Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Direktorat za kulturno i umjetničko stvaralaštvo

10.01.2019.

K O N K U R S za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2019. godini

Ministarstvo kulture sufinansiraće u 2019. godini nove projekte i programe iz sljedećih oblasti: 1. Likovna umjetnost (programi i projekti međunarodne promocije i prezentacije crnogorske likovne umjetnosti; stručna usavršavanja za mlade u međunarodnim programima: konferencije, kolonije, radionice; izdavački projekti u likovnoj umjetnosti: stručne publikacije, leksikoni i monografije o crnogorskim umjetnicima; retrospektivne izložbe od značaja za crnogorsku kulturu)

05.10.2018.

Kultura važna veza između Crne Gore i Turske

Kultura važna veza između Crne Gore i Turske

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas na Cetinju sa Mehmetom Kesimogluom, gradonačelnikom turskog grada Kirkarelija. Sastanku su prisustvovali i Ivan Jovović, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu i Bedri Gul, predstavnik zajednice Crnogoraca u Turskoj. Na sastanku je bilo riječi o saradnji i razmjeni u oblasti kulture, posebno imajući u vidu činjenicu da veliki dio stanovništva turskog grada Kirklareli vodi porijeklo iz Crne Gore.

02.10.2018.

Otvoren 4. Internacionalni sajam knjiga Podgorica 2018.

Otvoren 4. Internacionalni sajam knjiga Podgorica 2018.

Večeras je u Podgorici otvoren 4. Internacionalni sajam knjiga Podgorica 2018, u organizaciji Glavnog grada Podgorica, a uz podršku Ministartsva kulture i Ministarstva prosvjete. Ministar kulture Alekandar Bogdanović je na otvaranju istakao: „Internacionalni sajam knjiga u Podgorici, već četvrtu godinu zaredom, ubjedljivo demantuje onaj pesimizam koji se tako često zna pojaviti u raspravama o značaju knjige u vremenu digitalnih modifikacija klasične forme teksta. Ipak, i današnji čovjek, a siguran sam da će tako biti i u budućnosti, ukazuje nesmanjeno povjerenje knjizi, što nas navodi na zaključak da knjiga jeste civilizacijsko dostignuće u kome su forma i sadržaj našli onaj sklad koji se čovjeku i dalje čini najpouzdanijim kada god poželi da proširi svoje intelektualne i imaginativne obzore.

29.09.2018.

Otvoren 46. Internaconalni simpozijum skulpture u Danilovgradu

Otvoren 46. Internaconalni simpozijum skulpture u Danilovgradu

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je u Daniovgradu 46. Internacionalni simpozijum skulpture. Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: “Duže od četiri decenije „Internacionalni simpozijum skulpture“ umjetnicima omogućava da svoj stvaralački proces ispitaju u ambijentu koji istovremeno jeste kreativna radionica i jedan osoben inspirativni prostor.

17.09.2018.

Ministar Bogdanović otvorio umjetničko-modni projekat “Eros, krv i svetost”

Ministar Bogdanović otvorio umjetničko-modni projekat “Eros, krv i svetost”

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je večeras u Biljardi na otvaranju umjetničko-modnog projekta “Eros, krv i svetost”, čiji su autori Dimitrije Popović i Anatsazija Miranović. U svom obraćanju ministar Bogdanović je istakao: "Dimitrije Popović značajnim je djelom svog opusa pokazao posebnu zainteresovanost za sve one intervencije ženskog principa u kojima su upravo krv i eros remetili često isuviše naglašenu transcedentnost velikih priča, čineći da se pojam svetosti razlije u sam život.

10.09.2018.

Sjutra otvaranje izložbe Cvetke Hojnik

Sjutra otvaranje izložbe Cvetke Hojnik

Ministarstvo kulture, u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije u Podgorici, organizuje izložbu likovnih radova Cvetke Hojnik. Izložba će biti otvorena u utorak, 11. septembra, u 19 sati, u Ministarstvu kulture.

04.08.2018.

Ministar Bogdanović govorio na otvaranju 18. Sajma knjiga u Ulcinju

Ministar Bogdanović govorio na otvaranju 18. Sajma knjiga u Ulcinju

Sinoć je u Ulcinju, na Pristanu, otvoren 18. Sajam knjiga, koji će u narednih nekoliko dana okupiti oko 50 izdavača iz Crne Gore i regiona. Na otvaranju su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić, zamjenik ministra turizma Albanije Hajrulah Čeku, direktor Turističke organizacije Ulcinj Fatmir Đeka, direktorica Instituta za promociju knjige iz Tirane Irena Toči i poznati albanski pisac Namik Dokle.

27.07.2018.

Ministar Bogdanović razgovarao sa autorima filma „Ti imaš noć“ koji će učestvovati na Venecijanskom filmskom festivalu

Ministar Bogdanović razgovarao sa autorima filma „Ti imaš noć“ koji će učestvovati na Venecijanskom filmskom festivalu

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović primio je danas Ivana Salatića i Dušana Kasalicu, reditelja producenta filma „Ti imaš noć“, koji će premijerno biti prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji. Sastanku je prisustvovao i direktor Filmskog centra Sehad Čekić. Ministar Bogdanović je čestitao autorima, ocijenivši da je ovo veliki uspjeh autorske ekipe, ali i crnogorske kinematografije. Ministar je istakao i da posljednjih nekoliko godina crnogorska kinematografija sve vidljivija na svjetskoj sceni, posebno od osnivanja Filmskog centra koji je značajna podška našim autorima.

18.07.2018.

Prijavljivanje za 91. nagradu Oskar u kategoriji Najbolji strani film

Ministarstvo kulture, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, upućuje poziv domaćim filmskim producentima da do 10. septembra 2018. godine prijave dugometražni film (igrani, dokumentarni, animirani - preko 40 minuta) za izbor crnogorskog kandidata za 91. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2018. godini. Pravo učešća imaju registrovani crnogorski filmski producenti, pod uslovom da je:

14.07.2018.

Ministar Bogdanović otvorio Kotor Art - Don Brankove dane muzike

Ministar Bogdanović otvorio Kotor Art - Don Brankove dane muzike

Na Dan državnosti 13. jula, ispred Katedrale Sv. Tripuna otvoren je muzički program KotorArta, Dan Brankovi danu mizike. Dan Brankove dane m‚uzike otvorio je minjistar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je u svom obraćanju istakao: "Rijetko gdje je kao na prostoru Boke Kotorske ostvaren jedinstven sklad elemenata prirode i slojeva kulture, u kom je, bez obzira na burnu istoriju, umjetnost uvijek imala posebno mjesto.