Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Rubrike

11.03.2017.

Završena radionica posvećena nematerijalnoj kulturnoj baštini

Završena radionica posvećena nematerijalnoj kulturnoj baštini Radionica posvećena nematerijalnoj kulturnoj baštini u organizaciji Ministarstva kulture i UNESCO centra II kategorije za nematerijalnu baštinu iz Sofije, završena je danas na Cetinju. Od 7. do 11. marta na radionici održanoj na Cetinju i u Kotoru učestvovalo je 24 učesnika među kojima su bili predstavnici lokalnih muzeja i nacionalnih ustanova za zaštitu kulturne baštine, kao i nosioci nematerijalnih kulturnih dobara koje je Crna Gora zakonom zaštitila.

11.03.2017.

Kulturna istorija: 70 godina od početka muzičkog školstva Crnoj Gori i osnivanja muzičke škole u Kotoru

Kulturna istorija: 70 godina od početka muzičkog školstva  Crnoj Gori i osnivanja muzičke škole u Kotoru

11. marta 2017. godine obilježava se 70 godina od početka muzičkog školstva Crnoj Gori i osnivanja muzičke škole u Kotoru.

03.03.2017.

Rutović učestvovao na konferenciji : „Sloboda medija na zapadnom Balkanu“

Rutović učestvovao na konferenciji : „Sloboda medija na zapadnom Balkanu“

Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije Ministarstva kulture, učestvovao je na konferenciji : „Sloboda medija na zapadnom Balkanu“, u Beču. Konferenciju je otvorio ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurc, predsjedavajući OEBS-a i predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović

27.02.2017.

Kulturna istorija – 27. februar: 170 godina štampanja prvog izdanja “Gorskog vijenca” Petra II Petrovića Njegoša

Kulturna istorija – 27. februar: 170 godina štampanja prvog izdanja “Gorskog vijenca” Petra II Petrovića Njegoša

Povodom 170 godina objavljivanja prvog izdanja “Gorskog vijenca” na zgradi Ministarstva kulture postavljen je rad grafičke dizajnerke Adele Zejnilović “Font Njegoš”, koji je dio umjetničko-dizajnerskog projekta njenog magistarskog rada na Fakultetu likovnih umjetnosti “Crna Gora u pismu – od ličnog do zvaničnog”. Umjetnica svoj postupak gradi u vremenu svakodnevnog nastanka novih fontova, a polazište za rad nalazi u kulturnoj istoriji, prije svega u opusu Petra II Petrovića Njegoša, donoseći kroz dizajn svojevrsnu vizuelnu interpretaciju originalnog rukopisa “Gorskog vijenca”, koji se čuva u Njegoševom muzeju – Biljardi na Cetinju.

15.02.2017.

Rezidencijalne stipendije za pisce u okviru Srednjoevropske inicijative (CEI)

Ministarstvo kulture Crne Gore informiše da je otvoren poziv za dodjelu rezidencijalnih stipendija za pisce za 2017. godinu, u okviru Srednjoevropske inicijative (CEI). Stipendija CEI-a za pisce predstavlja nagradu čiji je cilj da ohrabri prekograničnu saradnju i promociju u oblasti književnosti za mlade pisce iz država Centralne Evrope koje nisu dio Evropske unije. Stoga, pravo učešća imaju pisci iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Moldavije, Srbije i Ukrajine, starosti ispod 35 godina (rođeni od 1. januara 1983. godine).

13.02.2017.

Prezentacija Filmskog centra Crne Gore na Evropskom filmskom marketu u Berlinu

V.d. direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić u okviru industrijske sekcije ovogodišnjeg Internacionalnog festvala u Berlinu predstaviće Filmski centar Crne Gore. Evropski filmski market (European Film Market), koji okuplja kinematografske poslenike iz cijelog svijeta, biće prilika da se kroz susrete sa filmskim profesinalcima iz različitih sektora i zemalja predstave programski i institucionalni ciljevi Filmskog centra Crne Gore.

13.02.2017.

Rezultati konkursa Mediterranea 18 – Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana BJCEM

Rezultati konkursa Mediterranea 18 – Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana  BJCEM

Na međunarodnom konkursu za učešće na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana - “Mediterranea 18”, koje se ove godine održava u Albaniji od 4. do 9. maja, prema odluci međunarodnog žirija, selektovani su: • Siniša Radulović i Teodora Nikčević, za oblast vizuelnih umjetnosti; • Kristina Gvozdenović za oblast literarnog stvaralaštva.

10.01.2017.

UNESCO podržao projekat „Žensko kulturno nasljeđe kao pokretačka sila crnogorskog razvoja – kakav Muzej žena nama treba?“ NVO „NOVA Centar za feminističku kulturu“

UNESCO podržao projekat „Žensko kulturno nasljeđe kao pokretačka sila crnogorskog razvoja – kakav Muzej žena nama treba?“ NVO „NOVA Centar za feminističku kulturu“

Generalna direktorka UNESCO Irina Bokova je odobrila sredstva u ukupnom iznosu od 24.114,00 američkih dolara za realizaciju projekta „Žensko kulturno nasljeđe kao pokretačka sila crnogorskog razvoja – kakav Muzej žena nama treba?“, kojim je NVO „NOVA Centar za feminističku kulturu“, posredstvom Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, aplicirala za Program participacije 2016 – 2017.

25.11.2016.

K O N K U R S za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2017. godini

Ministarstvo kulture sufinansiraće u 2017. godini nove projekte i programe iz sljedećih oblasti: 1. Likovna umjetnost (međunarodni programi saradnje - samostalne i kolektivne izložbe u inostranstvu i učešće u ostalim međunarodnim programima, konferencije, kolonije, radionice, stručna usavršavanja; stručne likovne publikacije; retrospektivne izložbe od značaja za crnogorsku kulturu)

14.11.2016.

EU Collective Plays: Takmičenje u pisanju dramskog teksta “Matteo Latino”

Projekat EU Collective Plays! čiji je suosnivač Program Evropske unije Creative Europe organizuje takmičenje u pisanju dramskog teksta “Matteo Latino”, za pisce mlađe 30 godina.