Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Конкурс за суфинансирање пројеката креативних индустрија: Подршка Министарства културе у износу од 150.000 еура

Конкурс за суфинансирање пројеката креативних индустрија:  Подршка Министарства културе у износу од 150.000 еура
Датум објаве: 27.04.2020 13:23 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министарство културе расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања у складу са Акционим планом програма „Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција“ у 2020. години.Имајући у виду актуелну ситуацију изазвану пандемијом корона вируса, а у оквиру мјера подршке сектору културе, Министарство културе ове године, поред планираних 100.000 еура,сходно Закључку Владе Црне Горе, увећало је износ фонда за овај конкурс за додатних 50.000. На овај начин обезбијеђена је већа подршка, а самим тим и одрживост ове важне области културе у актуелним околностима.

Конкурсом је предвиђено суфинансирање производа и пројеката у складу са два тематска оквира: Дизајн и развој производа и Успостављање ИЦТ производа.

Рок за достављање пријава је 28. мај, у 12 сати, а одлуку о избору пројеката за суфинансирање донијеће Министарство културе, по приједлогу стручних комисија, у складу са одредбама Закона о култури. Пријаве са потребном документацијом неопходно је доставити електронски, путем формулара на: www.цреативемонтенегро.нет.

Тематски оквир који се односи на дизајн и развој производа, обухвата реализацију пројеката и производа који су у функцији иновативних облика презентације идентитета и државе уз примјену савременог дизајна у најширем смислу. Циљ је идентификација тржишно оријентисаних пројеката и производа којима се промовише црногорски креативни сектор, а који квалитетом обезбјеђују развој културних и креативних индустрија у нашој земљи. Право учешћа имају сви умјетници (аутори), произвођачи, занатлије, тимови, аматери и сл. са територије Црне Горе, односно физичка и правна лица. Прихватљиве категоријепројеката и програма су: архитектура, индустријски дизајн, модни дизајн, дизајн текстила, графичко обликовање и очување старих заната.Аутор може кандидовати више пројеката или производа под својим именом, а највише три. 

Одабрани пројекти/програми или производи морају бити брендирани под логотипом „Креативна Црна Гора - Цреативе Монтенегро” и пласирани на за то релевантна тржишта и догађаје, са циљем промоције и поспјешивања њиховог даљег развоја.

Тематски оквир који се тиче успостављања ИЦТ производа обухвата:Дизајн и развој видео игара и Израду креативних рјешења.
Дизајн и развој видео игараза циљ има формирање и афирмацију креативног сектора који дјелује на овом пољу (сценаристи, дизајнери, аниматори, аутори концепта, програмери и сл), подизање нивоа техничке опремљености аутора или групе аутора, који већ дјелују у сектору развоја видео игара, те успостављање црногорског културног производа извозног карактера у форми видео игре.

Израда креативних рјешења у овом дијелу конкурса одоноси се на подршку ауторском и креативном ангажовању за потребе креирања других иновативних ИЦТ рјешења (дизајн интерфејса, израда сценарија и илустративног материјала итд…)Циљје идентификација тржишно оријентисаних пројеката и производа којима се промовише црногорски креативни сектор у области ИЦТ-а, те њихово пласирање на шире међунардоно тржиште. 

Право учешћа имају аутори, умјетници, тимови и програмери који дјелују секторима развоја производа, концепта, дизајна, драматургије, 2Д и 3Д анимације, дизајна интерфејса, програмирања и сл. И у овом сегменту, један аутор може кандидовати више пројеката или производа под својим именом, а највише три. 

За више информација о условима пријављивања на конкурс можете контактирати Министарство културе, на емаил адресу: креативне.индустрије@мку.гов.ме

Министарство културе