Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Честитка министра Богдановића поводом Свјетског дана слободе медија

Датум објаве: 02.05.2019 11:14 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић упутио је честитку поводом 3. маја, Свјетског дана слободе медија, у којој се наводи: 

"Право на слободу мишљења и изражавања, као темељно људско право и основ демократије дужни смо да, као друштво, континуирано унапријеђујемо и поштујемо. У том духу, на Свјетски дан слободе медија, 3. мај, указујемо на важност новинарске професије и објективног и професионалног извјештавања, као снажног доприноса изградњи и очувању демократије, као базичног принципа интеграција и европског система вриједности. 

Црна Гора ревизијом медијских закона, посебно имајући у виду непрекидни дигитални развој, наставља да унапријеђује медијски амбијент, у складу са највишим европским стандардима и најбољим праксама чиме се доприноси развоју и поштовању темељних права. У том контексту, истичем да је Црна Гора прва земља Југоисточне Европе у којој је Савјет Европе спровео Анализу медијског сектора „Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медија“, а препоруке и конкретне мјере за унапријеђење из Анализе, Влада Црне Горе усвојила почетком ове године. 

Без намјере да ова честитка буде протоколарног карактера – вјерујем и позивам на поштовање темељних принципа професије и етичких стандарда саморегулације. Ово је истовремено прилика и подсјетник за све субјекте друштва - владин и невладин сектор, академску и медијску заједницу да сходно цивилизацијским вриједностима афирмишемо и подстичемо слободу, унапријеђујемо независност медија указујући на одговорност професионалних обавеза утемељеним на принципима права јавности да зна.

У име Министарства културе и своје лично име, свим посленицима јавне ријечи упућујем искрене честитке поводом Свјетског дана слободе медија."