Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Vlada će za finansiranje RTCG u naredne tri godine izdvojiti oko 40 miliona eura

Vlada će za finansiranje RTCG u naredne tri godine izdvojiti oko 40 miliona eura
Datum objave: 19.04.2018 15:01 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici prihvatila Ugovor o pružanju javnih usluga između Vlade Crne Gore i Radio i Televizije Crne Gore, za period od 2018-2020. 

Tekst navedenog Ugovora, čiji su sastavni dio i Programske obaveze RTCG, usaglašen je između Vlade i RTCG i usvojen na sjednici Savjeta RTCG od 20. marta 2018. godine.

Ugovorom o pružanju javnih usluga između Vlade Crne Gore i RTCG utvrđuje se vrsta i obim svih javnih usluga, odnosno programske obaveze RTCG, shodno članu 9 Zakona o RTCG koji definiše misiju Javnog servisa, kao i članu 9a koji definiše visinu sredstava i izvor finansiranja. 

Između ostalog, Ugovorom je definisana i obaveza vođenja odvojenog računovodstva za javne i komercijalne usluge kako bi se izbjeglo unakrsno subvencioniranje javnih i komercijalnih djelatnosti RTCG-a, odnosno situacija u kojoj se komercijalne usluge finansiraju javnim novcem. 

Ugovor se zaključuje na period od tri godine u skladu sa smjernicama makroekonomske i fiskalne politike. Shodno zakonskoj obavezi procenta izdvajanja sredstava na godišnjem nivou od 0,3% BDP-a, Vlada će u naredne tri godine, prema Ugovoru finansirati pružanje javnih usluga sa oko 40 miliona eura. 

Podsjećamo da je Skupština Crne Gore usvojila 2016. godine Zakon o izmjenama i dopunama zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, kojim se definiše politička, institucionala i finansijska garancija nezavisnosti javnog servisa, i predviđa obaveza izrade službenog sporazuma – ugovora, kao okvira za održivo finansijsko planiranje trogodišnje programske produkcije nacionalnog javnog radio difuznog servisa.


MINISTARSTVO KULTURE