Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Директорат за културно и умјетничко стваралаштво

17.05.2018.

Црногорски симфонијски оркестар наступио у Београду

Црногорски симфонијски оркестар наступио у Београду Црногорски симфонијски оркетар наступио је синоћ у Београду. Поводом Дана независности Црне Горе и Дана Европе, у организацији Музичког центра Црне Горе, Амбасаде Црне Горе у Републици Србији и Музичке продукције РТС, уз подршку Министарства културе Црне Горе, на концерту су наступили Црногорски симфонијски оркестар и Хор Радио-телевизије Србије. Два ансамбла који су најбољи репрезенти музичке културе својих земаља, под управом диригента Црногорског симфонијског оркестра, истакнутог руског умјетника Григорија Краска, први пут су наступили заједно, изводећи ремек-дјело Лудвига ван Бетовена, Симфонију број 9 у д-молу, оп. 125.

16.05.2018.

Одлука о суфинансирању програма и пројеката од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стваралаштва у 2018. години

Министарство културе ће у 2018.години суфинансирати укупно 208 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва, са укупним износом 754.550 €, и то: 21 из области ликовне умјетности (32.400 €); 11 музичких и музичко-сценских пројеката и програма (30.000 €); 42 књижевна пројекта (44.050 €); 15 пројеката књижевног превођења (19.500 €); 6 часописа из области културе и умјетности (41.000 €); 4 позоришне продукције (18.000 €); 34 манифестације и фестивала (320.400 €); 7 пројеката заједничког црногорског учешћа на међународним манифестацијама и фестивалима (30.500 €) и 68 пројеката из Програма развоја културе на сјеверу (218.700 €).

20.04.2018.

Министар Богдановић разговарао са оснивачем „Мјесеца поштовања џеза“ Џоном Едвардом Хасеом

Министар Богдановић разговарао са оснивачем „Мјесеца поштовања џеза“ Џоном Едвардом Хасеом

Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас на Цетињу са Џоном Едвардом Хасеом, експертом и кустосом емеритусом за америчку музику у музеју Смитсон у Вашинготну, творцем „Мјесеца поштовања џеза“. Министар Богдановић је истакао задовољство што Црна Гора већ традиционално обиљежава мјесец поштовања џеза и нагласио да Министарство културе пружа подршку програмима који се у оквиру њега организују.

20.04.2018.

Европска мрежа за књижевност и књиге ТРАДУКИ у Црној Гори

Европска мрежа за књижевност и књиге ТРАДУКИ у Црној Гори

Министарство културе и Европска мрежа за књижевност и књиге ТРАДУКИ, у оквиру програма обиљежавања јубилеја 10 година постојања мреже, организоваће у Црној Гори два догађаја 23. и 24. априла 2018. године. Презентација програма подршке мреже ТРАДУКИ биће одржана у понедјељак, 23. априла у Хотелу Центре Вилле у Подгорици с почетком у 17 сати. На презентацији ће говорити: Андреј Ловшин, ТРАДУКИ, Ангелика Салвисберг, швајцарска фондација за културу Про Хелветиа и Илија Суботић, Министарство културе Црне Горе.

12.03.2018.

Објављен конкурс за 11. међународни литерарни конкурс "А Сеа оф Wордс"

Објављен конкурс за 11. међународни литерарни конкурс "А Сеа оф Wордс"

Министарство културе, као координатор програма међународне Фондације "Ана Линд", објављује 11. литерарни конкурс "А Сеа оф Wордс", у сарадњи са Фондацијом и Европским институтом за Медитеран. Тема овогодишњег конкурса је “Сјећање и идентитет: промишљање о културном насљеђу” (Меморy анд идентитy: ретхинкинг цултурал херитаге) и посвећена је обиљежавању 2018. као Европске године културног насљеђа.

08.03.2018.

Отворена изложба “Палестина, симбол и боја”

Отворена изложба “Палестина, симбол и боја”

Изложба “Палестина, симбол и боја” младе палестинске умјетнице Риме Алмозајен отворена је вечерас у Министарству културе. Изложбу је организовала Амбасада Државе Палестине у Црној Гори у сарадњи са Министарством културе, а на отварању су говорили министар културе Александар Богдановић и амбасадор Државе Палестине Њ.Е. Раби Алхантоули.

23.02.2018.

Резиденцијалне стипендије за писце у оквиру Средњоевропске иницијативе (Виленица)

Резиденцијалне стипендије за писце у оквиру Средњоевропске иницијативе (Виленица)

Отворен је позив за додјелу резиденцијалних стипендија за писце у оквиру Средњоевропске иницијативе (ЦЕИ), за 2018. годину. Стипендија коју додјељује ЦЕИ у сарадњи са Словеначким удружењем писаца представља награду чији је циљ да охрабри прекограничну сарадњу и промоцију у области књижевности за младе писце из држава Централне Европе које нијесу дио Европске уније. Стога, право учешћа имају писци из Албаније, Бјелорусије, Босне и Херцеговине, Македоније, Молдавије, Србије, Украјине и Црне Горе, старости испод 35 година (рођени од 1. јануара 1984. године).

22.02.2018.

Састанак министра Богдановића са директорима Краљевског позоришта “Зетски дом”

Састанак министра Богдановића са директорима Краљевског позоришта “Зетски дом”

Министар културе Александар Богдановић посјетио је Краљевско позориште “Зетски дом” и разговарао са руководством ове установе, директором Слободаном Божовићем и умјетничком директорицом Лидијом Дедовић. Представници “Зетског дома” упознали су министра Богдановића са главним активностима и пројектима позоришта, који су актуелни у овој години.

13.02.2018.

Министар Богдановић разговарао са директором Музичког центра Жарком Мирковићем

Министар Богдановић разговарао са директором Музичког центра Жарком Мирковићем

Министар културе Александар Богдановић и директор Музичког центра Црне Горе Жарко Мирковић разговарали су о актуелним темама у овој институцији културе. Разговарано је о проблемима са просторним капацитетима са којима се Музички центар суочава од свог оснивања 2006. године. Саговорници су истакли важност рјешавања овог питања у наредних неколико мјесеци, имајући у виду да је реконструкција Дома војске, у којем је планирано да Музички центар буде смјештен, у својој финалној фази. Министар Богдановић је нагласио да је неопходно убрзати све преостале активности како би Музички центар што прије добио репрезентативни простор и адекватне услове за обављање концертне дјелатности.

24.01.2018.

Форум словенских култура препознат као добра платформа за сарадњу словенских земаља

Форум словенских култура препознат као добра платформа за сарадњу словенских земаља

Министар културе Александар Богдановић састао се данас на Цетињу са директорицом Форума словенских култура, Андрејом Рихтер. Састанку су присуствовали и амбасадор Републике Словеније у Црној Гори, Њ.Е. Митја Мочник и предсједник Управног одбора Форума словенских култура Павле Горановић.