Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Рутовић разговарао са Дуњом Мијатовић, представницом ОЕБС-а за слободу медија

Рутовић разговарао са Дуњом Мијатовић, представницом ОЕБС-а за слободу медија
Датум објаве: 02.07.2014 13:48 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Жељко Рутовић, генерални директор Директората за медије, разговарао је са Дуњом Мијатовић, представницом ОЕБС-а за слободу медија и том приликом указао на важну улогу мисије ОЕБС-а у процесу реформе црногорског медијског законодавства и усклађивања са европским стандардима.

Током разговора Рутовић је подсјетио на успјешну сарадњу Министарства културе и мисије ОЕБС-а, истакавши значај експертске подршке ОЕБС-а, али и других облика партнерства за унапређење слободе изражавања, посебно у оквиру преговарачких поглавља која третирају питања слободе изражавања, слободе и плурализма медија, а у којима партиципира Министарство културе.

Као приоритет истакнута је континуирана реформа медијског законодавства, у складу са европским стандардима, при чему је посебно наглашен значај политичке, институционалне и финансијске независности јавног сервиса РТЦГ и Агенције за електронске медије.

Представница ОЕБС-а за слободу медија, Дуња Мијатовић, је указала на значај слободе изражавања и информисања за развој демократског друштва и политичке културе, додатно оцијенивши да Црна Гора има добар медијски нормативни оквир који може да послужи као примјер земљама региона.

Током презентације реализованих мјера из Владиног акционог плана за испуњавање препорука Европске комисије у дијелу који се односи на област медија, Рутовић је, између осталог, истакао значај имплементације трогодишњег (2011-2013) модела недискриминаторне финансијске подршке комерцијалним електронским и штампаним медијима, као мјеру афирмације плурализма, разноврсности и одрживости медијске сцене у времену глобалне економске кризе.