Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Rutović razgovarao sa Lidiom Gal, istraživačem "Human Rights Watch" za Balkan i Istočnu Evropu

Rutović razgovarao sa Lidiom Gal, istraživačem "Human Rights Watch" za Balkan i Istočnu Evropu
Datum objave: 23.07.2014 14:15 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije razgovarao je u utorak sa Lidiom Gal, istraživačem "Human Rights Watch" za Balkan i Istočnu Evropu o zakonskom okviru za ostvarivanje slobode izražavanja, kao temeljnog ljudskog prava.

Tokom razgovora, Rutović je apostrofirao da su stvoreni normativni preduslovi za nesmetan rad medija i ukazao da je medijsko zakonodavstvo usaglašeno sa evropskim standardima, što je posebno značajno za unapređenje slobode medija i razvoj medijskog pluralizma.

Rutović je upoznao Gal sa transparentnim i nezavisnim modelom finasiranja samoregulatornih tijela, u cilju stvaranja osnovnih tehničko-tehnoloških uslova za njihovo funkcionisanje.

Takođe, Rutović je upoznao Gal sa detaljima realizovane trogodišnje nediskriminatorne državne pomoći (2011-2013) privatnim elektronskim i štampanim medijima, kao mjeru jačanja pluralizma, raznovrsnosti i održivosti medijske scene u vremenu globalne ekonomske krize.

Gal je istakla važnost finansijskog aspekta nezavisnosti Agencije za elektronske medije i naglasila potrebu edukacije kadrova o slobodnom pristupu informacijama.