Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Rutović učestvovao na regionalnoj konferenciji „Uloga i značaj javnih radio-difuznih servisa u izgradnji demokratskog društva“

Rutović učestvovao  na regionalnoj konferenciji „Uloga i značaj javnih radio-difuznih servisa u izgradnji demokratskog društva“
Datum objave: 28.05.2014 15:59 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture učestvovao je na poziv Antje Rothemund, šefice Kancelarije Savjeta Evrope u Beogradu, na regionalnoj konferenciji „Uloga i značaj javnih radio-difuznih servisa u izgradnji demokratskog društva“ koja je 26. i 27. maja 2014. godine održana u Sarajevu.

 

Na konferenciji su učestvovali evropski eksperti, predstavnici vlada i medijskih javnih servisa iz regiona.

Učesnicima su se obratili Damir Hadžić iz Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, Mary-Ann Hennessey, šefica Odjeljenja Vijeća Evrope u Sarajevu i Lejla Dervišagić, menadžer programa u Odjeljenju za medije Generalnog direktorata za ljudska prava i vladavinu prava Savjeta Evrope.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je diskusija o ključnim pitanjima nezavisnosti, funkcionisanja i finansijske održivosti javnih servisa radio-difuzije, kao i o usklađenosti sa evropskim standardima nezavisnosti emitera javnog servisa.

Regionalna konferencija "Uloga i značaj javnih radio-difuznih servisa u izgradnji demokratskog društva" dio je projekta Savjeta Evrope, koji se odnosi na unapređenje slobode izražavanja i informisanja i unapređenje slobode medija u Jugoistočnoj Evropi.