Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Влада ће за финансирање РТЦГ у наредне три године издвојити око 40 милиона еура

Влада ће за финансирање РТЦГ у наредне три године издвојити око 40 милиона еура
Датум објаве: 19.04.2018 15:01 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Влада Црне Горе је на данашњој сједници прихватила Уговор о пружању јавних услуга између Владе Црне Горе и Радио и Телевизије Црне Горе, за период од 2018-2020. 

Текст наведеног Уговора, чији су саставни дио и Програмске обавезе РТЦГ, усаглашен је између Владе и РТЦГ и усвојен на сједници Савјета РТЦГ од 20. марта 2018. године.

Уговором о пружању јавних услуга између Владе Црне Горе и РТЦГ утврђује се врста и обим свих јавних услуга, односно програмске обавезе РТЦГ, сходно члану 9 Закона о РТЦГ који дефинише мисију Јавног сервиса, као и члану 9а који дефинише висину средстава и извор финансирања. 

Између осталог, Уговором је дефинисана и обавеза вођења одвојеног рачуноводства за јавне и комерцијалне услуге како би се избјегло унакрсно субвенционирање јавних и комерцијалних дјелатности РТЦГ-а, односно ситуација у којој се комерцијалне услуге финансирају јавним новцем. 

Уговор се закључује на период од три године у складу са смјерницама макроекономске и фискалне политике. Сходно законској обавези процента издвајања средстава на годишњем нивоу од 0,3% БДП-а, Влада ће у наредне три године, према Уговору финансирати пружање јавних услуга са око 40 милиона еура. 

Подсјећамо да је Скупштина Црне Горе усвојила 2016. године Закон о измјенама и допунама закона о националном јавном емитеру РТЦГ, којим се дефинише политичка, институционала и финансијска гаранција независности јавног сервиса, и предвиђа обавеза израде службеног споразума – уговора, као оквира за одрживо финансијско планирање трогодишње програмске продукције националног јавног радио дифузног сервиса.


МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ