Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Генерални директор Рутовић разговарао са амбасадорима Аустралије, Канаде, Данске и Швајцарске

Генерални директор Рутовић разговарао са амбасадорима Аустралије, Канаде, Данске и Швајцарске
Датум објаве: 23.04.2015 16:16 | Аутор: Министарство културре

Испис Штампај страницу


Жељко Рутовић, генерални директор Директората за медије, примио је данас у званичну посјету нерезидентне амбасадоре Аустралије, Канаде, Данске и Швајцарске, Џулију Фини, Филипа Пинингтона, Мајкла Борг - Хансена и Жан Данијел Руча.

На интересовање амбасадора за практичне аспекте остваривања слободе изражавања и рада медија, Рутовић их је, уз претходну констатацију да се слобода и плурализам медија остварују мултиресорском институционалном активношћу, упознао са медијским нормативним оквиром из надлежности Министарства културе, као и тренутним активностима на хармонизацији са европском правном тековином, сходно обавезама из преговарачких поглавља која третирају област медија.

Додатно, Рутовић је нагласио да су створени законски предуслови за слободан рад медија, указујући притом на добар ниво нормативне усклађености националне медијске правне тековине са европским правним оквиром, што је, како је истакао, и оцјена из Извјештаја Европске комисије о напретку Црне Горе за 2014.годину. Том приликом, Рутовић је навео да је Црна Гора континуирано посвећена системској реализацији конкретних мјера и активности на унапређењу амбијента за рад новинара, чиме се додатно потврђује спремност за усвајање европских стандарда слободног друштва.

Као резултатом активности на унапређењу плурализма и одрживости медијске сцене, амбасадори су упознати и са детаљима реализованог трогодишњег недискриминаторног модела (2011-2013) државне помоћи приватним елекронским и штампаним медијима.

У контексту разговора о декриминализацији клевете, Рутовић је указао на потребу перманентног снажења саморегулаторних механизама и поштовања професионалних и етичких стандарда од стране медијске заједнице, истичући притом транспарентну и недискриминаторну финансијску помоћ Владе успостављању система саморегулације у Црној Гори.

Закључно, уз констатацију значаја практичних аспеката остваривања слободе и плурализма медија, амбасадори су истакли да је Црна Гора позитиван примјер у региону у контексту испуњавања обавеза из процеса европских интеграција, којом приликом су посебно задовољство исказали за уложене напоре у отварању великог броја преговарачких поглавља, како су казали, у кратком периоду.