Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Rubrike

26.07.2018.

Održan konsultativni sastanak s NVO o Nacrtu sektorske analize

Održan konsultativni sastanak s NVO o Nacrtu sektorske analize Na osnovu javnog poziva zainteresovanim nevladinim organizacijama za konsultacije u cilju sačinjavanja Sektorske analize za utvrđivanje prijedloga prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u oblastima kulture i umjetnosti, u 2019. godini, u Ministarstvu kulture, 25. jula 2018. godine, održan je konsultativni sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija.

19.06.2018.

Vremeplov u čunu

Vremeplov u čunu

U okviru obilježavanja Evropske godine kulturne baštine, Nacionalni parkovi Crne Gore realizovali su program “Vremeplov u čunu”, namijenjen promociji i popularizaciji izrade tradicionalnih drvenih čunova na Skadarskom jezeru, zanatu koji je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

19.06.2018.

Najava: Otvaranja izložbe „Ikone iz riznica paštrovskih manastira“ u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“

Najava: Otvaranja izložbe „Ikone iz riznica paštrovskih manastira“ u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“

U Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi (JU Muzeji i galerije Budve), u utorak, 19. juna 2018. godine, u 20 časova, biće otvorena dokumentarno-umjetnička izložba „Ikone iz riznica paštrovskih manastira“. Izložba se priređuje u okviru programa Evropske godine kulturne baštine , kojim na nacionalnom nivou kordinira Ministarstvo kulture.

15.06.2018.

Ministar Bogdanović govorio na šestom Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON

Ministar Bogdanović govorio na šestom Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je večeras na šestom Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON, koji se od 12. do 17. juna održava u Bijelom Polju. Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: "Uzimajući u obzir da je i naše nasljeđe bogato fantastikom, jedan ovakav festival može biti pokretač povećanog interesovanja za ovaj žanr, što je u svakom slučaju preduslov za ozbiljniji upliv fantastike u savremeno književno i umjetničko stvaralaštvo Crne Gore, a to bi zasigurno predstavljalo veliki doprinos našoj, žanrovski ne baš razuđenoj književnoj sceni. To što je tematska okosnica ovogodišnjeg festivala srednjovjekovna tradicija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, govori da su kreatori ovog programa tražili vrlo intrigantne i inspirativne topose naše zaostavštine, u kojima se mit, fantastika i predanje prepilću sa istorijom, što uvijek predstavlja dobro polazište za umjetničku nadgradnju, koja nema odgovornost prema faktografiji već isključivo prema estetici."

11.06.2018.

Ministarstvo kulture sufinansira 208 projekata i programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u iznosu od 745.550 eura

Ministarstvo kulture sufinansira 208 projekata i programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u iznosu od 745.550 eura

Danas su u Ministarstvu kulture potpisani ugovori o sufinansiranju programa i projekata u 2018. godini koje je Ministarstvo kulture podržalo na onosovu godišnjeg javnogkonkursa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Shodno odluci sa konkursa, Ministarstvo kulture će u ovoj godini sufinansirati 208 projekata i programa, sa ukupnim iznosom od 745.550 eura. Na svečanosti koja je organizovana ovim povodom govorili su Aleksandar Bogdanović, ministar kulture i Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo. Svečanom potpisivanju prisutvovao je veliki broj producenata i autora iz svih gradova Crne Gore.

01.06.2018.

Otvorena izložba "Novac Republike Italije od 1946. do 2002."

Otvorena izložba "Novac Republike Italije od 1946. do 2002."

Izložba "Novac Republike Italije od 1946. do 2002." otvorena je danas u Muzeju novca. Na otvaranju su govorili: ministar kulture Aleksandar Bogdanović, guverner Centralne banke Radoje Žugić, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan I ambassador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

01.06.2018.

Izložba geološke zbirke „Kamen krije znanje“

Izložba geološke zbirke „Kamen krije znanje“

U okviru programa obilježavanja Evropske godine kulturne baštine, Prirodnjački muzej Crne Gore i JU Muzeji i galerije Nikšić, organizuju izložbu geološke zbirke dr Dušana Dragovića „Kamen krije znanje“. Izložba će biti otvorena 1. juna 2018. godine u u galeriji „Nikola I“ u JU Muzeji i galerije Nikšić, sa početkom u 20 sati.

17.05.2018.

Dan i Noć muzeja 2018

Dan i Noć muzeja 2018

U okviru programa proslave Evropske godine kulturne baštine, Dan i noć muzeja biće obilježeni u 11 opština u Crnoj Gori, 18. i 19. maja. U okviru manifestacije, publika će imati priliku da učestvuje u besplatnim programima koji se organizuju u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Nikšiću, Tivtu, Podgorici i Rožajama. Ovogodišnja tema manifestacije „Hiperpovezanost muzeja: novi pristupi, nova publika“, odabrana je u skladu sa idejom promovisanja samog termina „hiperpovezanost“, koji ukazuje na višestruke načine komunikacije koji postoje u savremenom svijetu, a baziraju se na elektronsku poštu, poruke, telefonsku komunikaciju, internet. Zahvaljujući tehnologijama muzeji danas, kroz savremenu prezentaciju kolekcija, mogu da dopru do nove publike, bilo da se radi o digitalizaciji, dodavanju multimedijalnih sadržaja ili promovisanju manifestacija i događaja na društvenim mrežama.

16.05.2018.

Odluka o sufinansiranju programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2018. godini

Ministarstvo kulture će u 2018.godini sufinansirati ukupno 208 projekata i programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, sa ukupnim iznosom 754.550 €, i to: 21 iz oblasti likovne umjetnosti (32.400 €); 11 muzičkih i muzičko-scenskih projekata i programa (30.000 €); 42 književna projekta (44.050 €); 15 projekata književnog prevođenja (19.500 €); 6 časopisa iz oblasti kulture i umjetnosti (41.000 €); 4 pozorišne produkcije (18.000 €); 34 manifestacije i festivala (320.400 €); 7 projekata zajedničkog crnogorskog učešća na međunarodnim manifestacijama i festivalima (30.500 €) i 68 projekata iz Programa razvoja kulture na sjeveru (218.700 €).

24.04.2018.

Definisan okvir za saradnju Crne Gore i Republike Albanije u 2018. i 2019. godini

Definisan okvir za saradnju Crne Gore i Republike Albanije u 2018. i 2019. godini

Tokom zvanične posjete ministarke kulture Republike Albanije Mirele Kumbaro Furdži Crnoj Gori, nakon susreta sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem, ministri su održali zajednički sastanak sa direktorima institucija kulture dvije zemlje. Shodno dogovoru sa nedavnog susreta ministara u Lajpcigu, današnji sastanak na Cetinju organizovan je kako bi predstavnici ministarstava i institucija razgovarali o projektima na kojima će naše dvije zemlje raditi tokom naredne dvije godine i koji će biti sastavni dio Programa saradnje u oblasti kulture za 2018. i 2019. godinu. Program koji će u narednim mjescima biti potpisan, sadržaće konkretne aktivnosti ministarstava i institucija kulture.