Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Direktorat za kulturno i umjetničko stvaralaštvo

27.07.2018.

Ministar Bogdanović razgovarao sa autorima filma „Ti imaš noć“ koji će učestvovati na Venecijanskom filmskom festivalu

Ministar Bogdanović razgovarao sa autorima filma „Ti imaš noć“ koji će učestvovati na Venecijanskom filmskom festivalu Ministar kulture Aleksandar Bogdanović primio je danas Ivana Salatića i Dušana Kasalicu, reditelja producenta filma „Ti imaš noć“, koji će premijerno biti prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji. Sastanku je prisustvovao i direktor Filmskog centra Sehad Čekić. Ministar Bogdanović je čestitao autorima, ocijenivši da je ovo veliki uspjeh autorske ekipe, ali i crnogorske kinematografije. Ministar je istakao i da posljednjih nekoliko godina crnogorska kinematografija sve vidljivija na svjetskoj sceni, posebno od osnivanja Filmskog centra koji je značajna podška našim autorima.

18.07.2018.

Prijavljivanje za 91. nagradu Oskar u kategoriji Najbolji strani film

Ministarstvo kulture, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, upućuje poziv domaćim filmskim producentima da do 10. septembra 2018. godine prijave dugometražni film (igrani, dokumentarni, animirani - preko 40 minuta) za izbor crnogorskog kandidata za 91. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2018. godini. Pravo učešća imaju registrovani crnogorski filmski producenti, pod uslovom da je:

14.07.2018.

Ministar Bogdanović otvorio Kotor Art - Don Brankove dane muzike

Ministar Bogdanović otvorio Kotor Art - Don Brankove dane muzike

Na Dan državnosti 13. jula, ispred Katedrale Sv. Tripuna otvoren je muzički program KotorArta, Dan Brankovi danu mizike. Dan Brankove dane m‚uzike otvorio je minjistar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je u svom obraćanju istakao: "Rijetko gdje je kao na prostoru Boke Kotorske ostvaren jedinstven sklad elemenata prirode i slojeva kulture, u kom je, bez obzira na burnu istoriju, umjetnost uvijek imala posebno mjesto.

24.06.2018.

Ministar Bogdanović govorio na festivalu "Mediteranske note"

Ministar Bogdanović govorio na festivalu "Mediteranske note"

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je sinoć na festivalu “Mediteranske note”, u Tivtu. U svom obraćanju ministar Bogdanović je istakao: “Crnogorska muzička i cjelokupna kulturna scena posljednjih je godina napravila vidljiv pomak na polju razmjene umjetničkih programa, čiji značaj prevazilazi lokalne i regionalne okvire. Zahvaljujući takvoj strategiji, mnoge su naše kulturno-umjetničke manifestacije ugostile velika imena, rangirana u samom vrhu svjetske umjetnosti.

20.06.2018.

Koncert povodom Svjetskog dana muzike

Koncert povodom Svjetskog dana muzike

U Ministarstvu kulture na Cetinju, u četvrtak 21.juna u 19 sati, koncertom pijanistkinje Đine Perazić Klavirski kaleidoskop biće obilježen Svjetski dan muzike. Klavirski kaleidoskop, instruktivni koncert sa naratorom Stevanom Vukovićem, zamišljen je kao klavirsko putovanje od Šumanovog romantičarskog izraza, preko suptilnog impresionizma Kloda Debisija i neoklasicizma Morisa Ravela, pa do groteske i dijaboličnog sarkazma Sergeja Prokofjeva. Muzici prethodi kazivanje naratora, koji kroz kratke refleksije upućuje slušaoca u osnovne karakteristike kompozicije i priprema ga za njeno slušanje i razumijevanje, ali i za sopstveni doživljaj i tumačenje.

16.06.2018.

Otvoren 31. Barski ljetopis

Otvoren 31. Barski ljetopis

Večeras je počeo 31. “Barski ljetopis”, koji je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Na otvaranju Festivala je nastupio Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraska. Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: „Tokom ove tri decenije na Barskom su ljetopisu, kroz sve umjetničke izraze, prezentovani različiti kulturni sadržaji u širokom registru od klasičnih formi i poetika do onih inovatinih i eksperimentalnih, čime je ovaj grad dobio jednu od značajnijih ljetnjih scena na kulturnoj mapi Crne Gore.”

15.06.2018.

Ministar Bogdanović govorio na šestom Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON

Ministar Bogdanović govorio na šestom Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je večeras na šestom Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON, koji se od 12. do 17. juna održava u Bijelom Polju. Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: "Uzimajući u obzir da je i naše nasljeđe bogato fantastikom, jedan ovakav festival može biti pokretač povećanog interesovanja za ovaj žanr, što je u svakom slučaju preduslov za ozbiljniji upliv fantastike u savremeno književno i umjetničko stvaralaštvo Crne Gore, a to bi zasigurno predstavljalo veliki doprinos našoj, žanrovski ne baš razuđenoj književnoj sceni. To što je tematska okosnica ovogodišnjeg festivala srednjovjekovna tradicija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, govori da su kreatori ovog programa tražili vrlo intrigantne i inspirativne topose naše zaostavštine, u kojima se mit, fantastika i predanje prepilću sa istorijom, što uvijek predstavlja dobro polazište za umjetničku nadgradnju, koja nema odgovornost prema faktografiji već isključivo prema estetici."

11.06.2018.

Ministarstvo kulture sufinansira 208 projekata i programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u iznosu od 745.550 eura

Ministarstvo kulture sufinansira 208 projekata i programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u iznosu od 745.550 eura

Danas su u Ministarstvu kulture potpisani ugovori o sufinansiranju programa i projekata u 2018. godini koje je Ministarstvo kulture podržalo na onosovu godišnjeg javnogkonkursa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Shodno odluci sa konkursa, Ministarstvo kulture će u ovoj godini sufinansirati 208 projekata i programa, sa ukupnim iznosom od 745.550 eura. Na svečanosti koja je organizovana ovim povodom govorili su Aleksandar Bogdanović, ministar kulture i Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo. Svečanom potpisivanju prisutvovao je veliki broj producenata i autora iz svih gradova Crne Gore.

27.05.2018.

Miloš Karadaglić nastupio sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom

Miloš Karadaglić nastupio sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom

Sinoć su na koncertu, na Trgu nezavisnosti u Podgorici, pod upravom maestra Grigorija Kraska, nastupili Crnogorski simfonijski orkestar i poznati crnogorski gitarista Miloš Karadaglić. U čast Dana nezavisnosti, Ministarstvo kulture, Glavni grad Podgorica i Muzički centar Crne Gore organizovali su koncert pod nazivom „Klasika na trgu III”.

23.05.2018.

Najavljen koncert CSO i Miloša Karadagliića

Najavljen koncert CSO i Miloša Karadagliića

Danas je na pres konferenciji najavljen koncert na kojem će zajedno nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar i poznati crnogorski gitarista Miloš Karadaglić. Na presu su govorili Aleksandar Bogdanović, ministar kulture; Slavoljub Stijepović, gradonačelnik Glavnoga grada Podgorice; Žarko Mirković, direktor Muzičkog centra Crne Gore i Miloš Karadaglić, umjetnik. "Velika čast da nastupim sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom jer su rijetki koncerti klasične muzike na gradskim trgovima. Kao neko ko je potekao odavde i koji nosi sve to u sebi, velika mi je čast i zadovoljstvo što sam ovde i što ću svirati pred svima vama u subotu” rekao je Miloš Karadaglić na konferenciji za novinare povodom koncerta Crnogorskog simfonijskog orkestra i poznatog crnogorskog gitariste, koji se organizuje u subotu, 26. maja.