Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Rubrike

16.05.2018.

Odluka o sufinansiranju programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2018. godini

Ministarstvo kulture će u 2018.godini sufinansirati ukupno 208 projekata i programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, sa ukupnim iznosom 754.550 €, i to: 21 iz oblasti likovne umjetnosti (32.400 €); 11 muzičkih i muzičko-scenskih projekata i programa (30.000 €); 42 književna projekta (44.050 €); 15 projekata književnog prevođenja (19.500 €); 6 časopisa iz oblasti kulture i umjetnosti (41.000 €); 4 pozorišne produkcije (18.000 €); 34 manifestacije i festivala (320.400 €); 7 projekata zajedničkog crnogorskog učešća na međunarodnim manifestacijama i festivalima (30.500 €) i 68 projekata iz Programa razvoja kulture na sjeveru (218.700 €).

24.04.2018.

Definisan okvir za saradnju Crne Gore i Republike Albanije u 2018. i 2019. godini

Definisan okvir za saradnju Crne Gore i Republike Albanije u 2018. i 2019. godini

Tokom zvanične posjete ministarke kulture Republike Albanije Mirele Kumbaro Furdži Crnoj Gori, nakon susreta sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem, ministri su održali zajednički sastanak sa direktorima institucija kulture dvije zemlje. Shodno dogovoru sa nedavnog susreta ministara u Lajpcigu, današnji sastanak na Cetinju organizovan je kako bi predstavnici ministarstava i institucija razgovarali o projektima na kojima će naše dvije zemlje raditi tokom naredne dvije godine i koji će biti sastavni dio Programa saradnje u oblasti kulture za 2018. i 2019. godinu. Program koji će u narednim mjescima biti potpisan, sadržaće konkretne aktivnosti ministarstava i institucija kulture.

20.04.2018.

Dani evropske baštine: Javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kultunoj baštini

Dani evropske baštine: Javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kultunoj baštini

Objavljen je Javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini. Ova pilot inicijativa realizuje se u okviru Dana evropske baštine, sa ciljem naglašavanja evropske dimenzije kulturnog nasljeđa, ali i isticanja značaja lokalnih zajednica koje su uključene u obilježavanje Dana evropske baštine na evropskom i nacionalnom nivou.

17.04.2018.

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Ministarstvo kulture će sjutra, 18. aprila 2018. godine, u 10 sati obilježiti Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, pod sloganom “Baština za sve generacije”. Obilježavanje se organizuje kao dio programa Evropske godine kulturne baštine.

30.03.2018.

Poziv za dostavljanje radova za međunarodnu naučnu konferenciju o trendovima u razvoju turizma

Poziv za dostavljanje radova za međunarodnu naučnu konferenciju o trendovima u razvoju turizma

Peta međunarodna naučna konferencija “Trendovi u razvoju turizma i hotelijerstva” koju organizuje Fakultet za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore, biće organizovana u oktobru, u okviru programa Evropske godine kulturne baštine, koji koordinira Ministarstvo kulture.

21.03.2018.

Foto konkurs „Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe“

Foto konkurs „Naša kulturna baština  – evropsko nasljeđe“

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU Info centar raspisali su konkurs za najbolju fotografiju na temu kulturne baštine. Konkurs, pod nazivom „Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe“ organizuje se povodom obilježavanja 9. maja Dana Evrope, a u kontekstu 2018. Evropske godine kulturne baštine.

14.03.2018.

Predstavljen program “Kulturne rute Savjeta Evrope"

Predstavljen program “Kulturne rute Savjeta Evrope"

Predstavljanje programa “Kulturne rute Savjeta Evrope" održano je juče u Podgorici. Na otvaranju je govorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Kulturne rute su predstavili: Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture, Stefano Dominioni, direktor Evropskog instituta za kulturne rute i izvršni sekretar proširenog parcijalnog sporazuma o Kulturnim rutama, Emanuela Panke, Kulturna ruta “Inter Vitis”, Vladan Đuričković, Vladan Đuričković, “13. jul Plantaže” i Olga Mezeridou, Kulturna ruta maslinovog drveta.

21.02.2018.

Ministar Bogdanović posjetio Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore

Ministar Bogdanović posjetio Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore

Tokom obilaska Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore konstatovano je da je ova ustanova u protekloj godini realizovala značajne i kompleksne projekte, te dodatno osnažila svoje kapacitete. Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je u Centru razgovarao sa pomoćnicima direktora Željkom Kalezićem i Marijom Jabučanin.

11.02.2018.

Otvorena izložba "Pobuna mornara u Boki Kotorskoj 1918-2018"

Otvorena izložba "Pobuna mornara u Boki Kotorskoj 1918-2018"

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je danas izložbu "Pobuna mornara u Boki Kotorskoj 1918-2018", u Istorijskom arhivu Kotor. Izložbu je organizovao Pomorski muzej Crne Gore i Istorijski arhiv Kotor, u okviru oblježavanja jubileja, 100 godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj. Na otvaranju su govorili Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja, Snežana Pejović, načelnica Odsjeka Istorijski arhiv Kotor i prof.dr Antun Sbutega, admiral Bokeljske mornarice.

22.01.2018.

Ministar Bogdanović na sastanku ministara kulture u Švajcarskoj

Ministar Bogdanović na sastanku ministara kulture u Švajcarskoj

Ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, predvodio je crnogorsku delegaciju na sastanku ministara kulture u Davosu, Švajcarska, 21-22. januara, na poziv predsjednika Švajcarske konfederacije, Alaina Berseta. Sastanak je održan povodom početka obilježavanja Evropske godine kulturne baštine, a u susret Svjetskom ekonomskom forumu koji počinje sjutra u Davosu...