Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Direktorat za kulturno i umjetničko stvaralaštvo

05.04.2017.

Otvoren XVI A tempo

Otvoren XVI A tempo Koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra otvoren je XVI međunarodni muzički festival A tempo. Pod dirigentskom palicom maestra Girgorija Kraska izvedena su djela Orkestarska svita broj 3 u G-duru P.I. Čajkovskog i Žar-ptica I. Stravinskog. Festival je otvorila sekretarka za kulturu Glavnog grada Nela Savković-Vukčević.

04.04.2017.

Otvaranje XVI međunarodnog muzičkog festivala A tempo

Otvaranje XVI međunarodnog muzičkog festivala A tempo

U utorak, 4. aprila 2017. godine, u 20 sati, u Crnogorskom narodnom pozorištu, biće otvoren XVI međunarodni muzički festival A tempo. Festival će biti otvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra,

30.03.2017.

Sjutra uručenje državne nagrade Miroslavljevo jevanđelje

Sjutra uručenje državne nagrade Miroslavljevo jevanđelje

Državna nagrada Miroslavljevo jevanđelje za 2016. godinu biće uručena književniku Zuvdiji Hodžiću sjutra, 31. marta 2017. godine u 18 sati, u Bijelom Polju – Kuća Rista Ratkovića.

23.03.2017.

Stefan Bošković učestvuje na Sajmu knjiga u Lajpcigu

Stefan Bošković učestvuje na Sajmu knjiga u Lajpcigu

Stefan Bošković, pisac i dramaturg učestvovaće na Sajmu knjiga u Lajpcigu, koji se održava od 23. do 26. marta, na poziv međunarodne književne mreže TRADUKI. Stefan Bošković će učestvovati u dva sajamska programa „Dobre djevojke, nevaljali momci? - mladi glasovi s istoka“ i „Otac šume, o očevima i sinovima“.

17.03.2017.

Poznati reditelj Bela Tar gost Boka art film festivala

Poznati reditelj Bela Tar gost Boka art film festivala

Boka art film festival – BAFF u subotu, 18. marta 2017. godine, u 20 sati, organizuje predavanje reditelja Bele Tara, koje će se održati u KIC – u “ Budo Tomović” – DODEST.

17.03.2017.

Ministarstvo kulture donijelo odluku o programima i projektima koje će sufinansirati u 2017.godini

Ministarstvo kulture donijelo  odluku o programima i projektima koje će sufinansirati u 2017.godini

Na javni konkurs objavljen 25. novembra 2016.godine, pristiglo je ukupno 457 prijava u 10 konkursnih oblasti (likovna umjetnost, muzička i muzičko-scenska djelatnost, književnost, književno prevođenje i časopisi za kulturu i umjetnost, pozorišna i filmska produkcija, kulturno-umjetničke manifestacije i festivali, zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim sajmovima knjiga i filmskim festivalima i razvoj kulture na sjeveru).

03.03.2017.

Repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću

Repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću

U okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću u martu će biti organizovano više od dvadeset programa, među kojima su: pozorišne predstave, filmovi i koncerti, te promocije dokumenata, stripova, ilustracija i večeri poezije. Martovski repertoar su na presu najavili Radoš Šućur, potpredsjednik Opštine Nikšić, Vjera Vuković, direktorice ŠOSMO “Dara Čokorilo“ Nikšić i načelnica Arhivskog odsjeka Nikšić Violeta Krivokapić.

01.03.2017.

Film “Preludijum za snajper” Danila Marunovića prikazan u Italiji

Film “Preludijum za snajper” Danila Marunovića prikazan u Italiji

Dokumentarni film “Preludijum za snajper”, autora Danila Marunovića, o našem istaknutom umjetniku Dimitriju Popoviću, nastao u okviru IPA projekta ArTVision, u kojem je učestvovalo Ministarstvo kulture, prikazan je na italijanskom festivalu Balkan Florence Express.

15.02.2017.

Rezidencijalne stipendije za pisce u okviru Srednjoevropske inicijative (CEI)

Ministarstvo kulture Crne Gore informiše da je otvoren poziv za dodjelu rezidencijalnih stipendija za pisce za 2017. godinu, u okviru Srednjoevropske inicijative (CEI). Stipendija CEI-a za pisce predstavlja nagradu čiji je cilj da ohrabri prekograničnu saradnju i promociju u oblasti književnosti za mlade pisce iz država Centralne Evrope koje nisu dio Evropske unije. Stoga, pravo učešća imaju pisci iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Moldavije, Srbije i Ukrajine, starosti ispod 35 godina (rođeni od 1. januara 1983. godine).

13.02.2017.

Prezentacija Filmskog centra Crne Gore na Evropskom filmskom marketu u Berlinu

V.d. direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić u okviru industrijske sekcije ovogodišnjeg Internacionalnog festvala u Berlinu predstaviće Filmski centar Crne Gore. Evropski filmski market (European Film Market), koji okuplja kinematografske poslenike iz cijelog svijeta, biće prilika da se kroz susrete sa filmskim profesinalcima iz različitih sektora i zemalja predstave programski i institucionalni ciljevi Filmskog centra Crne Gore.