Документарни филм “Прелудијум за снајпер”, аутора Данила Маруновића, о нашем истакнутом умјетнику Димитрију Поповићу, настао у оквиру ИПА пројекта АрТВисион, у којем је учествовало Министарство културе, приказан је на италијанском фестивалу Балкан Флоренце Еxпресс.

15.02.2017.

Резиденцијалне стипендије за писце у оквиру Средњоевропске иницијативе (ЦЕИ)

Министарство културе Црне Горе информише да је отворен позив за додјелу резиденцијалних стипендија за писце за 2017. годину, у оквиру Средњоевропске иницијативе (ЦЕИ). Стипендија ЦЕИ-а за писце представља награду чији је циљ да охрабри прекограничну сарадњу и промоцију у области књижевности за младе писце из држава Централне Европе које нису дио Европске уније. Стога, право учешћа имају писци из Албаније, Бјелорусије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Молдавије, Србије и Украјине, старости испод 35 година (рођени од 1. јануара 1983. године).

13.02.2017.

Презентација Филмског центра Црне Горе на Европском филмском маркету у Берлину

В.д. директор Филмског центра Црне Горе Сехад Чекић у оквиру индустријске секције овогодишњег Интернационалног фествала у Берлину представиће Филмски центар Црне Горе. Европски филмски маркет (Еуропеан Филм Маркет), који окупља кинематографске посленике из цијелог свијета, биће прилика да се кроз сусрете са филмским професиналцима из различитих сектора и земаља представе програмски и институционални циљеви Филмског центра Црне Горе.