Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Директорат за културно и умјетничко стваралаштво

15.03.2019.

Објављен конкурс фестивала „Ратковићеве вечери поезије“

„Ратковићеве вечери поезије“ , фестивал од посебог значаја за културу Црне Горе, објавио је конкурс за додјелу награда „Ристо Ратковић“ и „Ратковићеве вечери поезије“. Награда „Ристо Ратковић“ додјељује се аутору за самосталну збирку поезије први пут објављену током прошле и ове године, односно 2018. и 2019. Приједлоге за ову регионалну књижевну награду могу достављати: издавачке куће и друге организације, појединци и аутори из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске.

10.01.2019.

К О Н К У Р С за суфинансирање програма и пројеката којима се обезбјеђује заједничко црногорско учешће на међународним манифестацијама и фестивалима у 2019. години

Министарство културе суфинансираће у 2019. години реализацију програма и пројеката којима се обезбјеђује заједничка и цјеловита презентација црногорске културе на референтним међународним манифестацијама и фестивалима (сајмови књига, филмски фестивали и друге манифестације и фестивали културно-умјетничког стваралаштва).

10.01.2019.

К О Н К У Р С за реализацију програма “Развој културе на сјеверу” у 2019. години

Министарство културе суфинансираће у 2019. години, у оквиру програма “Развој културе на сјеверу”: 1) нове пројекте и програме од значаја за остваривање јавног интереса у култури у општинама са сјевера Црне Горе (Андријевица, Беране, Бијело Поље, Гусиње, Колашин, Мојковац, Петњица, Плав, Плужине, Пљевља, Рожаје, Шавник и Жабљак); 2) програме и пројекте из других црногорских општина који ће бити реализовани на сјеверу, на основу споразума о сарадњи и размјени програма.

10.01.2019.

К О Н К У Р С за суфинансирање пројеката и програма од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2019. години

Министарство културе суфинансираће у 2019. години нове пројекте и програме из сљедећих области: 1. Ликовна умјетност (програми и пројекти међународне промоције и презентације црногорске ликовне умјетности; стручна усавршавања за младе у међународним програмима: конференције, колоније, радионице; издавачки пројекти у ликовној умјетности: стручне публикације, лексикони и монографије о црногорским умјетницима; ретроспективне изложбе од значаја за црногорску културу)

05.10.2018.

Култура важна веза између Црне Горе и Турске

Култура важна веза између Црне Горе и Турске

Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас на Цетињу са Мехметом Кесимоглуом, градоначелником турског града Киркарелија. Састанку су присуствовали и Иван Јововић, помоћник директора Управе за дијаспору и Бедри Гул, представник заједнице Црногораца у Турској. На састанку је било ријечи о сарадњи и размјени у области културе, посебно имајући у виду чињеницу да велики дио становништва турског града Киркларели води поријекло из Црне Горе.

02.10.2018.

Отворен 4. Интернационални сајам књига Подгорица 2018.

Отворен 4. Интернационални сајам књига Подгорица 2018.

Вечерас је у Подгорици отворен 4. Интернационални сајам књига Подгорица 2018, у организацији Главног града Подгорица, а уз подршку Министартсва културе и Министарства просвјете. Министар културе Алекандар Богдановић је на отварању истакао: „Интернационални сајам књига у Подгорици, већ четврту годину заредом, убједљиво демантује онај песимизам који се тако често зна појавити у расправама о значају књиге у времену дигиталних модификација класичне форме текста. Ипак, и данашњи човјек, а сигуран сам да ће тако бити и у будућности, указује несмањено повјерење књизи, што нас наводи на закључак да књига јесте цивилизацијско достигнуће у коме су форма и садржај нашли онај склад који се човјеку и даље чини најпоузданијим када год пожели да прошири своје интелектуалне и имагинативне обзоре.

29.09.2018.

Отворен 46. Интернацонални симпозијум скулптуре у Даниловграду

Отворен 46. Интернацонални симпозијум скулптуре у Даниловграду

Министар културе Александар Богдановић отворио је у Даниовграду 46. Интернационални симпозијум скулптуре. Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: “Дуже од четири деценије „Интернационални симпозијум скулптуре“ умјетницима омогућава да свој стваралачки процес испитају у амбијенту који истовремено јесте креативна радионица и један особен инспиративни простор.

17.09.2018.

Министар Богдановић отворио умјетничко-модни пројекат “Ерос, крв и светост”

Министар Богдановић отворио умјетничко-модни пројекат “Ерос, крв и светост”

Министар културе Александар Богдановић говорио је вечерас у Биљарди на отварању умјетничко-модног пројекта “Ерос, крв и светост”, чији су аутори Димитрије Поповић и Анатсазија Мирановић. У свом обраћању министар Богдановић је истакао: "Димитрије Поповић значајним је дјелом свог опуса показао посебну заинтересованост за све оне интервенције женског принципа у којима су управо крв и ерос реметили често исувише наглашену трансцедентност великих прича, чинећи да се појам светости разлије у сам живот.

10.09.2018.

Сјутра отварање изложбе Цветке Хојник

Сјутра отварање изложбе Цветке Хојник

Министарство културе, у сарадњи са Амбасадом Републике Словеније у Подгорици, организује изложбу ликовних радова Цветке Хојник. Изложба ће бити отворена у уторак, 11. септембра, у 19 сати, у Министарству културе.

04.08.2018.

Министар Богдановић говорио на отварању 18. Сајма књига у Улцињу

Министар Богдановић говорио на отварању 18. Сајма књига у Улцињу

Синоћ је у Улцињу, на Пристану, отворен 18. Сајам књига, који ће у наредних неколико дана окупити око 50 издавача из Црне Горе и региона. На отварању су говорили министар културе Александар Богдановић, предсједник Општине Улцињ Љоро Нрекић, замјеник министра туризма Албаније Хајрулах Чеку, директор Туристичке организације Улцињ Фатмир Ђека, директорица Института за промоцију књиге из Тиране Ирена Точи и познати албански писац Намик Докле.