Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Директорат за културно и умјетничко стваралаштво

05.12.2017.

Потписан Меморандум о сарадњи између ЦНП-а и невладиних организација које се баве заштитом права лица са инвалидитетом

Потписан Меморандум о сарадњи између ЦНП-а и невладиних организација које се баве заштитом права лица са инвалидитетом Црногорско народног позориште и невладине организације које се баве заштитом права лица са инвалидитетом потписале су Меморандум о сарадњи. Организације потписнице меморандума су: НВО Прво удружење родитеља дјеце и омладине са сматњама у развоју, Савез удружење родитеља дјеце и омладине са тешкоћама у развоју „Наша иницијатива“, Фондација Огњен Ракочевић, Удружење младих са хендикепом, Савез удружења параплегичара ЦГ, Удружење параплегичара ПГ, Савез слијепих ЦГ, Удружење родитеља дјеце и омладине са сметњама у развоју „Стазе“, Дјеца Црне Горе, Удружење обољелих од мултиплесклерозе и Савез цивилних инвалида рата.

14.11.2017.

Уручена Његошева награда за 2017.годину

Уручена Његошева награда за 2017.годину

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић уручио је књижевнику Милораду Поповићу Његошеву награду за 2017.годину. Предсједник Вујавновић је у свом обраћању истакао: “Амбиције и вриједности награде опредјељене су грандиозним дјелом Петра ИИ Петровица Његоша. Личности епохалне вриједности чије су немјерљиве заслуге за стварање нашег државног и националног идентитета.

13.11.2017.

Црна Гора послата члан мреже СЕЕ Цинема Нетwорк

Црна Гора послата члан мреже СЕЕ Цинема Нетwорк

На Генералној скупштини мреже кинематографија Југоисточне Европе – СЕЕ ЦИНЕМА НЕТWОРК, одржане током Међународног филмског фестивала у Солуну, Црна Гора постала је њен нови члан. Црну Гору је представљао Сехад Чекић, директор Филмског центра Црне Горе. Чекић је на скупштини представио значај учлањења Црне Горе у ову мрежу, тренутно стање у црногорској кинематографији, као и визију развоја наше кинематографије.

03.11.2017.

Филмски центар расписао прве конкурсе

Филмски центар Црне Горе расписао је конкурсе за подршку филмским пројектима у 2017. години. Објављени су конкурси за суфинансирање производње кинематографских дјела у сљедећим категоријама: мањинске копродукције, развој филмских пројеката, развој филмских сценарија и краткометражни играни филмови.

19.10.2017.

Завршено Бијенале црногорског театра 2017

Завршено Бијенале црногорског театра 2017

На завршној вечери Бијенала црногорског театра додијељене су награде најбољима. Жири који чине: предсједник жирија редитељ Дино Мустафић, театролог и критичар Александар Милосављевић и драмски писац и професор Стеван Копривица, је све одлуке донио једногласно. Дино Мустафић, предсједник жирија саопштио је: “Након шест одгледаних представа селектованих за Бијенале, жири посебно жели да нагласи позитивну тенденцију интернационализације црногорског театарског простора, наглашену умјетничку свијест о значају друштвеног ангажмана, бригу о продукционим и техничким стандардима представа, а подржава присуство глумаца млађе и најмлађе генерације те сугерише продуцентима фестивала да буде уведена и награда за младог глумца/глумицу.“

12.10.2017.

Милорад Поповић добитник Његошеве награде за 2017. годину

Милорад Поповић добитник Његошеве награде за 2017. годину

Након више сједница одржаних током 2017.године, Међународни жири за додјелу Његошеве награде је на данашњем засиједању у Министарству културе на Цетињу донио одлуку да се Његошева награда за 2017. годину додијели црногорском књижевнику Милораду Поповићу, за роман “Човјек без лица”, објављен 2016. године у издању ОКФ-а из Цетиња и Фрактуре из Загреба.

10.10.2017.

Бијенале црногорског театра 2017.

Бијенале црногорског театра 2017.

Бијенале црногорског театра 2017, у извршној продукцији Црногорског народног позоришта одржаће се од 12. до 18. октобра. На националном позоришном фестивалу биће изведено шест представа у такмичарској селекцији.

04.10.2017.

Почео 3. интернационални сајам књига Подгорица 2017.

Почео 3. интернационални сајам књига Подгорица 2017.

3. интернационални сајам књига Подгорица 2017, који је организовао Секретаријат за културу и спорт Главног града Подгорице, отворен је јуче у Дипломатској кули Цапитал Плазе. На отварању Сајма су говорили: државна секретарка у Министарству културе Сандра Ђурбузовић, секретарка Секретаријата за културу и спорт Главног града мр Нела Савковић Вукчевић, умјетнички директор Сајма доц др Владимир Војиновић, хрватски писац Миро Гавран и представница Министарства културе Републике Хрватске Дубравка Ђурић Немец.

14.09.2017.

У Никшићу представљање пројекта “Антифашистичка мапа Никшића”

У Никшићу представљање пројекта “Антифашистичка мапа Никшића”

У недјељу, 17.09.2017. у 19 часова, у галеријском протору никшичке установе културе “Музеји и галерије”, Факултет ликовних умјетности Универзитета Црне Горе представиће публици пројекат “Антифашистичка мапа Никшића”. Биће представљени сегменти пројекта: Антифашистичка мапа Никшића на црногорском и енглеском језику и изложба “Између отпора и сјећања”. Покровитељ пројекта је Министарство културе.

14.09.2017.

Рад Хелене Тошић дио новоустановљене колекције радова студената Факултета ликовних умјетности

Рад Хелене Тошић дио новоустановљене колекције радова студената Факултета ликовних умјетности

Рад Хелене Тошић, одломак из композиције Јохан Себастиан Бах: “Партита ин А Минор фор Флуте Соло” (ц.1720) / 1.Аллеманде, представља дио новоустановљене колекције радова студената Факултета ликовних умјетности, добитника/ца откупне награде ПЕРСПЕКТИВЕ Факултета ликовних умјетност Универзитета Црне Горе, чији је покровитељ Министарство културе.